Stevia roślina - cukier

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Stevia roślina - cukier

Post autor: bimbelek » 2009-06-14, 20:57

Witam. Buszując po necie znalazłem coś takiego. http://www.allegro.pl/item656229910_ste ... lorii.html
Co o tym sądzicie?

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-06-14, 21:36

Co o tym sądzicie?
sadze ze to bez sensu

przeciez w tytule aukcji jest napisane ze bez kalorii!
masz do dyspozycji buraki cukrowe, ziemniaki, zboze i tego sie trzymaj ;)

Awatar użytkownika
ropcio
50%
50%
Posty: 120
Rejestracja: 2008-08-24, 20:30
Lokalizacja: skontowni

Post autor: ropcio » 2009-06-14, 22:04

kupiłem jakiś czas temu nasionka ale nic mi z nich nie wyrosło.
Roślinkę można by wykorzystać do dosładzania win, nie będzie wtedy problemu z tym, że wino znowu wystartuje.
Mam jeszcze jedna paczkę z nasionami i postaram się jeszcze raz zasiać.
alkohol zabija powoli, ale nam się nigdzie nie spieszy

Awatar użytkownika
jorg
40%
40%
Posty: 79
Rejestracja: 2007-09-30, 15:53

Post autor: jorg » 2009-06-15, 08:17

Miałem stewie w doniczce , niestety zimą zmarniała. Jest faktycznie bardzo słodka , choć cukru nie zawiera wcale. Susz liści zalałem alkoholem i wykorzystywałem do dosładzania nalewek. Oprócz słodkości wnosi nieco trawiasty posmak i zieloną barwę . Ma właściwości bakteriobójcze i jest zalecana cukrzykom.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-06-15, 09:03

@bimbelek

Był już podobny temat. :mrgreen: Ktoś chciał zamiast cukru do fermentacji używać słodzika. :mrgreen: Tak samo bezsensu jak z tą rośliną.

Trzeba pamiętać, że drożdże potrzebują prawdziwego cukru, a nie tylko jego namiastki oszukującej nasze kubki smakowe. :mrgreen:


pzdr

Awatar użytkownika
ropcio
50%
50%
Posty: 120
Rejestracja: 2008-08-24, 20:30
Lokalizacja: skontowni

Post autor: ropcio » 2009-06-15, 15:53

i właśnie dlatego chciałem zastawać stevię do dosładzania żeby drożdże podły z głodu a winko było by słodkie. Jest to roślina a więc produkt 100% naturalny co innego słodziki (bleeee)
alkohol zabija powoli, ale nam się nigdzie nie spieszy

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-06-15, 18:34

No i może dałoby się regulować nią słodkość piwa dla kobitek co lubią słodkie piwa lub stylów piwa gdzie pewna słodycz jak pożadana.
Ciekawe co z trawiastych posmakiem, który podobno daje?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2009-06-15, 20:00

A może poza słodyczą(nie kaloryczną) daje jakiś aromat czy smak jak żubrówka? :nie_wiem

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2009-06-15, 22:17

kitaferia pisze:Ciekawe co z trawiastych posmakiem, który podobno daje?
Z tym trawiastym posmakiem to raczej przesada.
Dostaliśmy kiedyś od znajomych paczkę suszonej stewii i słodziliśmy tym herbatę i kawę.
Ja bym raczej nazwał ten smakozapach jako sianowo-łąkowo-ziołowy.
Przez wrodzone lenistwo, po opróżnieniu darowanej paczki otworzyliśmy paczkę ze zwykłym, białym cukrem ale co jakiś czas, oczywiście, sumiennie się zarzekamy, że wracamy do stewii i yerba mate w tykwie przez bombillę :lol:

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2009-06-17, 15:14

ropcio pisze: chciałem zastawać stevię do dosładzania żeby drożdże podły z głodu a winko było by słodkie.
Witam

Użyj laktozy , tego drożdże też nie trawią .


robol
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-06-17, 21:45

Witam!
Myślałem kiedyś, żeby do dosładzania win użyć ksylitolu, drożdże go też nie trawią i jest całkiem słodki (na smak ok. 75% "słodkości" cukru).
Polecany jest diabetykom, podawany w literaturze indeks glikemiczny jest 9 do 14 razy niższy od IG cukru. Oprócz słodkiego smaku jest przeciwieństwem cukru pod każdym innym względem.
Niestety drogi, przy zakupie powyżej 5kg cena ok. 50zł/kg (dwa lata temu).
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 48 gości