Jakie drożdże do owocowego zacieru żeby uzyskać 30-40%

świeżak
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2020-10-10, 23:56
Lokalizacja: Kraków

Jakie drożdże do owocowego zacieru żeby uzyskać 30-40%

Post autor: świeżak » 2020-10-11, 00:03

Witam, jestem całkowicie nowy i nie orientuje sie w tematach destylacji a wole nie ryzykować stąd pytanie jakie drożdże i czy potrzebuje drożdży do zacieru?
Zajdzie bez drożdży fermentacja czy jest to swego rodzaju katalizatora?
Ewentualnie czy da sie zrobić takie drożdże w domowych warunkach?

Dudasz
60%
60%
Posty: 261
Rejestracja: 2020-07-11, 00:46
Lokalizacja: Słupsk

Re: jakie drożdże do owocowego zacieru żeby uzyskać 30-40%

Post autor: Dudasz » 2020-10-11, 03:16

Świeżak bez obrazy, ale poczytaj najpierw trochę na temat fermentacji. Samymi drożdżami nie dojdziesz do 40%. Drożdżami z tego co czytałem tu na forum to osiągalna granica to jest około 20%. Poza tym, skoro mówisz o zacierze to z czego go będziesz robił? Drożdże dobiera się do tego co mamy zamiar zrobić. Następna sprawa. Wiesz coś na temat destylacji? Jak nie to poczytaj. :book Czytaj chłopie, bo bez wiedzy teoretycznej, nie masz się co brać za cokolwiek. :book
Pozdrawiam. :jude

Edit: Na temat własnej produkcji drożdży nie odpowiem, bo do tej pory mnie to nie zainteresowało, a chyba w sumie powinno. Dzięki.

Awatar użytkownika
jakis1234
50%
50%
Posty: 176
Rejestracja: 2020-05-11, 11:54
Lokalizacja: opolskie

Re: Jakie drożdże do owocowego zacieru żeby uzyskać 30-40%

Post autor: jakis1234 » 2020-10-12, 23:25

świeżak pisze:
2020-10-11, 00:03
Zajdzie bez drożdży fermentacja czy jest to swego rodzaju katalizatora?
:facepalm
Pozdrawiam z opolskiego.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości