Drożdże gorzelnicze T-22

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-03-21, 23:52

te drożdże od 98% to jaka rasa? Przydało by się zrobić spis drożdży dostepnych w polsce - rodzina, nazwa, temp. uwadniania/namnażania, temperatura zacierania, dodatkowe informacje, zalecenia producenta, zalecenia użytkowników. ewentualnie źródło skąd można nabyć

Fenol
101%
101%
Posty: 230
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2006-03-22, 12:45

Cześć
AAbratek pisze:Ale zaznaczmy jeszcze raz "Anki" są dobre do "owocówek" , z zacierami gęstymi (na zbożach) mogą sobie nie radzić - chyba że mocno rozwodnione
Noooo niekoniecznie, z gęstym nastawem kukurydzianym poradziły sobie ekspresowo ;).
Jak temperatury pozwolą zamierzam przetestować je na życie (starka, żytniówka te klimaty)

Pozdrawiam
Fenol

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-03-22, 13:27

@Fenol
Z tego co wiem, AnKa nie sprzedaje w opakowaniach np. 10 gramowych, ale w paczkach po pół kilograma. Jak przechowujesz otwarte opakowanie i jaki czas po otwarciu drożdże są jeszcze są skore do produkcji? Rozumiem, że lodówka to podstawa!

Fenol
101%
101%
Posty: 230
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2006-03-22, 13:50

Cześć
Citizen Kane pisze:@Fenol
Z tego co wiem, AnKa nie sprzedaje w opakowaniach np. 10 gramowych, ale w paczkach po pół kilograma. Jak przechowujesz otwarte opakowanie i jaki czas po otwarciu drożdże są jeszcze są skore do produkcji? Rozumiem, że lodówka to podstawa!
Jak pisałem, kupuję w paczkach vacuum po 0,5kg.
Przechowuję w lodówce, w tych samych paczkach (po odsypaniu potrzebnej ilości, wygniatam powietrze i uszczelniam taśmą).
Zdarzyło mi się odpalać nastaw na drożdżach przechowywanych w ten sposób przez 3 lata i nie było problemów z fermentacja.

Pozdrawiam
Fenol

[ Dodano: 2006-03-22, 14:04 ]
Cześć
Tofi pisze:te drożdże od 98% to jaka rasa? Przydało by się zrobić spis drożdży dostepnych w polsce - rodzina, nazwa, temp. uwadniania/namnażania, temperatura zacierania, dodatkowe informacje, zalecenia producenta, zalecenia użytkowników. ewentualnie źródło skąd można nabyć

Zobacz tu: http://kkp.ibprs.pl/
Jest katalog i można zamówić czyste kultury na skosach, ale jest koszmarnie drogo :(

Pozdrawiam
Fenol

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-03-22, 16:56

katalog rzeczywiście pokaźny, aczkolwiek trudny w obyciu dla osoby nie znającej sie na tym

Fenol
101%
101%
Posty: 230
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2006-03-22, 20:35

Jeszcze jedna ciekawa kolekcja mikrobów:

http://www.iitd.pan.wroc.pl/PCM/cgipcm/ ... 1%20db%3db

Zwróćcie uwagę na właściwości BAKTERII !!! Zymomonas mobilis subsp. mobilis PCM 2120 :D

Wes
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-22, 10:18
Kontaktowanie:

Post autor: Wes » 2006-03-22, 21:15

Witam!

Chyba gdzieś już o tym czytałem ;)

Niebawem przetestuje parę szczepów drożdży.
Z pewnych źródeł jednak mam info, że do zacierów zbożowych najlepiej nadają się specjalne gorzelniane. Wg. informacji producenta odfermentowanie do 9% alk. w 36h to nie wyczyn.
W przypadku drożdży winiarskich lub piwowarskich (White Labs WLP099 Super High Gravity Ale odfermentowują do 25% - zapewne pojedyncza próba laboratoryjna) należy wzbogacić zacier pożywkami wieloskładnikowymi typu Fermaid itp.
Dodatkowym mykiem jest to, że stosując enzymy (jesteśmy cały czas przy zacierach zbożowych) najpierw dajemy enzym upłynniający, potem cukrujący. Nowe enzymy cukrujące rozkładają skrobię stopniowo podczas procesu fermentacji!
Rozwiązanie takie daje nam niskie ciśnienie osmotyczne, czyli idealna warunki dla drożdży. Oczywiście należy zacier zakwasić w celu uzyskania odpowiedniego pH.

Pozdrawiam

W.

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-03-22, 23:09

@fenol
W "Skróconym kursie..." o nich pisze, ale nie dokońca wiadomo jak się z nimi obchodzić, a dokładniej jak je później ubić.

Saccharomyces cerevisiae LOCK 22 (Chablis) - jak sądzicie czy to są T22? To by tłumaczyło ich długą pracę.

moonjava
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2006-01-05, 23:32

Post autor: moonjava » 2006-03-23, 11:23

Citizen Kane pisze:@Fenol
Z tego co wiem, AnKa nie sprzedaje w opakowaniach np. 10 gramowych, ale w paczkach po pół kilograma.
Zapytaj czy nadal sprzedają, bo to an.ki pod innymi nazwami: http://www.mcvin.com/winiarskie.html
Wes pisze: Nowe enzymy cukrujące rozkładają skrobię stopniowo podczas procesu fermentacji!
Stare enzymy też!
(czyli np. ze słodu jęczmiennego - jeżeli dobrze Cie zrozumiałem)

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-03-23, 13:35

@moonjava
Do tej pory czynnikiem zniechęcajacym mnie do kupna pół kilogramowej paczki, były obawy przed tym, w jakiej kondycji będą drożdże w szerszym okresie czasowym. Nie mam produkcji, która gwarantowała by przerób 500g np. w miesiąc. Fenol rozwiał moje wątpliwości, więc myślę że po zużyciu odecnych drożdży kupie coś większego. Nie bez znaczenia jest też korzystna cena w przypadku kupowania większych opakowań.

Awatar użytkownika
cour_de_balance
101%
101%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-01-12, 12:51

Post autor: cour_de_balance » 2006-03-27, 13:14

W którymś z moich postów żartowałem że wychowałem Lewiatana w butli, ale okazuje się że to prawda. :lol:
Otóż w momencie kiedy drożdże T-22 wymarły jak mamuty, pozostawiając jeszcze 7 Blg nie przerobionego cukru podjąłem decyzję o wznowieniu fermentacji.
W tym celu zastosowałem drożdże winne Fermichamp, szczep Saccharomyces cerevisiae bayanus do wznowienia zatrzymanej fermentacj. Miało to miejsce w sobotę. W niedzielę wieczorem nic się jeszcze nie działo. Zobaczę dzisiaj po pracy. Jeśli nie ruszą to Lewiatana potraktuje prądem a najlepiej pirosiarczanem. :mrgreen:
Nie wiem co jest grane ale pewnie namnożyło mi się jakieś dziadostwo.
Wykluczam nieefektywność drożdży- podczas uwadniania toczyły piane.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2008-08-02, 20:32

temat trochę stary,wiec trzeba go trochę ruszyć,czy po takim czasie jest ktoś kto ma pozytywne zdanie na temat drożdży T-22?.Mój szwagier zrobił 2 nastaw na tych drożdżach,no i tak jak w poprzednim wypadku, wszystko stanęło(zwolniło do minimum) po 10 dniach, zastanawia mię czym to teraz reanimować, możne jakimiś Turbo czy E.R od 98%.Poprzednio jakoś sprawę dokończyły zwykłe babuni ale smak był fatalny.

Z dodatkowych informacji 1 nastaw 21 Blg, drugi 25Blg,zachowanie drożdży takie samo dobry start, porównywalny do piekarniczych,a potem kiszka.Nastaw według Chemik Student tylko bez dodatków zwykła cukrówka+ activit.
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości