Drożdże fermiol

Pako23
101%
101%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-06-24, 22:00
Lokalizacja: Częstochowa

Drożdże fermiol

Post autor: Pako23 » 2019-11-01, 21:40

Witam planuje zakup drożdży fermiol do zacierów zbożowych z firmy browin dokładnie takich https://browin.pl/sklep/produkt/403100/ ... rmiol#opis korzystał ktoś z nich w ostatnim czasie warto je kupić z tej firmy??

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Drożdże fermiol

Post autor: Doody » 2019-11-02, 08:50

Są koledzy na forum, którzy polecą fermiole. Ja osobiście odradzam. Zepsułem sobie zacier dwukrotnie przez te drożdże. Osobiście polecam Safspirit malt, grain oraz american whiskey. Safspiryty są oczywiście o wiele droższe niż fermiole ale warte swojej ceny.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Drożdże fermiol

Post autor: fuutro » 2019-11-02, 13:34

Na przerób zbóż na spiryt nadają się, jednak jeżeli chodzi o destylaty stricte zbożowe to muszę jeszcze sporo poczekać by jednoznacznie się określić.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: Drożdże fermiol

Post autor: Zalobik » 2019-11-02, 17:36

Cześć, ja korzystam z takich. Nigdy mnie nie zawiodły. Niestety na biowinowskich zaliczyłem wtopę tzn. podjęły pracę, ale bardzo niemrawo i nie przerobiły do końca. Odbiło się to na wydajności i na jakości qqrydzianki. Dlaczego tak się stało, trudno powiedzieć, ale stawiam na to, że te biowinowskie były po prostu źle przechowywane przez sprzedawcę.
Załączniki
fermiol .jpg
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Drożdże fermiol

Post autor: Citizen Kane » 2019-11-02, 18:22

Doody pisze:
2019-11-02, 08:50
Zepsułem sobie zacier dwukrotnie przez te drożdże.
Czym zawiniły?

Pako23
101%
101%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-06-24, 22:00
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Drożdże fermiol

Post autor: Pako23 » 2019-11-02, 20:15

Ja chce na sporty zrobic :) miałem kiedyś te drożdże i bylo ok ale widzę ze zmieniało sie opakowanie to i zaraz ukradła sie delikatna nie pewność czy to te same drożdże i czy działają tak jak powinny.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Drożdże fermiol

Post autor: Doody » 2019-11-02, 20:39

Drożdże zaprzestały pracy przy Blg na poziomie 10. Startowe było 17. Po czym zacier zaczął śmierdzieć kiszonką. Destylat również tak śmierdział. Warunki do fermentacji były idealne pod względem temperatury itd. Dałem również pożywkę i pH było odpowiednie. Stało się tak 2 razy z rzędu, po czym ten sam słód zatarłem w identycznych proporcjach i warunkach i dodałem jak zwykle Safspirity i wszystko poszło książkowo.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Drożdże fermiol

Post autor: Citizen Kane » 2019-11-02, 21:00

Dziwne, ja używam głównie Fermioli i nigdy mnie nie zawiodły. W związku z tym stawiałbym, że coś było nie halo z konkretną partią, którą miałeś, a nie z Fermiolami jako takimi.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Re: Drożdże fermiol

Post autor: zbynek » 2019-11-02, 21:23

Kiszonka wychodzi zwykle, jak zacier długo stygnie. I zanim zadamy drożdże, zacznie nam się robić żurek. Zdarzyło mi się, że w czasie długiego studzenia, przy temperaturze 45 stopni, zacier wybrał się na spacer.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości