Strona 3 z 7

Re: Drożdże KOJI

: 2019-08-17, 09:50
autor: arcii111
terni pisze:
2019-08-14, 22:49
Wcześniejsze wersje raczej tego nie potwierdzają. Drożdże pracują wolniej niż tradycyjne. Komu wierzyć?
Zobacz film a zrozumiesz o co mi chodzi. 8-9 minuta. U mnie był znacznie niższy poziom nastawu niż na filmie i dały radę.
https://m.youtube.com/watch?v=Y_rMH4mzXIg&t=563s
A tu jeszcze ile bezpiecznie napełniać
https://youtu.be/jmw51gFt8L0

Re: Drożdże KOJI

: 2019-08-18, 13:26
autor: terni
Faktycznie bardzo się pieni. Dziwne to trochę bo producent podaje że fermentacja trwa od 8 do 15 dni więc tak jak robią drożdże piekarnicze a te się nie pienią tak jak turbo 24 h lub turbo 48 h. Ale może tak jest bo fermentacji była poddana mąka.

Re: Drożdże KOJI

: 2019-08-30, 22:08
autor: kris42
JasnyPierun pisze:
2019-08-15, 20:48
Te aukcje widziałem. Pytałem o namiar na kilogram... 500g x2 wychodzi prawie 5 dolców drożej niż 1kg na raz.
Jak zamawiałem wysyłał tylko były potem problemy gdzieś w sortowni i dlatego zaniechał wysyłki do PL. Udało mi się dogadać ze sprzedawcą poprzez zmianę metodę wysyłki i czekam już na dostawę. W miedzy czasie zamówiłem u innego 0.5 kg doszły i nastawiłem. Pracują już i nie pienią się mocno, dodałem antypiany i może dlatego. Ale smród jest niezły, aż małżonka myślała że kot narobił. :yellowcard

Re: Drożdże KOJI

: 2019-08-30, 23:56
autor: degu
Ja kupiłem tu: https://pl.aliexpress.com/item/32951309 ... 4c4ddm5ySL - niecałe 50 zł z wysyłką za 0,5 kg -
dostałem za 7 dni!!! - teraz czekam na śrutę...

Re: Drożdże KOJI

: 2019-08-31, 10:03
autor: radius
Także zamawiałem u tego sprzedawcy już kolejny raz i drożdże przyszły po 10 dniach bez żadnych problemów. Nastaw na mace pszenicznej w proporcji 7kg/21 litrów wody ruszył po 4 godzinach (z antypianą), pracuje już 5 dzień i piany jest raptem z 3-4 cm. Fermentuję z rurką, więc zapachu nie czuję :D

Re: Drożdże KOJI

: 2019-08-31, 10:34
autor: Doody
Coś czuję, że trzeba będzie spróbować :wink:

Re: Drożdże KOJI

: 2019-09-01, 09:16
autor: terni
Po co te lamenty że te drożdże są takie drogie? Kosztują 50 zł za 0,5 kg. Alcotec Turbo 24 h kosztują więcej bo 0,5 kg wychodzi po 60 zł. I co to za oszczędność 5 dolców na kilogramie? Turbo są pakowane po 135 g, 150 g i 205 g i wystarcza dla hobbystycznej produkcji. Tych jest dużo więcej to tym bardziej wystarcza.

Re: Drożdże KOJI

: 2019-09-01, 09:55
autor: arcii111
terni pisze:
2019-07-23, 08:13
Może to i dobre ale cena około 20 dolarów to dużo.
Właśnie po co te lamenty :wink:

Re: Drożdże KOJI

: 2019-09-01, 10:12
autor: terni
Cena spada. Przedtem były po 80 zł za 0,5 kg, teraz za te same pieniądze kupić można 1 kg. Staniały o połowę i są już do przyjęcia.

Re: Drożdże KOJI

: 2019-09-01, 11:27
autor: radius
Nie staniały, tylko zawsze były w takiej cenie właśnie u tego jednego sprzedawcy. Inni w dalszym ciągu mają po ok. 20$ za pół kilograma :wink:
Dlatego trzeba brać, zanim i on "wyrówna" cenę :D

Re: Drożdże KOJI

: 2019-09-01, 12:14
autor: terni
Trzeba kupować tam gdzie taniej. Konkurencja wymusza obniżenie ceny. Turbo nieco staniały więc i te to samo czeka.

Re: Drożdże KOJI

: 2019-12-01, 11:28
autor: degu
Panowie - jak Wam się klaruje nastaw z mąki i KOJI?
Dodałem klar alcotec, ale efekt żaden, mam ok 4cm gęstego na dnie, ale reszta strasznie mętna, stoi tak ponad tydzień... tak ma być?

Re: Drożdże KOJI

: 2019-12-01, 15:56
autor: Mateusz96%
U mnie bylo to samo, zlalem znad osadu i na rurki poszlo, mam kega z grzalka elektryczna i nic sie nie przypalilo.

Re: Drożdże KOJI

: 2020-02-12, 21:10
autor: degu
Zdaje się, że mam dobrą wiadomość...
Drożdże KOJI wpierdzielają u mnie skrobię ziemniaczaną...
A było tak - zanim doczytałem, że nie żrą czystej skrobi, nastawiłem 2x po 5 kg superiora i... nic.
Po 2 dniach nadal nic się nie działo.
Wtedy doczytałem i na sprawdzenie drożdży (czy żyją) wsypałem po 3 łyżeczki mąki pszennej. Ruszyły z kopyta.
Zamówiłem więc enzymy i miałem zamiar zacierać tradycyjnie. Nawet tam nie zaglądałem.
Dziś doszła dostawa, więc pomyślałem, że spróbuję eksperymentalnie dodać enzymy "na zimno" i ... kiedy zajrzałem do nastawów - zaskoczenie - pracują :wink:.
Mąka na dnie nie jest jak wcześniej "jak skała", ale mięciutka jak ciasto... dodałem po "działce" enzymów i zobaczymy, co z tego eksperymentu wyjdzie. Dziś mija 9 dzień od nastawienia, temp. w pomieszczeniu ok. 22 do 24 stopni, od kiedy pracują - nie wiem.
Czyżby dostały brakujący składnik z mąką pszenną?

Re: Drożdże KOJI

: 2020-02-12, 21:17
autor: drgranatt
degu pisze:
2020-02-12, 21:10
Zdaje się, że mam dobrą wiadomość...
Drożdże KOJI wpierdzielają u mnie skrobię ziemniaczaną...
Super wiadomość :brawo teraz czekać do końca i zobaczyć ile tej skrobi przerobiły na %%
Dla sprawdzenia-eksperymentu mogłeś dodać enzymy tylko do jednej porcji.