Stevia roślina - cukier
Stevia roślina - cukier
Witam. Buszując po necie znalazłem coś takiego. http://www.allegro.pl/item656229910_ste ... lorii.html
Co o tym sądzicie?
Co o tym sądzicie?
Miałem stewie w doniczce , niestety zimą zmarniała. Jest faktycznie bardzo słodka , choć cukru nie zawiera wcale. Susz liści zalałem alkoholem i wykorzystywałem do dosładzania nalewek. Oprócz słodkości wnosi nieco trawiasty posmak i zieloną barwę . Ma właściwości bakteriobójcze i jest zalecana cukrzykom.
Z tym trawiastym posmakiem to raczej przesada.kitaferia pisze:Ciekawe co z trawiastych posmakiem, który podobno daje?
Dostaliśmy kiedyś od znajomych paczkę suszonej stewii i słodziliśmy tym herbatę i kawę.
Ja bym raczej nazwał ten smakozapach jako sianowo-łąkowo-ziołowy.
Przez wrodzone lenistwo, po opróżnieniu darowanej paczki otworzyliśmy paczkę ze zwykłym, białym cukrem ale co jakiś czas, oczywiście, sumiennie się zarzekamy, że wracamy do stewii i yerba mate w tykwie przez bombillę
Witam!
Myślałem kiedyś, żeby do dosładzania win użyć ksylitolu, drożdże go też nie trawią i jest całkiem słodki (na smak ok. 75% "słodkości" cukru).
Polecany jest diabetykom, podawany w literaturze indeks glikemiczny jest 9 do 14 razy niższy od IG cukru. Oprócz słodkiego smaku jest przeciwieństwem cukru pod każdym innym względem.
Niestety drogi, przy zakupie powyżej 5kg cena ok. 50zł/kg (dwa lata temu).
Myślałem kiedyś, żeby do dosładzania win użyć ksylitolu, drożdże go też nie trawią i jest całkiem słodki (na smak ok. 75% "słodkości" cukru).
Polecany jest diabetykom, podawany w literaturze indeks glikemiczny jest 9 do 14 razy niższy od IG cukru. Oprócz słodkiego smaku jest przeciwieństwem cukru pod każdym innym względem.
Niestety drogi, przy zakupie powyżej 5kg cena ok. 50zł/kg (dwa lata temu).
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 48 gości