Beczki do fermentacji zacieru.

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2011-01-08, 21:42

wstrax1 sprubój obierkami z ziemniaków. 8)

Pozd Rafał

wstrax1
40%
40%
Posty: 80
Rejestracja: 2010-10-28, 22:36

Post autor: wstrax1 » 2011-01-08, 22:27

dzięki za radę a przy okazji w jaką ilość tych obierków i czy to zalać wodą czy na sucho

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2011-01-09, 02:53

@ wstrax 1
Poczytaj sobie wątek o beczkach, tam kol. manfred przerobił parę sposobów i dopiero obierki pomogły.
czytam nie pytam

wstrax1
40%
40%
Posty: 80
Rejestracja: 2010-10-28, 22:36

Post autor: wstrax1 » 2011-02-13, 21:09

Witam

Odnośnie obierek, które miały usunąć zapach czosnku z beczek. Efekt jest ale po paru dniach zapach wraca, a po miesiącu capi tak samo. Lepiej kupić inne beczki.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-02-13, 22:28

Jeśli ten smród ci bardzo przeszkadza to tak zrób , ale destylat przez to czosnkowy nie wyjdzie , moje śmierdzą żabami :mrgreen: , mam je dość długo , ostatnio nawet gorący wywar po śliwkach wlałem , nie by żaby przegonić , ja im nie wróg , potrzebowałem szybko keg na drugą porcję śliwek. Bałem się wrzątek lać do muszli , więc poszło w beczkę, zakręciłem dekiel i stoi do dziś. Liczę , że beczki będą mi pachniały śliwką , powidłami i francuską kuchnią :D pozdro. magas37

kyubi
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2010-09-02, 12:51

Post autor: kyubi » 2011-02-17, 15:26

Witam wszystkich na forum. Mam dylemat czy w beczce ocynkowanej z trochę zardzewiałym dnem można zrobić cukrówki. Boje się że rdza źle wpłynie ma nastaw, w linkach daje zdjęcia beczki.
http://zapodaj.net/5d24a3450fb7.jpg.html
http://zapodaj.net/38ff0aebbc28.jpg.html
http://zapodaj.net/8c0e729159db.jpg.html
http://zapodaj.net/0d1bdb15f48e.jpg.html

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2011-02-17, 15:45

Nie radzę. Nastaw może Ci taką beczkę przeżreć na wylot.

Awatar użytkownika
tomy
70%
70%
Posty: 317
Rejestracja: 2006-04-21, 16:11
Lokalizacja: Kaszuby

Post autor: tomy » 2011-02-17, 15:58

kyubi pisze:...z trochę zardzewiałym dnem....
To ma być "trochę" zardzewiałe dno :?: Nie ma co kombinować, na allegro beczki z HDPE można trafić po 30-40 PLn. Kupowałem takie (60 litrów) po koncentracie czekoladowym. Mają chyba ze trzy lata, cały czas "zalatują" czekoladą, lecz destylat wychodzi czyściutki.

kyubi
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2010-09-02, 12:51

Post autor: kyubi » 2011-02-17, 16:05

Dzięki za odpowiedz. Będę polował na beczkę z HDPE.

Awatar użytkownika
700
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2011-01-01, 23:47
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: 700 » 2011-02-17, 20:12

JanK pisze:Chyba, że od dziś tlenki cynku nie są szkodliwe. :?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tlenek_cynku (Tlenek cynku jest stosowany w lecznictwie ;) ) Tlenek cynku nie paruje, więc w jaki sposób miał by się dostać do wędlin?
Wędliny nie mają styczności ze ścianami beczki. Podczas wędzenie dym pokryje beczkę smolistym nalotem który dodatkowo odizoluje ocynk. (Widziałem już 40 letnie wędzarnie z beczki)

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2011-02-17, 21:21

@700 ciekawe jak wyobrażasz sobie palenie pod taką ocynkowaną beczką? Chyba, że ma być to wędzarnia z bardzo długim kanałem tylko do wędzenia zimnego. Widziałeś co się dzieje z ocynkiem pod wpływem temperatury? Nie namawiaj ludzi do trucia się!!!

Edit.
700 pisze:Tlenek_cynku (Tlenek cynku jest stosowany w lecznictwie ;) )
Arszenik też http://www.mineraly.biz/arsen.htm Żelazo cyjanek potasu jest dodawany do soli jako antyzbrylacz. Dlatego mamy się faszerować truciznami?

Awatar użytkownika
700
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2011-01-01, 23:47
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: 700 » 2011-02-18, 08:56

JanK pisze:....jak wyobrażasz sobie palenie pod taką ocynkowaną beczką?.... Widziałeś co się dzieje z ocynkiem pod wpływem temperatury? .....
Temperatura topnienia cynku wynosi 419,5°C, a wrzenia 906°C. Gdybyś rozpalił ogień w beczce i zbliżył się do temp. topnienia cynku, nie miał byś już co wędzić.
W wędzarni nie przekracza się temp 100°C. (Nie powinno się przekraczać) Bliżej o wędzeniu znajdziesz tu: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=145&page=1
Możesz na tej stronie znaleźć przykłady takich wędzarni:
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1506
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1497
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1496
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1653
I wiele innych przykładów ;)
Dlatego mamy się faszerować truciznami?
Już samodzielne przygotowanie wędlin, wiele trucizn eliminuje z naszego jedzenia. A przynajmniej ogranicza je do niezbędnego minimum.

Awatar użytkownika
TeddyBeers
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
Lokalizacja: UK

Post autor: TeddyBeers » 2011-03-12, 12:19

Ja też mam pytanie o beczkę na zacier.
Chce nabyć beczułkę z linku poniżej - jest przeznaczona na zbieranie deszczówki.

Taką beczkę

Beczka jest dla mnie wręcz idealna, wymiary około 40x40x90cm, fabryczny gwint 5-8 cm od dna, do tego kranik, który nawet jest w zestawie.
Pojemność około 100l L.
Pokrywa posiada otwór na podłączenie węża - idealnie, żeby smrodki wypuścić za okno.

Wszystko pięknie,ładnie, ale jest jeden ''malutki'' szczegół.
Beczka jest wykonana z ''recyclingu''.
Brak jakichkolwiek oznaczeń na niej.
W opisie pisze, ze z HDPE


Własnie wróciłem z tego sklepu, zaglądałem do beczki itp itd.
Po otworzeniu pokryw w kilkunastu beczkach, z każdej było czuć bardzo delikatny zapach stopionej butelki po napoju - chyba polietylen.
Nic poza tym, żadnych gryzących, łzawiących, drażniących, ani innych smrodków nie było, a zapach polietylenu był naprawdę ledwo wyczuwalny po paru minutach od otwarcia pokrywy.

Materiał z którego jest wykonana to pewnie zwykle butelki, pojemniki po sokach i inne plastiki domowego użytku.
Raczej żadnych po chemii, bo takich nie wolno dawać do pojemników na śmieci. To oczywiście nie świadczy o tym, ze ich tam nie ma.

Główkując dalej, myślę, ze nic co toksycznego w nich nie będzie, bo gdyby jakiejś ''lejdi'' padły kwiatki w ogródku po podlaniu woda z tej beczki, to pozwala by sklep, producenta, dostawce i pewnie nawet biednego sprzedawce, razem z wózkowym ze sklepu - anglicy to dziwni ludzie, wierzcie mi.


Pytanie brzmi.
Czy lepiej użyć taka beczkę, czy np używana cholera wie po czym ?
Ostatnio zmieniony 2013-05-04, 19:49 przez TeddyBeers, łącznie zmieniany 3 razy.
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16

Norbi
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2006-04-26, 21:56

Post autor: Norbi » 2013-03-17, 17:54

Witam, czy taka beczka 1000l nadaje się na nastaw, czy jest dopuszczona do kontaktu z żywnością.
Załączniki
zbiornik.png
zbiornik.png (200.2 KiB) Przejrzano 11751 razy
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Norbi, łącznie zmieniany 4 razy.

looq1
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2009-10-18, 14:51

Post autor: looq1 » 2013-03-17, 17:58

W opisie czarno na białym napisane że się nadaje do żywności więc do nastawu także
Ostatnio zmieniony 2013-03-19, 06:47 przez looq1, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości