Mieszanie szczepów drożdży
Mieszanie szczepów drożdży
Czy przy przygotowywaniu cukrówki można mieszać drożdże winne np. z gorzelnianymi ?
a niby w jakim celu?
drożdże winiarskie charakteryzują się z reguły lepszymi parametrami fermentacyjnymi a już na pewno smakiem
pomieszanie ich spowoduje raczej rywalizację
piekarskich można użyć w roli "ratownika" po ustaniu fermentacji (pod warunkiem niezbyt dużego stężenia alkoholu wytworzonego przez dotychczasowe drożdżyki
ups... rozpędziłem się z tymi piekarskimi... - co nie znaczy że nie napisałem prawdy
drożdże winiarskie charakteryzują się z reguły lepszymi parametrami fermentacyjnymi a już na pewno smakiem
pomieszanie ich spowoduje raczej rywalizację
piekarskich można użyć w roli "ratownika" po ustaniu fermentacji (pod warunkiem niezbyt dużego stężenia alkoholu wytworzonego przez dotychczasowe drożdżyki
ups... rozpędziłem się z tymi piekarskimi... - co nie znaczy że nie napisałem prawdy
Ostatnio zmieniony 2007-07-11, 14:35 przez Aabratek, łącznie zmieniany 1 raz.
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5058
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości