Strona 6 z 7

Re: Drożdże KOJI

: 2020-08-22, 07:13
autor: radius
Nie. Rozsypujesz bezpośrednio na nastawie i tyle... :oki

Re: Drożdże KOJI

: 2020-08-22, 17:17
autor: bielok
Cześć :)
radius pisze:
2020-08-22, 07:13
Nie. Rozsypujesz bezpośrednio na nastawie i tyle... :oki
Dziekuję za podpowiedz.
Pytam dlatego że na opakowaniu wyraźnie pisze o starterze (rehydracji).

Re: Drożdże KOJI

: 2020-08-22, 20:05
autor: radius
Ja nie uwadniam i zawsze mi wystartowały :wink:

Re: Drożdże KOJI

: 2020-08-24, 10:54
autor: Citizen Kane
Ja również nie uwadniałem i nie było problemów.

Re: Drożdże KOJI

: 2020-08-28, 04:41
autor: bielok
Cześć.

Więc i ja wstąpiłem do grona użytkowników :)

5 kg maki pszennej z Dino
15 l wody
30 g drożdży koji
5 kapsułek espumisanu

Mąka wsypana do wiadra, w wodzie rozpuszczony espumisan, wszystko wymieszane dość solidnie mieszadłem do farby. Drożdże wsypane na pianę, po 15' wymieszane ponownie mieszadłem. Temperatura w której dodawałem drożdże to 36,5 *C. Wszystko to się działo koło 18 w dniu wczorajszym.
Dziś o 4 rano fermentacja w toku, temperatura fermentacji ustawiona na 30*C.
Temperatury można podglądnąć na https://thingspeak.com/channels/635898

Re: Drożdże KOJI

: 2020-09-27, 10:57
autor: bielok
Cześć.
Z powodu zawirowań życiowych, przez dłuższy czas nie interesowałem się nastawem na koji opisanym post wyżej. Po ok 3 tygodniach fermentacji zostało tylko wyłączone podgrzewanie nastawu, który teraz stoi w temperaturze ok 18-20*C.
Wczoraj zerknąłem na niego jest mleczny i tu pojawiło się pytanie - czy Wasze nastawy sklarowały się, czy zostały mętne?

Re: Drożdże KOJI

: 2020-09-27, 11:44
autor: patrzal
Nastaw na kaszy sklarował się sam, płyn był brązowy, ale w miarę klarowny. Na mące (piąty tydzień bez dogrzewania) jeszcze trochę pracuje, jest jasnopomarańczowy i mętny, znaczy drobne farfocle jeszcze pływają. Jesteś pewien, że już skończyły pracę? W chłodzie koji mocno zwalniają.

Re: Drożdże KOJI

: 2020-09-27, 12:07
autor: bielok
Cześć.
Tak jak pisałem, trzy tygodnie miały zapewnione 30*C, teraz w okolicy 20*C.
Nie, nie jestem pewien czy fermentacja się zakończyła, nie miałem tego czasu sprawdzić (z rurki nie ucieka juz CO2, nie ma już piany na powierzchni). W wolnej chwili zrobię próbę jodową, nie wiem czy pomiar blg ma jakiś sens.

Re: Drożdże KOJI

: 2020-09-27, 14:25
autor: Citizen Kane
U mnie po około 5 tygodniach było mętne, ale nie planowałem jakiegoś długiego lub dodatkowego klarowania. Warstwa gęstwy na dole nie oddzieliła się zbyt dobrze, więc zamieszałem całość i na gazie nie było żadnych problemów z przeróbką.

Re: Drożdże KOJI

: 2020-09-28, 00:39
autor: degu
Ja zostawiam ok.2-3 litry z dna 30 - litrowego wiaderka, reszta nie jest klarowna, ale na grzałkach gotuję bez problemu.

Re: Drożdże KOJI

: 2020-10-13, 21:39
autor: mlody
Zatarłem 50kg kaszy ryżowej niestety nie rozgotowałem wcześniej do końca więc zacier miał 13blg postanowiłem więc dodać pierwszy raz chińskie grzyby zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ktoś coś wie o sake np. z beczki?

Re: Drożdże KOJI

: 2021-01-14, 12:16
autor: zwyczajny
Czy ktoś ma informację co siedzi w opakowaniu z drożdżami koji od spiritferm? Czy jest to czysta kultura Aspergillus oryzae, czy z dodatkami?

Re: Drożdże KOJI

: 2021-01-14, 15:59
autor: Moskit81
Na czarnym chyba Radius opisywał.

Re: Drożdże KOJI

: 2021-01-24, 21:16
autor: zbyszko
zwyczajny pisze:
2021-01-14, 12:16
Czy ktoś ma informację co siedzi w opakowaniu z drożdżami koji od spiritferm? Czy jest to czysta kultura Aspergillus oryzae, czy z dodatkami?
Kupe lat Cię nie było :D

Re: Drożdże KOJI

: 2021-04-12, 12:29
autor: Absolut82
Panowie możecie wstawić jakieś zjęcia z opakowań po tych Aniołkach? Chodzi mi o skład tych grzybków od majfrendów.. Pytam bo pojawilo sie coś podobnego na alledrogo i nie wiem czy to te same grzybki. Na aukcji gosc wspomina ze skład to Saccharomyces cerevisiae.. A u friendów nie wiem a szkoda mi topic kasy na allegro.