Drożdże KOJI
Re: Drożdże KOJI
Cześć
Pytam dlatego że na opakowaniu wyraźnie pisze o starterze (rehydracji).
Dziekuję za podpowiedz.
Pytam dlatego że na opakowaniu wyraźnie pisze o starterze (rehydracji).
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5061
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Drożdże KOJI
Ja również nie uwadniałem i nie było problemów.
Re: Drożdże KOJI
Cześć.
Więc i ja wstąpiłem do grona użytkowników
5 kg maki pszennej z Dino
15 l wody
30 g drożdży koji
5 kapsułek espumisanu
Mąka wsypana do wiadra, w wodzie rozpuszczony espumisan, wszystko wymieszane dość solidnie mieszadłem do farby. Drożdże wsypane na pianę, po 15' wymieszane ponownie mieszadłem. Temperatura w której dodawałem drożdże to 36,5 *C. Wszystko to się działo koło 18 w dniu wczorajszym.
Dziś o 4 rano fermentacja w toku, temperatura fermentacji ustawiona na 30*C.
Temperatury można podglądnąć na https://thingspeak.com/channels/635898
Więc i ja wstąpiłem do grona użytkowników
5 kg maki pszennej z Dino
15 l wody
30 g drożdży koji
5 kapsułek espumisanu
Mąka wsypana do wiadra, w wodzie rozpuszczony espumisan, wszystko wymieszane dość solidnie mieszadłem do farby. Drożdże wsypane na pianę, po 15' wymieszane ponownie mieszadłem. Temperatura w której dodawałem drożdże to 36,5 *C. Wszystko to się działo koło 18 w dniu wczorajszym.
Dziś o 4 rano fermentacja w toku, temperatura fermentacji ustawiona na 30*C.
Temperatury można podglądnąć na https://thingspeak.com/channels/635898
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
Re: Drożdże KOJI
Cześć.
Z powodu zawirowań życiowych, przez dłuższy czas nie interesowałem się nastawem na koji opisanym post wyżej. Po ok 3 tygodniach fermentacji zostało tylko wyłączone podgrzewanie nastawu, który teraz stoi w temperaturze ok 18-20*C.
Wczoraj zerknąłem na niego jest mleczny i tu pojawiło się pytanie - czy Wasze nastawy sklarowały się, czy zostały mętne?
Z powodu zawirowań życiowych, przez dłuższy czas nie interesowałem się nastawem na koji opisanym post wyżej. Po ok 3 tygodniach fermentacji zostało tylko wyłączone podgrzewanie nastawu, który teraz stoi w temperaturze ok 18-20*C.
Wczoraj zerknąłem na niego jest mleczny i tu pojawiło się pytanie - czy Wasze nastawy sklarowały się, czy zostały mętne?
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
Re: Drożdże KOJI
Nastaw na kaszy sklarował się sam, płyn był brązowy, ale w miarę klarowny. Na mące (piąty tydzień bez dogrzewania) jeszcze trochę pracuje, jest jasnopomarańczowy i mętny, znaczy drobne farfocle jeszcze pływają. Jesteś pewien, że już skończyły pracę? W chłodzie koji mocno zwalniają.
Re: Drożdże KOJI
Cześć.
Tak jak pisałem, trzy tygodnie miały zapewnione 30*C, teraz w okolicy 20*C.
Nie, nie jestem pewien czy fermentacja się zakończyła, nie miałem tego czasu sprawdzić (z rurki nie ucieka juz CO2, nie ma już piany na powierzchni). W wolnej chwili zrobię próbę jodową, nie wiem czy pomiar blg ma jakiś sens.
Tak jak pisałem, trzy tygodnie miały zapewnione 30*C, teraz w okolicy 20*C.
Nie, nie jestem pewien czy fermentacja się zakończyła, nie miałem tego czasu sprawdzić (z rurki nie ucieka juz CO2, nie ma już piany na powierzchni). W wolnej chwili zrobię próbę jodową, nie wiem czy pomiar blg ma jakiś sens.
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5061
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Drożdże KOJI
U mnie po około 5 tygodniach było mętne, ale nie planowałem jakiegoś długiego lub dodatkowego klarowania. Warstwa gęstwy na dole nie oddzieliła się zbyt dobrze, więc zamieszałem całość i na gazie nie było żadnych problemów z przeróbką.
Re: Drożdże KOJI
Ja zostawiam ok.2-3 litry z dna 30 - litrowego wiaderka, reszta nie jest klarowna, ale na grzałkach gotuję bez problemu.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Re: Drożdże KOJI
Zatarłem 50kg kaszy ryżowej niestety nie rozgotowałem wcześniej do końca więc zacier miał 13blg postanowiłem więc dodać pierwszy raz chińskie grzyby zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ktoś coś wie o sake np. z beczki?
Ktoś coś wie o sake np. z beczki?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach
Re: Drożdże KOJI
Czy ktoś ma informację co siedzi w opakowaniu z drożdżami koji od spiritferm? Czy jest to czysta kultura Aspergillus oryzae, czy z dodatkami?
XXX
Re: Drożdże KOJI
Na czarnym chyba Radius opisywał.
Re: Drożdże KOJI
Panowie możecie wstawić jakieś zjęcia z opakowań po tych Aniołkach? Chodzi mi o skład tych grzybków od majfrendów.. Pytam bo pojawilo sie coś podobnego na alledrogo i nie wiem czy to te same grzybki. Na aukcji gosc wspomina ze skład to Saccharomyces cerevisiae.. A u friendów nie wiem a szkoda mi topic kasy na allegro.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości