Strona 1 z 12

Beczki do fermentacji zacieru.

: 2008-04-11, 10:57
autor: szafeczka
Witam.
Mam zapytanie czy beczki produkowane przez firme BORYSZEW ERG S.A nadaja się do fermentacji zacieru.
Czy ktoś w takich beczkach robił zacier.

Pozdrawiam SZAFECZKA

: 2008-05-18, 18:18
autor: wiesław
Witam, prosze o radę, czy do fermentacji zacieru mogę użyć KEGA oraz jaki wpływ na jakość zacieru bedzie miało umieszczenie naczynia z zacierem na osłonietym balkonie gdzie wystepuje zmienność temperatury otoczenia - w dzień słońce, w nocy ochlodzenie?
do tej pory jako naczynia uzywałem szklanego balonu ustawionego bezpośrednio przy grzejniku CO, gdzie wystepowała stała temperatura, ciekawi mnie jak bedzie sie zachowywał zacier, w stalowym naczyniu narazonym na zmienność temperatury.
pozdrawiam

: 2008-05-19, 17:01
autor: larzwo
wiesław pisze:Witam, prosze o radę, czy do fermentacji zacieru mogę użyć KEGA
możesz
wiesław pisze: jaki wpływ na jakość zacieru bedzie miało umieszczenie naczynia z zacierem na osłonietym balkonie gdzie wystepuje zmienność temperatury otoczenia - w dzień słońce, w nocy ochlodzenie?
Teoretycznie żaden z tendencją do pogorszenia jakości.
wiesław pisze: Ciekawi mnie jak bedzie sie zachowywał zacier, w stalowym naczyniu narazonym na zmienność temperatury.
pozdrawiam
Jedynie co niepotrzebnie wydłużysz fermentacje bo w nocy schłodzisz zacier, natomiast w południe istnieje możliwość przegrzania nastawu co może spowoduje śmierć drożdży.

: 2008-05-19, 20:37
autor: 98%
Witam fermentacja w kwasiaku jest bardziej "higieniczna" niż w plastikowym fermentatorze - ze względów na to iż plastik podatny jest na uszkodzenie - "rysy" gdzie mogą się gromiadzić różnego rodzaju drobnoustroje , bakterie - co jest niepożądane przy wstępnej fazie fermentacji . Oczywiście nie neguję wykorzystywania palstików do procesu fermentacji nawet z atestem ( łyżka / widelec) są ok - ale mi chodzi o "czystość " i łatwość w utrzymaniu sterylnośći
przy dobrym umyciu/odkażeniu i w plastiku można wiele dobrego zrobić ....

oczywiście warunki otoczeniowe powinny być utrzymywane na tym samym stałym poziomie - dopasowane do optymalnych parametrów pracy drożdży - i nie jest wskazana taka "bujanka" temperatur .

pozdrawiam 98%

: 2008-06-17, 12:46
autor: Stasiek z Kraka
Jeśli mogę coś doradzić. Niezłe i tanie są beczki po jelitach na kiełbasy. Można takie kupić - ok. rok temu 120 litrowe były po 10 złotych - w sklepach zaopatrujących rzemieślników i prywatnych wytwórców wędlin. Trzeba je tylko wymyć z soli i wywietrzyć. W okolicach Krakowa jest taki sklep w Przegini Duchownej, trzeba skręcić z drogi na Oświęcim w stronę Czernichowa.

: 2008-06-18, 09:44
autor: rafalsk
ja kupiłem niedawno taką z Boryszewa. Nówka, 120 litrów za 104 złote. Beczka jak beczka. Tanie to nie jest ale za to nie musze sie wozic z dużą ilością małych baniaczków lub z małą ilością zacieru :)

: 2008-06-29, 21:48
autor: bart
Tak pierwszą kadzią zacierną był 25 litrowy garnek emaliowany. Przy szybko fermentującymi nastawami może być nawet plastikowe wiaderko. Myślę że drożdżaki wygrają walkę z innymi mikrobami J

: 2008-07-23, 23:07
autor: footman
Czy ktoś z Kolegów wie jak pozbyć się zapachu czosnku z beczki plastikowej? Rok temu kupiłem kilka takich 50l. beczek z przeznaczeniem do fermentacji zacieru ale niestety beczki wcześniej były używane do przechowywania czosnku. Po zakupie wlałem do nich wodę z Ludwikiem do naczyń i tak sobie stoją do dzisiaj i dalej capią czosnkiem. Jest na to jakaś rada?

: 2008-07-23, 23:22
autor: Tofi
utlenić - zalej domestosem w dość dużym stężeniu (czyli tak jak na opakowaniu jest napisane do czyszczenia a nie do prania) tylko nie pomyl domestosów, bo są różne rodzaje, ja np używam zero kamienia i to jest 8% kwas solny, ty potrzebujesz domestosa zasadowego (popatrz na skład) lub po prostu ace.

: 2008-07-23, 23:37
autor: onek_uk
Ja pozbywam sie wszelkich zapachow zalewajac naczynie (beczke,plastikowy pojemnik) ciepla woda i sa dostepne tabletki do sterylizacji naczyn(butelek) dla malych dzieci,po paru godzinach obficie plucze letnia woda ,nawet po kiszonych ogorkach nie ma zadnego zapaszku :D

: 2008-07-24, 11:30
autor: kitaferia
Kretem beczkę potraktować :) . Główny składnik kreta do udrażniania to NaOH, więc da radę.

: 2008-07-24, 13:15
autor: tomy
Witam.
Mam beczki (HDPE) po koncentracie czekoladowym. Niczym nie da się tego zapachu usunąć. Próbowałem niemal całą tablicę Mendelejewa, bez skutku. Beczki mają ponad rok i dalej zapaszek czekolady jest bardzo wyraźny. Robiłem w nich cukrówkę, robiłem z ziemniaków jak i z czystej mączki ziemniaczanej. I nic, zapach jak był tak jest. Do gotowego destylatu się nie przenosi więc dałem sobie spokój, niech sobie capi czekoladą.

: 2008-07-24, 16:01
autor: Tofi
@tomy
może ten zapach uchował się gdzieś na zewnątrz beczki, poza tym te zapaszki to może być jak z węglem aktywnym - jak coś jest w pobliżu to wchodzi w szczeliny, a uwalniać będzie się latami, a środki chemiczne nie mogą wejść w te pory.

: 2008-07-27, 08:03
autor: KARMEL
witam
Kupiłem na allegro beczki śmierdzące czosnkiem
próbowałem perhydrolem -nic to nie dało
w jednej nastawiłem cukrówkę zapach nie przeniósł się do destylatu. Resztę
zalałem wodą i postawiłem na kilka tygodni niedawno wąchałem teraz mniej śmierdzą

: 2008-07-27, 09:04
autor: a_priv
KARMEL pisze:....w jednej nastawiłem cukrówkę zapach nie przeniósł się do destylatu. ...

To raczej normalne. Gdyby zapach z umytych beczek przenosił się do destylatu, to mielibyśmy najtańszą i najszybszą na świecie metodę na otrzymywanie destylatów aromatycznych. Zapachowe perpetum mobile. :D