Porównanie drożdży piwnych i gorzelniczych

Awatar użytkownika
Interceptor
50%
50%
Posty: 174
Rejestracja: 2016-11-24, 01:10

Porównanie drożdży piwnych i gorzelniczych

Post autor: Interceptor » 2016-11-27, 21:25

Mało tematów w dziale o drożdżach, no to dołożę :1st

Pisałem wcześniej, że jestem piwowarem domowym i tak czytam o warunkach fermentacji drożdży gorzelniczych, oglądałem takie również na yt. Doświadczenie jedynie miałem z drożdżami piwnymi.

Gdyby ktoś znający oba rodzaje, chciał pokrótce przedstawić mi różnice czy podobieństwa - w założeniu że oba fermentują taki sam nastaw, utrzymując względnie niską temperaturę (koło 20 stopni) Czyli takie piwne warunki.

Czy rodzaj drożdży piwne-gorzelnicze na tyle charakteryzuje je, że możemy wyciągać ogólne wnioski np, że gorzelnicze wydzielają więcej estrów i innych smrodów? Odfermentowanie no to się domyślam, że u piwnych jest słabsze, jak też chyba prędkość fermentacji? Czy wręcz inaczej i rynek gorzelniczych drożdzy jest na tyle rozmaity, że nie możemy wysnuwać takich ogólnych wniosków?

Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 157
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: berni » 2016-11-29, 18:00

Sorki ale 20 stopni to chyba nie względnie niska temperatura dla brzeczki :cry: a to w przyszłości może dać rożne smaki. A poza tym gorzelniane i piwowarskie to zupełnie inna bajka. :nie_wiem
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!

Awatar użytkownika
Interceptor
50%
50%
Posty: 174
Rejestracja: 2016-11-24, 01:10

Post autor: Interceptor » 2016-11-29, 20:29

Temperatura fermentacji 20 stopni, to na tym forum raczej relatywnie niska temperatura.
Co do samego piwa to nie robię lagerów, bo uważam że jest to bez sensu i nie przepadam, a 18-20 stopni dla drożdży górnej fermentacji jest całkiem ok. Utrzymując w pomieszczeniu ok 15 stopni. Możesz zdradzić jaką Ty utrzymujesz temperaturę przy jakich piwach.

Inna bajka, właśnie o to pytam, na jakich płaszczyznach :)

amplexus
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2006-05-21, 11:47

Post autor: amplexus » 2016-11-29, 22:28

Tak jak do różnych piw tak i do różnych nastawów/zacierów używa się różnych drożdży. Już pomijając to, że inne drożdże dodaje się do cukrówek, inne do zbożówek a jeszcze inne do nastawów owocowych, to i przecież różne szczepy drożdży mogą dać różne rezultaty przy fermentacji tego samego surowca. Temat jest ciekawy i jak najbardziej wart zgłębienia, niestety mało informacji można znaleźć w internecie, pozostaje praktyka :wink: .

Drożdże piwne jak najbardziej nadają się do piwowicy, i tak do piwowicy z pilsa (pilsowicy?) drożdże dolnej fermentacji, do piwowicy z ale :mrgreen: górna fermentacja i tak dalej.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość