Beczki do fermentacji zacieru.

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-11-22, 00:30

Spiryt pisze:Widziałem spirytus "Royal" w plastiku.
Akurat To mnie nie dziwi. Ale reklamowana wóda w PET'cie. :shock: Nie mieści mi się w głowie!
Cognoscetis veritatem, et veritas liberabit vos.

andrysz
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2010-09-27, 16:58
Lokalizacja: PL

Post autor: andrysz » 2010-11-22, 18:42

Witam.
Zamierzam kupić beczkę plastikową poj. 60 litrów do robienia nastawów z cukrówki. Mam pytanie do doświadczonych forumowiczów - na jakiej wyskości od dna wmontować kran spustowy do płynu aby podczas spuszczania go nie zlatywały osady z dna?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Korona
60%
60%
Posty: 234
Rejestracja: 2009-08-24, 11:39

Post autor: Korona » 2010-11-22, 19:06

Na niektórych pojemnikach jest napisane że się nadają do przechowywania żywności ale to nie znaczy że są odporne na alkohol. Pojemniki z 2 i kieliszkiem są na pewno zdatne do naszego hobby, a co oznacza 3 w trójkącie nie mogę znaleźć na necie. Jak znajdę link gdzie jest wyjaśnione w jakim plastiku co można przetrzymywać to go dołączę do posta.Oznakowania na opakowaniach

petrus33
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2010-11-21, 13:21
Lokalizacja: 100lica

Post autor: petrus33 » 2010-11-22, 20:08

andrysz pisze: Zamierzam kupić beczkę plastikową poj. 60 litrów do robienia nastawów z cukrówki. Mam pytanie do doświadczonych forumowiczów - na jakiej wyskości od dna wmontować kran spustowy do płynu aby podczas spuszczania go nie zlatywały osady z dna?
Pozdrawiam.
Jeśli poczekasz na samosklarowanie się nastawy w fermentatorze, to możesz śmiało montować zawór na wysokości 3-5cm nad dnem przy tej beczce. Ja mam nawet niżej, ale do drugiego klarowania, gdzie warstwa osadu ma grubość zaledwie kilku milimetrów. Zawsze używam TurboKlara lub czegoś podobnego. To co wlewam do kotła jest bardzo czyste.

Spirytus o pełnej mocy możesz śmiało trzymać w PET. Mam kilka litrów od paru miesięcy i wszystko jest OK. Żadnych problemów zapachowo - smakowych, ani zmiękczania się butelek. Do PE-HD nie wlałbym czystego destylatu. Chyba za słaby jest ten materiał, ale nie wiem jak jest dokładnie. Musisz poczytać lub znależć kartę techniczną takiego produktu.

MARK-1
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2009-11-11, 11:28

BECZKI

Post autor: MARK-1 » 2010-11-27, 19:28

CO sądzicie o takiej beczułce , bo ja tylko w takiej robię nastawy.
Załączniki
-fermnentator 120L 006.jpg
oto beczółka
-fermnentator 120L 006.jpg (31.94 KiB) Przejrzano 5833 razy

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2010-11-27, 19:51

Witam

Kolego andrysz najlepiej montować zaworek/kranik spustowy - po pierwsze :brawo za to ze będzie zdecydowanie Tobie łatwiej spuszczać niż 'pieścić ' się z przelewaniem ,
po drugie
od dna wystarczy spokojnie 2 - 3 cm jak zaznaczył w poście Kolega @petrus33 taka wysokość jest optymalna i osadu z 'turbo 'drożdży nie jest dużo ale są ..

Kolego MARK-1 beczką jest ok spokojnie możesz nastawiać -ale jak zwiększysz "apetyt" to poszukaj takich 80- 120l z atestem w koszcie zmieścisz się nie więcej niż do 100,00 zł wmontujesz kranik spustowy i będziesz zadowolony :mrgreen: :mrgreen: ,
ta beczka to trochę kosztuje ...

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

RomKo
30%
30%
Posty: 49
Rejestracja: 2006-02-12, 19:14

Post autor: RomKo » 2010-11-27, 21:46

ale jak zwiększysz "apetyt" to poszukaj takich :shock:
Po co się rozdrabniać :lol:
Załączniki
DSCN1195.JPG

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2010-11-27, 22:40

Witam oj .. :shock: :shock: nowy nabytek :?: :?: będzie w czym zacierać :mrgreen: :mrgreen:

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

petrus33
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2010-11-21, 13:21
Lokalizacja: 100lica

Post autor: petrus33 » 2010-11-27, 22:52

To chyba słynne kotły wojskowe z kuchni garnizonowych :mrgreen:
Ale strasznie zardzewiałe egzemplarze. Coś mam mieszane uczucia do stosowania tych zbiorników.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2010-11-27, 23:11

Witam to jak dobrze się przypatrzysz @petrus33 to po pierwsze :

- nie są z kuchni wojskowych - cholera . :idea: jaki to musiałby być wóz drabiniasty by podźwignąć na moje oko 500 litrów :?:

- a po drugie to nie gotujesz /warzysz w płaszczu - bo to co widzisz to nic innego jak "otulina/płaszcz " blacha "czarna " dospawana do kwasówki - więc co to za różnica :idea: z naszym medium nie wchodzi w kontakt - a jak ktoś chce mieć płaszcz z kwasiaka to zapłaci z x4 więcej ... ja też ma podobny tylko skromniejszy kaliber 100 litrowy i na rdzę nie narzekam - coś tam podczaas gotowania "chupie " ale mam to w D***E :mrgreen: :mrgreen:

jak odpadnie to dospawam nowy płaszcz a na razie się trzyma ..

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

RomKo
30%
30%
Posty: 49
Rejestracja: 2006-02-12, 19:14

Post autor: RomKo » 2010-11-28, 08:10

Racje ma 98%-to co widzisz takie mocno rude, to rdza na płaszczu zewnętrznym (po której zostało wspomnienie) nie ma ona żadnego kontaktu z tym co się będzie zacierało w garze.
Kotły nabyłem naprawdę okazyjnie, ze składu złomu po 300 zł za sztukę. Przeszły gruntowny remont i teraz wyglądają tak:
Teraz trzeba przemyśleć -jakie grzanie zastosować. :?:
Załączniki
DSCN1304.jpg
DSCN1256.jpg
DSCN1247.jpg

petrus33
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2010-11-21, 13:21
Lokalizacja: 100lica

Post autor: petrus33 » 2010-11-28, 14:50

Jeśli to jest płaszcz zewnętrzny, to wszystko jest OK.
Super te gary są, nawet kółka mają :)))

hornet
30%
30%
Posty: 49
Rejestracja: 2010-11-08, 17:44

..

Post autor: hornet » 2010-11-28, 16:45

fajne gary ,ale z tego co widzę są to same wkłady bez płaszcza. Wydaje mi się że ciężko będzie "to" zagotować. Chyba tylko grzałki el. + dobra izolacja.

Awatar użytkownika
pietras
20%
20%
Posty: 26
Rejestracja: 2010-11-23, 21:01
Lokalizacja: Lubuskie

Post autor: pietras » 2011-01-08, 21:14

Witam

Planuję zakupić dwie beczki.
Niestety linki z wcześniejszych postów już są nieaktualne dlatego nawet nie wiem czy ktoś z forumowiczów, spotkał się już tą firmą ( Ekoserwis ) i kupował u nich beczki??

Do opisu większej dodane zostało " najczęściej kupowana do produkcji pomostów, ale także na winko czy zacier ", do mniejszej takiego opisu nie ma ale chcę się dowiedzieć czy jak zadzwonię i mi powiedzą że się nadaje do "wiadomych" celów to mogę im wierzyć??

Jasna sprawa, że pomimo tego że napisane jest "Pojemniki używane - wymyte i odparowane - JAK NOWE" mam zamiar sam przeprowadzić czyszczenie

Planuję zamontować wężyk w sposób jaki opisał Cemik1

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2013-03-17, 20:36 przez pietras, łącznie zmieniany 1 raz.

wstrax1
40%
40%
Posty: 80
Rejestracja: 2010-10-28, 22:36

Post autor: wstrax1 » 2011-01-08, 21:33

Witam

Kupiłem podobne 2 beczki 60 l też pisało że umyte i odparowane. Beczki śmierdziały kiszonym czosnkiem. Myłem beczki wiele razy a cholerstwo dalej czuć czosnkiem. Może macie jakiś pomysł na pozbycie się tego zapachu!!!

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości