Bentonit - jak klarować w praktyce?

Awatar użytkownika
majkaistefan
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2019-01-03, 22:41

Re: Bentonit - jak klarować w praktyce?

Post autor: majkaistefan » 2019-01-08, 05:17

Producentem jest firma BROWIN opakowanie na sto litrow 100 G do win czerwonych.Mieszalem czekalem 24 godziny wlalem mieszalem i nic. Nastepnie rewelacyjny podobno ALCOTEC TURBOKLAR. Wlalem pierwsza torebke odczekalem dwie godziny jak zalecaja mieszalem dodalem drugi skladnik i po tygodniu dalej metne. Zalecaja to na 25 litrow ja wlalem do 5 bo podobno nie mozna tego dzielic. Rzecz dotyczy wina ze sliwek.
Z tego wszystkiego wynika ze to tez jakis badziew. Odessam powietrze i zgodnie z rada MAGASA do chlodnej piwnicy i zobaczymy za rok.

Stefan.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Bentonit - jak klarować w praktyce?

Post autor: fuutro » 2019-01-08, 05:33

Daj nie bentonitu czy turboklaru tylko pektoenzymu. On dobrze wpływa na klarowanie różnych trunków i nie jest szkodliwy.
W nadal pracującym czy nieodgazowanym nastawie środki klarujace słabo działają.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

ximenek
101%
101%
Posty: 104
Rejestracja: 2013-09-05, 06:48
Lokalizacja: Jaskrów

Re: Bentonit - jak klarować w praktyce?

Post autor: ximenek » 2019-01-08, 08:34

Śliwki to nie prosta sprawa też kiedyś klarować próbowałem ale skończyło się na rurach :cheers :cheers

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Bentonit - jak klarować w praktyce?

Post autor: magas » 2019-01-08, 17:23

To my tu śliwki klarujemy? Ja jak zwykle nie doczytałem początku, a jak śliwki to życzę powodzenia, gruby osad opadnie, ale klarowne wino ze śliwek to wykracza poza moją wiedzę.

Awatar użytkownika
majkaistefan
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2019-01-03, 22:41

Re: Bentonit - jak klarować w praktyce?

Post autor: majkaistefan » 2019-01-08, 18:31

MAGAS "wyswiec" sprawe. Prawda ze zrobilem zanim przeczytalem... Pilem kiedys wlasnie takie przepyszne i klarowne. Albo to ja sie sklarowanego?


Stefan.

ximenek
101%
101%
Posty: 104
Rejestracja: 2013-09-05, 06:48
Lokalizacja: Jaskrów

Re: Bentonit - jak klarować w praktyce?

Post autor: ximenek » 2019-01-09, 08:15

Co do śliwek przy okazji powiem że jak zawsze jak robiłem 4 razy wino i zawsze było mętne to w tym roku w beczce na śliwowicę wyszło tak pięknie klarowne ze mi serce pękało ale jednak wygrała śliwowica nad winem z śliwek :cheers :cheers

Awatar użytkownika
majkaistefan
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2019-01-03, 22:41

Re: Bentonit - jak klarować w praktyce?

Post autor: majkaistefan » 2019-01-09, 20:39

ximenek pisze:
2019-01-09, 08:15
zawsze było mętne to w tym roku w beczce na śliwowicę wyszło tak pięknie klarowne ze mi serce pękało ale jednak wygrała śliwowica
- Czyli jednak klarowne sliwkowe istnieje i zwidow nie mialem. Swoja droga bardzo jestem ciekaw co u mnie poszlo nie tak. Za kilka dni odsacze calosc i zobacze jak bedzie wygladac.

Stefan.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Bentonit - jak klarować w praktyce?

Post autor: magas » 2019-01-09, 21:35

Chcesz łatwiej klarować takie owoce, staraj się jak najmniej mielić owoc jeśli fermentujesz w pulpie a nie sam sok, cięcie, a nie mielenie, jak przy jabłkach i przecedzaniu, czym więcej przemielisz mieszadłem tym trudniej po fermentacji, do tego na początku enzym pektopol czy jakiś podobny, a ideał to tłocznia blisko, która ma maszynę do pestkowania i fermentacja samego soku.

Awatar użytkownika
majkaistefan
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2019-01-03, 22:41

Re: Bentonit - jak klarować w praktyce?

Post autor: majkaistefan » 2019-01-10, 04:47

Caly czas sie nad tym wszystkim zastanawiam. Tlocznia pomimo ze tu powinno byc tego duzo raczej nie wchodzi w gre. Tam raczej zbyt czysto nigdy nie jest i jak potem to pic? Co innego gdy idzie to do destylacji.
Podobno starzy winiarze robiac na wlasne potrzeby tylko zgniataja owoce i po kilku tygodniach odciagaja do dalszej fermentacji. W skorkach owocow sa jakies tam podobno cuda niewida. Daje to podobno o wiele lepszy smak i zapach.
Musze jak widze jeszcze sporo poczytac i douczyc.
W ubieglym roku spacerujac po Koniaku natknelismy sie na dystrybutor do 7% melasy. Tak na moje oko to melasa z winogronami ma niewiele wspolnego... No chyba ze kant...



Stefan.
Ostatnio zmieniony 2019-01-10, 08:03 przez majkaistefan, łącznie zmieniany 1 raz.

ximenek
101%
101%
Posty: 104
Rejestracja: 2013-09-05, 06:48
Lokalizacja: Jaskrów

Re: Bentonit - jak klarować w praktyce?

Post autor: ximenek » 2019-01-10, 07:10

Tak ja też uważam że prasa jest tym sprzętem jaki do wina jest najważniejszy
jak dokończę budowę swojej to fotki wstawię :wallangry

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Bentonit - jak klarować w praktyce?

Post autor: ssg_08 » 2019-01-13, 09:08

A wracając do klarowania cukrówki bentonitem, polecam żwirek KITTY z Biedronki, koszt to 9 zł za 5 litrowe pudełko. Z wielu testowanych dla moich Maine Coon-ów ( te to potrafią narżnąć, ze dwa razy tyle co zwykły kot :D ) żwirków ten okazał się najwydajniejszy... a dlaczego? Otóż bentonit bentonitowi nie równy. Najtańsze żwirki, takie po 3,50, antyliderem jest moim zdaniem żwirek z Auchan, ich marki własnej, zawierają dość sporo grubej frakcji, zwykłego piasku a nawet malutkie kamyczki, ten bentonit z Biedry jest czyściejszy, po rozmoczeniu (12 h) w wodzie i porządnym wymieszaniu na dnie pozostała tylko szczypta piasku. :cheers
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
majkaistefan
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2019-01-03, 22:41

Re: Bentonit - jak klarować w praktyce?

Post autor: majkaistefan » 2019-01-24, 06:40

Nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi na pytanie jaka jest zdolnosc absorpcji zanieczyszczen przez srodki do klarowania.
Uzylem do tej pory Betonitu i Alcotec Turbo dwuskladnikowy a efekty bardzo srednie.

Stefan.

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Bentonit - jak klarować w praktyce?

Post autor: ssg_08 » 2019-01-29, 13:45

A odgazowałeś nastaw przed klarowaniem? Może za radą kol. fuutro spróbuj dodać pektoenzym, potem bentonit.
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Re: Bentonit - jak klarować w praktyce?

Post autor: starowar » 2019-02-01, 17:49

majkaistefan pisze:
2019-01-24, 06:40
Nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi na pytanie jaka jest zdolnosc absorpcji zanieczyszczen przez srodki do klarowania.
Uzylem do tej pory Betonitu i Alcotec Turbo dwuskladnikowy a efekty bardzo srednie.

Stefan.
Bentonit i alcotek turbo dwuskładnikowy _przypuszczam że chodzi o turbo klar_ nie absorbują zanieczyszczeń tylko powodują, że ciecz się klaruje bo to co pływa opada na dno.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości