Strona 1 z 7

Drożdże KOJI

: 2019-07-22, 07:17
autor: radius
Szanowni koledzy.
Testowałem ostatnio chińskie drożdże KOJI do zacierania skrobi na zimno. Na sąsiednim forum opisałem cały proces - https://alkohole-domowe.com/forum/topic19055.html
Drożdże - rewelacja :oki "Zatarłem" na zimno 6 kg mąki pszennej i uzyskałem ok. 2,4 litra spirytusu. Bez pieprzenia się z grzaniem, utrzymywaniem odpowiedniej temperatury, bez używania słodu czy dodatkowych enzymów. Poczytajcie i ... próbujcie :cheers

Re: Drożdże KOJI

: 2019-07-22, 17:15
autor: magas
Radius gdyby to napisał ktoś kogo nie znam, to bym napisał to co ci napisałem gdy cię nie znałem :lol: , do dziś pamiętam, jak robiłeś testy Plipka sprężynek i chyba na 20cm miałeś 96%, a ja niewierny Tomasz pisałem, że to bajki, tylko pewnie innych słów użyłem :oops: , bo wtedy byłem nie magas, a magas37, dziś ci oczywiście wierzę, tylko czemu ja nie wiem co w skład wchodzi tych drożdży, że takie niemożliwe zmienia w możliwe.

Re: Drożdże KOJI

: 2019-07-22, 20:01
autor: ernoliko
Te grzybki mam od roku, też zamówiłem na Ali. Pare razy zrobiłem na nich wino z ryżu, a także dodaje je z innymi drożdżami do zacieru robionego w tradycyjny sposób, licząc na to że dojedzą resztki skrobi.

Re: Drożdże KOJI

: 2019-07-22, 20:27
autor: Benek
radius pisze:
2019-07-22, 07:17
Na sąsiednim forum opisałem cały proces
Czy CTRL C - > V jest aż tak pracochłonne. W końcu jesteś użytkownikiem tego forum.

Re: Drożdże KOJI

: 2019-07-22, 21:10
autor: radius
@Benek, mówisz, masz :D
Zrobiłem swój pierwszy "zacier" na zimno na grzybkach KOJI :oki
Po obejrzeniu kilkunastu filmików, ruskich braci w destylacyjnym hobby, postanowiłem użyć mąki pszennej.
Kupiłem 6 kilogramów mąki typu 450. Następnie podgrzałem 21 litrów wody do temperatury ok. 40°C, przelałem do fermentora i wsypałem mąkę jednocześnie mieszając za pomocą mieszadełka do farb. Odmierzyłem 50 gramów drożdży KOJI i gdy rozbełtana mąka z wodą osiągnęła temperaturę ok. 32°C, wsypałem do "zacieru" grzybki :)
Wszystko delikatnie zamieszałem i zamknąłem pokrywą z rurką fermentacyjną, czekając na efekty.
No i teraz najlepsze. Grzybki wsypałem o godz. 22.00 a następnego dnia o 6.00, "zacier" pracował już w najlepsze :brawo
I tak sobie pracuje już 3 dni :) Czekam więc spokojnie na koniec fermentacji i szykuję aparat do destylacji.
Najbardziej ciekawi mnie wydajność alkoholowa tego "zacieru". Następna na tapecie będzie mąka żytnia a później być może skrobia ziemniaczana 8-)
C.d...
Fermentacja trwała 18 dni, więc trochę krócej niż w opisie drożdży. W czasie fermentacji, zapachu nie było czuć w ogóle chyba, że się przyłożyło nos do rurki w czasie pierdnięcia dwutlenkiem węgla, to zapach chleba można było wyczuć.
Nastaw destylowałem w zbiorniku z płaszczem więc nie klarowałem go w ogóle. Był mętny ale rzadki. Na dnie fermentora pozostało ok. 1,5 litra osadu drożdżowo mącznego.
Destylowałem na swoim "puzonie", z bardzo minimalnym refluksem i uzyskałem 5 litrów destylatu o mocy 46%, co daje w przeliczeniu prawie 2,4 litra spirytusu 96%. Wydajność z 1 kg mąki wyniosła więc ok. 400 ml spirytusu. Uwzględniając pozostałość w fermentorze oraz to, że zakończyłem destylację gdy na termometrze temperatura par wynosiła 98°C, mogę śmiało przyjąć, że rzeczywista wyniosła ok. 410 ml.
Jestem bardzo zadowolony z wyniku i pracy tych drożdży :klaszcze: Bez wysiłku i kłopotów z zacieraniem na gorąco można przerabiać skrobię na alkohol tyle, że trzeba mieć trochę cierpliwości gdyż pracują trochę dłużej niż typowe drożdże do zacierów zbożowych.
Mi się jednak nigdzie nie spieszy... :mrgreen: :beer
Kolejne "zacieranie" na zimno przeprowadzę na skrobi ziemniaczanej, gdyż jestem ciekaw jak poradzą sobie te drożdże z czystą skrobią a przede wszystkim smaku wódki z niej uzyskanej

Re: Drożdże KOJI

: 2019-07-22, 22:18
autor: arcii111
W jednym z punktów na minus napisałeś ,,wyższa cena". Biorąc pod uwagę czas na tradycyjne zacieranie ilość zużytej energii, enzymów czas przy garach itd. Te koszty raczej się zrównoważą. Jedynie z tym nastawem trzeba nauczyć się planować na przyszłość jak zakupy na alj, gdyż długo fermentuje zacier jak i same przesyłki wolno płyną. Ja zakupiłem dziś te grzyby na ali, linku który podałeś. Ciekaw jestem czy wydajność utrzyma się jeśli użyjemy śruty drobno mielonej a nie mąki. Przy tradycyjnym zacieraniu to ma znaczenie a w tym przypadku?

Re: Drożdże KOJI

: 2019-07-23, 08:13
autor: terni
Wygląda na to że jest to połączenie drożdży z enzymami. W skład ich wchodzi alfa amylaza która jest enzymem. Może to i dobre ale cena około 20 dolarów to dużo.

Re: Drożdże KOJI

: 2019-07-23, 08:37
autor: Doody
Najważniejszy będzie aspekt smakowy destylatu. Co z tego, że zacieranie mniej kłopotliwe jak trunek niespecjalny :wink:
Czekam na info od Radiusa jaki wyszedł destylat bo to najważniejsze.

Re: Drożdże KOJI

: 2019-07-23, 10:17
autor: arcii111
Tu są tańsze niż 20$
https://pl.aliexpress.com/item/32951309161.html
Fermiole np 0.5kg 38zł i 11zł dostawa pierwszy sklep z internetu.

Re: Drożdże KOJI

: 2019-07-23, 11:10
autor: radius
Doody pisze:
2019-07-23, 08:37
Czekam na info od Radiusa jaki wyszedł destylat bo to najważniejsze.
Destylat w smaku i zapachu jest jak najbardziej OK :D Zapach surowca wyczuwalny jak w przypadku zacierania tradycyjnego i fermentacji przeprowadzonej na drożdżach dedykowanych. Smak również z tym, że oddestylowałem wszystko. Destylat przeznaczam na wódkę czystą, więc dopiero po rektyfikacji poznam efekt końcowy pracy tych grzybków :oki

Re: Drożdże KOJI

: 2019-07-23, 12:05
autor: wawaldek11
Ciekawe jak radziłyby sobie z melasą?
Masz trochę melasy, żeby zrobić próbę?

Re: Drożdże KOJI

: 2019-07-23, 13:08
autor: Citizen Kane
@ radius
W obliczeniach się nie pomyliłeś? Bo wydajność można powiedzieć rewelacyjna. Szczególnie, że enzymy nie mają optymalnych temperatur. Widać majfrendy coś nowego wymyśliły :nie_wiem

Re: Drożdże KOJI

: 2019-07-23, 14:47
autor: radius
Zasiałeś we mnie wątpliwości, więc sprawdziłem dzisiaj jeszcze raz.
Destylat ma 46% i oddestylowałem go 5 litrów więc... :oki

Re: Drożdże KOJI

: 2019-07-23, 15:15
autor: terni
....w przeliczeniu na spirytus 96% jest tego 2,4 litra.

Re: Drożdże KOJI

: 2019-07-23, 15:19
autor: Citizen Kane
...no i?