Porównanie drożdży piwnych i gorzelniczych
: 2016-11-27, 21:25
Mało tematów w dziale o drożdżach, no to dołożę
Pisałem wcześniej, że jestem piwowarem domowym i tak czytam o warunkach fermentacji drożdży gorzelniczych, oglądałem takie również na yt. Doświadczenie jedynie miałem z drożdżami piwnymi.
Gdyby ktoś znający oba rodzaje, chciał pokrótce przedstawić mi różnice czy podobieństwa - w założeniu że oba fermentują taki sam nastaw, utrzymując względnie niską temperaturę (koło 20 stopni) Czyli takie piwne warunki.
Czy rodzaj drożdży piwne-gorzelnicze na tyle charakteryzuje je, że możemy wyciągać ogólne wnioski np, że gorzelnicze wydzielają więcej estrów i innych smrodów? Odfermentowanie no to się domyślam, że u piwnych jest słabsze, jak też chyba prędkość fermentacji? Czy wręcz inaczej i rynek gorzelniczych drożdzy jest na tyle rozmaity, że nie możemy wysnuwać takich ogólnych wniosków?
Pisałem wcześniej, że jestem piwowarem domowym i tak czytam o warunkach fermentacji drożdży gorzelniczych, oglądałem takie również na yt. Doświadczenie jedynie miałem z drożdżami piwnymi.
Gdyby ktoś znający oba rodzaje, chciał pokrótce przedstawić mi różnice czy podobieństwa - w założeniu że oba fermentują taki sam nastaw, utrzymując względnie niską temperaturę (koło 20 stopni) Czyli takie piwne warunki.
Czy rodzaj drożdży piwne-gorzelnicze na tyle charakteryzuje je, że możemy wyciągać ogólne wnioski np, że gorzelnicze wydzielają więcej estrów i innych smrodów? Odfermentowanie no to się domyślam, że u piwnych jest słabsze, jak też chyba prędkość fermentacji? Czy wręcz inaczej i rynek gorzelniczych drożdzy jest na tyle rozmaity, że nie możemy wysnuwać takich ogólnych wniosków?