Drożdże gorzelnicze T-22

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2006-03-10, 11:32

Tofi pisze:CO2 pisał na oliwce na temat kwasku cytrynowego i kwasu siarkowego. uzycie cytryn tłumaczy późny start, to tak jak by tobie na głowe spadło 10 dag gąbki i 10 dag żelaza. tylesamo, ale głowa po gąbce mniej boli. Po elektrolicie drożdże szybciej wstają.
CO2 pisze różne rzeczy i nie koniecznie wszystko musi być prawdą.
Ja nigdy nie stosowałem kwasku do zacieru (cukrówek) zawsze cytryny
i nigdy nie miałem problemu.
A kwas siarkowy w przemyśle stosuje się z tego samego powodu co
drożdże gorzelniane .Pędzej szybciej taniej .
Jak ktoś potrzebuje to i tak wypije

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-03-10, 18:21

I dokładnie o ten kwas z akumulatora chodzi - techniczny kwas siarkowy. Jak użyjesz kwasku cytrynowego to będziesz musiał czekać na start przy siarkowym będzie szybciej, Pamiętaj aby go rozcieńczyć przez użyciem, pomimo, że juz jest rozcieńczony, a będzie ci łatwiej dawkować.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-03-11, 12:14

Tofi pisze:Jak użyjesz kwasku cytrynowego to będziesz musiał czekać na start przy siarkowym będzie szybciej
Masz jakieś dowody na poparcie tej teorii?

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-03-12, 13:44

Doświadczenia CO2

Awatar użytkownika
cour_de_balance
101%
101%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-01-12, 12:51

Post autor: cour_de_balance » 2006-03-21, 08:56

Panowie poddaje się. :evil: :evil:
Drożdze T22 są do d....y.
Czytając to forum widzę że koledzy mają podobne problemy.
Wczoraj wskaźnik pokazywał 7Blg.
Przy temperaturze 32°C drożdze przerabiają 1Blg przez dwa dni- to nie do zaakceptowania.SZOK :cry:
Na początku było nieźle (2-3Blg/dobę), ale teraz mam to w nosie bo testuję nowe droźdze i szczerze powiedziawszy jestem zachwycony (4Blg/dobę)
Napiszę coś więcej po zakończonych testach.
Pozdrowienia CdB

Awatar użytkownika
zaciapa
40%
40%
Posty: 73
Rejestracja: 2006-03-17, 10:16

Post autor: zaciapa » 2006-03-21, 10:17

@cour_de_balance

to ile juz ogolem czasu, robi sie ten Twoj zacier na tych drozdzach??
ja potrzymam swoj do soboty , czyli 8 dni bedzie ogolem , co wyjdzie to wyjdzie, ale balon mi bedzie potrzebny 8)

pzdr

Awatar użytkownika
cour_de_balance
101%
101%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-01-12, 12:51

Post autor: cour_de_balance » 2006-03-21, 12:39

@zaciapa
3,5 tygodnia, a średnia żarcia to 1,3Blg/dobę
Choćbyś dodał teraz owoców to i tak nic to nie wniesie bo wg mnie drożdże obumarły.
Fakt troche z tym cukrem przesadziłeś.
Jak dobrze pamiętam z poprzedniego postu jak zmierzyłeś 25 Blg skoro skala na cukromierzu kończy się na 22 Blg.
Radzę Ci nie wylewać zacieru bo szkoda cukru. Zrób jeszcze raz MD tylko nie stosuj się do instrukcji. Uwadniaj drożdze w temp 38-40°C. Dobrze byłoby zastosować pirosiarczyn a dopiero później wlać „spienione” drożdże.
Aby nie ryzykować zmień drożdże na sprawdzone.
Jeśli u mnie nic się nie zmieni to mnie pewno to samo czeka.
Kolega Pablosz ma pozytywne doświadczenia z T22, więc myśle że nie będzie miał nic przeciwko jeśli się go zapytasz.

Awatar użytkownika
zaciapa
40%
40%
Posty: 73
Rejestracja: 2006-03-17, 10:16

Post autor: zaciapa » 2006-03-21, 14:16

@cour_de_balance
tak jak pisalem zaczekam jeszcze , zobacze jak bedzie , blg spadlo mi z 25, na 18 czyli przez dobe spadlo 7 kresek to chyba niezle ???

wyprobuje jeszcze te drozdze co podal mi linka z all.. @AAbratek

http://www.allegro.pl/item91690375_droz ... acja_.html

przyznam sie ze przed kupnem przygladalem sie tym drozdzom , ale z nich zrezygnowalem , na rzecz T22 , kupie ten zestawik i potestuje z zytkiem..

pzdr

Fenol
101%
101%
Posty: 230
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2006-03-21, 15:30

Witam

Panowie, po co wyważać otwarte drzwi.
Drożdże AnKa-B lub AnKa-C (pod warunkiem że są świeże) załatwiają sprawę fermentacji.
Oto tabelka Blg dla 120L pewnego nastawu owocowego:

Data Blg
2005-06-24 25,5
2005-06-25 19
2005-06-26 12
2005-06-27 5
2005-06-28 1,5
2005-06-29 -1

Jak widać w 5 dób było po fermentacji :)

Pozdrawiam
Fenol

P.S.
Żeby nie było niejasności, nie jestem w żaden sposób związany z firmą AnKa.

Pablosz
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2006-02-12, 23:32

Post autor: Pablosz » 2006-03-21, 16:17

Drożdże od 98% są bardzo dobre.

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2006-03-21, 18:06

Fenol pisze:Witam

Panowie, po co wyważać otwarte drzwi.
Drożdże AnKa-B lub AnKa-C (pod warunkiem że są świeże) załatwiają sprawę fermentacji.

A gdzie je kupić bo jakiś czas temu szukałem i nic
a ilości hurtowe mnie nie interesują.

Fenol
101%
101%
Posty: 230
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2006-03-21, 18:43

robol69 pisze:
Fenol pisze:Witam

Panowie, po co wyważać otwarte drzwi.
Drożdże AnKa-B lub AnKa-C (pod warunkiem że są świeże) załatwiają sprawę fermentacji.

A gdzie je kupić bo jakiś czas temu szukałem i nic
a ilości hurtowe mnie nie interesują.
Ja kupuję po 0.5kg bezpośrednio tu: http://www.anka.pl/
Jak potrzebujesz mniejszą ilość pisz na PW.

Pozdrawiam
Fenol

Awatar użytkownika
cour_de_balance
101%
101%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-01-12, 12:51

Post autor: cour_de_balance » 2006-03-21, 18:50

@zaciapa
chłopie na co ty narzekasz?
7 Blg na dobe to zajebiście
@Fenol
wynik do pozazdroszczenia
a przypadkiem firma AnKa nie splajtowała ?
napisz coś więcej tj. ile max można wydusić z nich alkoholu i w jakiej temperaturze pracują
@Pablosz
Paweł masz racje. Przyznaje że drożdze od 98% są niezłe i stosunkowo niedrogie, choć stało się dziś u mnie nieszczęście – ugotowałem żywcem drożdze. Pomiary i testy szlak trafił. Muszę zacząć od nowa. Czuję że Ci się spodobały te drożdże, więc podziel się swoimi doświadczeniami.
Pozdrowienia

Fenol
101%
101%
Posty: 230
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2006-03-21, 23:21

Witam
cour_de_balance pisze: ....@Fenol
wynik do pozazdroszczenia
a przypadkiem firma AnKa nie splajtowała ?
napisz coś więcej tj. ile max można wydusić z nich alkoholu i w jakiej temperaturze pracują ....
Nie wiem jak tam kondycja AnKi dziś, ostatnio kupowałem wiosną zeszłego roku ;)
Na szybko krótkie opisy, pełne karty w załączniku.

ANKA B
suche aktywne drożdże należące do szczepu Saccharomyces cerevisae. Zalecane do szybkiej fermentacji na bazie moszczy i koncentratów owocowych. Burzliwa fermentacja zaczyna się już po kilku godzinach. Optymalna temperatura fermentacji to 27 oC, dobrze znoszą krótkotrwały wzrost temperatury nawet do 33oC. Pozwalają uzyskać 12 - 14 % alkoholu w krótkim czasie, a przy odpowiednim prowadzeniu fermnetacji zdolne są wytworzyć ponad 16%.

ANKA C
Saccharomyces bayanus, pozwalają uzyskać ponad 16% alkoholu. Fermentacja jest spokojna. Bardzo dobrze znoszą niskie temperatury fermentacji - pracują nawet przy 9oC, choć optimum to 26 - 27oC. Nadają się do wznowienia zatrzymanej fermentacji.

Pozdrawiam
Fenol
Załączniki
ankac.jpg
ankab.jpg

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-03-21, 23:37

Ale zaznaczmy jeszcze raz "Anki" są dobre do "owocówek" , z zacierami gęstymi (na zbożach) mogą sobie nie radzić - chyba że mocno rozwodnione
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości