Klarowanie zolem krzemionkowym
: 2007-11-15, 12:33
Witam
Z praktyki wiem, że czasem klarowanie zacieru, wina czy piwa jest bardzo uciążliwe. Trunek nie klaruje się do końca nawet przez zastosowanie bentonitu, szczególnie gdy nastaw jeszcze trochę pracuje. W trakcie analizy problemu trafiłem w necie na zol krzemionkowy np. http://www.ake.com.pl/subpage.php?id=matklar_zol&s=3 lecz na żadnym z forum nie znalazłem opisu jego działania w warunkach domowych. Jako że jestem niecierpliwy i trochę skąpany(bierze się to z tego, że dlaczego mam coś sobie kupić jak mogę sobie to sam zrobić) postanowiłem otrzymać tenże zol.
Produkcja jest prosta, potrzebne jest szkło wodne 30% -dostępne w każdym budowlanym sklepie za ok 2-3 zł za 0,5 l oraz kwas – ja użyłem kwasu octowego(octu z biedronki 10 %).
Zol na 20-50 l nastawu
Sprzęt i odczynniki :
-zlewka lub słoik ok 300 ml
-strzykawka 20 ml
-szkło wodne 30 % 20 ml
-woda 20ml (może byc kranówka)
- ocet 10 % 20 ml
Sposób wykonania:
Do zlewki lub słoika dozujemy strzykawką 20 ml szkła wodnego, dodajemy 20 ml wody. Całość odkładnie mieszamy, następnie wkraplamy intensywnie mieszając 20 ml 10% octu.
W ten sposób otrzymaliśmy słabo alkaliczny roztwór zolu krzemionkowego gotowy do klarowania.
Klarowanie następuje przy współudziale żelatyny w sosunku 1 część żelatyny + 5 części zolu już po 10 minutach od za dozowania do nastawu a całkowicie klaruje się w ciągu 1-3 dni. Dodajemy najpierw żelatyny, energicznie mieszamy a później zol. Całość powinno zmętnieć.
Podane ilości odczynników są w przybliżeniu, ponieważ ocet nie zawsze będzie miał te deklarowane 10%, szkło wodne także. Dlatego proponuje zacząć od podanych proporcji i robić próby na zacierze. Jeśli klarowanie jest nikłe należy zwiększyć ilość dodawanego kwasu o 0,1-0,5 ml. Chodzi o to by w naszej reakcji nie wytrąciły się "kryształki" krzemionki, dobry roztwór zolu powinien być bezbarwny lub koloru białego. Czasem strąci nam się galaretka, wtedy dodajemy szybko trochę wody i całość mieszamy.
Klarowałem już wino i piwo, trzeba nabrać trochę wprawy przy sporządzaniu zolu ale naprawdę jest to bardzo szybki, tani i efektywny sposób.
Proponuję stosować łączenie środków, np. węgiel pylisty + bentonit+ żelatyna+ zol , efekt gwarantowany .
Pozdrawiam – bnp
Z praktyki wiem, że czasem klarowanie zacieru, wina czy piwa jest bardzo uciążliwe. Trunek nie klaruje się do końca nawet przez zastosowanie bentonitu, szczególnie gdy nastaw jeszcze trochę pracuje. W trakcie analizy problemu trafiłem w necie na zol krzemionkowy np. http://www.ake.com.pl/subpage.php?id=matklar_zol&s=3 lecz na żadnym z forum nie znalazłem opisu jego działania w warunkach domowych. Jako że jestem niecierpliwy i trochę skąpany(bierze się to z tego, że dlaczego mam coś sobie kupić jak mogę sobie to sam zrobić) postanowiłem otrzymać tenże zol.
Produkcja jest prosta, potrzebne jest szkło wodne 30% -dostępne w każdym budowlanym sklepie za ok 2-3 zł za 0,5 l oraz kwas – ja użyłem kwasu octowego(octu z biedronki 10 %).
Zol na 20-50 l nastawu
Sprzęt i odczynniki :
-zlewka lub słoik ok 300 ml
-strzykawka 20 ml
-szkło wodne 30 % 20 ml
-woda 20ml (może byc kranówka)
- ocet 10 % 20 ml
Sposób wykonania:
Do zlewki lub słoika dozujemy strzykawką 20 ml szkła wodnego, dodajemy 20 ml wody. Całość odkładnie mieszamy, następnie wkraplamy intensywnie mieszając 20 ml 10% octu.
W ten sposób otrzymaliśmy słabo alkaliczny roztwór zolu krzemionkowego gotowy do klarowania.
Klarowanie następuje przy współudziale żelatyny w sosunku 1 część żelatyny + 5 części zolu już po 10 minutach od za dozowania do nastawu a całkowicie klaruje się w ciągu 1-3 dni. Dodajemy najpierw żelatyny, energicznie mieszamy a później zol. Całość powinno zmętnieć.
Podane ilości odczynników są w przybliżeniu, ponieważ ocet nie zawsze będzie miał te deklarowane 10%, szkło wodne także. Dlatego proponuje zacząć od podanych proporcji i robić próby na zacierze. Jeśli klarowanie jest nikłe należy zwiększyć ilość dodawanego kwasu o 0,1-0,5 ml. Chodzi o to by w naszej reakcji nie wytrąciły się "kryształki" krzemionki, dobry roztwór zolu powinien być bezbarwny lub koloru białego. Czasem strąci nam się galaretka, wtedy dodajemy szybko trochę wody i całość mieszamy.
Klarowałem już wino i piwo, trzeba nabrać trochę wprawy przy sporządzaniu zolu ale naprawdę jest to bardzo szybki, tani i efektywny sposób.
Proponuję stosować łączenie środków, np. węgiel pylisty + bentonit+ żelatyna+ zol , efekt gwarantowany .
Pozdrawiam – bnp