Klarowanie Turbo Klar 24h

mani51
60%
60%
Posty: 223
Rejestracja: 2009-03-30, 18:59
Lokalizacja: ja jestem?

Post autor: mani51 » 2010-10-30, 21:55

drgranatt pisze:Natomiast gdy zastosuję do 50l to proces klarowania przebiega już znacznie dłużej i trwa około 7 dni.
tyle to u mnie trwa cały proces łącznie z fermentacją a nie stosuję nic do klarowania. Tzn tyle było najkrócej ale przeważnie to czekam dwa tygodnie od chwili nastawienia i puszczam w rurę.

Ostatnio pół beczki przepuściłem po dwóch tygodniach od nastawienia a drugie pół stało 3,5 miesiąca bo nie było mnie w domu i jak to przepuściłem to nie zauważyłem żadnej poprawy w smaku a wręcz powiedziałbym, że to pierwsze było lepsze :|

sorki za antyreklamę ale szkoda kasy na specyfiki do klarowania chyba że ktoś ma kiepski sprzęt do gotowania to może coś pomaga :)

Awatar użytkownika
no1muzzy
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2007-02-26, 16:33
Lokalizacja: Lubelskie

Post autor: no1muzzy » 2010-11-01, 16:07

no to ja mam inny problem 3 dni minely od dodania "turbo klar 24" i 25l nawet troche sie nie sklarowalo i co wy na to ?

Awatar użytkownika
bestia
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2009-11-15, 20:40
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: bestia » 2010-11-01, 17:41

Jeżeli drożdże choć troszkę pracują,bardzo to utrudnia klarowanie turbo klarem.Ostatnio właśnie tak miałem

Awatar użytkownika
no1muzzy
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2007-02-26, 16:33
Lokalizacja: Lubelskie

Post autor: no1muzzy » 2010-11-01, 17:44

ale wczesniej lub pozniej skalrowalo sie u ciebie ?

Awatar użytkownika
bestia
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2009-11-15, 20:40
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: bestia » 2010-11-01, 17:55

Po 48h i dwóch zlaniach nastaw był jeszcze mętny ale taki już wlałem do kega i gotowałem

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2010-11-01, 19:30

witam wszelakie 'problemy ' z klarowaniem na t.Klarze mogą być spowodowane zawartością CO2 w nastawie ( jeżeli nastaw "dofermentowywuje" to siłą l rzeczy będzie CO2 ) - dlatego jest to Wyraźnie zaznaczone by - dość długo po pierwszej saszetce mieszać "właśnie " w celu odgazowania nastawu - Co2 ma wpływ na szybkie łączenie się zawiesin , zanieczyszczeń , resztek drożdżowych itp ..itd .

pozdrawiam
98% .
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
kroldo
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2009-08-30, 16:10
Lokalizacja: Polska

Post autor: kroldo » 2010-11-01, 20:23

Kolega 98% ma tu pełną rację, ale aby t.klar zadziałał w 100% nastaw powinien być na minusie(zawartość cukru) im większy minus tym szybszy efekt.


_cytat
Ostatnio zmieniony 2010-11-01, 23:39 przez kroldo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2010-11-02, 09:21

Ja TK zapodaje w ten sposób. Kiedy zauważę, że nastaw już sam zaczyna klarować się od góry to wtedy ściągam z nad osadu całość i dopiero do takiego płynu dodaję TK wg załączonego przepisu. W zasadzie po 24h już można ściągać ale ja czekam jeszcze jeden dzień i po tym czasie jest przezroczysty jak woda z kranu. :D

[ Dodano: 2010-11-02, 09:29 ]
kroldo pisze:aby t.klar zadziałał w 100% nastaw powinien być na minusie(zawartość cukru) im większy minus tym szybszy efekt.
Moim zdaniem nie ma to w zasadzie większego znaczenia. Ostatnio tak złożyło się, że balingomierz pokazywał mi +5 (coś nie poszło w czasie fermentacji) i TK w 100% wyklarował nastaw w 48h.
Najważniejsze w tym wszystkim jest to aby przed zastosowaniem TK ustał całkowicie proces fermentacji i dobre odgazowanie.

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: DulfLingren » 2010-11-06, 22:06

Kolega 98% pisze wyraźnie nie stosować powyżej 25L!!!!!mimo to ja stosuje na dwa baniaki 25 L jeden Turbo Klar,oczywiście najpierw należy zlać znad osadu,potem dobrze wymieszać przez 4-5 minut pierwsza saszetkę A,odczekać minimum pół godziny i zadać B,i delikatnie zamieszać przez 20 sekund.U mnie nie wychodzi przeźroczyste jak kranówa,mimo to efekt zadawalający...zbliża się zima więc zamierzam pare razy wystawić nastaw po zlaniu znad osadu na taras na noc.Po prostu zostało mi mało Turbo Klaru,więc zastosuję ten stary sposób;-)
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."

Rafal
60%
60%
Posty: 239
Rejestracja: 2008-05-04, 00:37
Lokalizacja: kraina marzeń

Post autor: Rafal » 2010-11-07, 14:35

Ja osobiście jestem nie zadowolony z duetu durbo24+turboklar24. Przelewanie jest kłopotliwe, niemal zawsze coś się rozleje lub co gorsza wzruszy się osad drożdżowy i całe klarowanie bierze w łeb. O ile jedno opakowanie drożdży z pożywką jest w stanie przerobić całą beczkę 100l (oczywiście już nie w 24h) to turboKlar trzeba dawkować wg instrukcji tj na 25l. Wychodzi dość drogo. Natomiast po zastosowaniu drożdży T3 po tygodniu czeka na mnie sklarowana beczka gotowa do brykania.

pozdrawiam Rafal

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2010-11-08, 12:50

Rafal pisze:Ja osobiście jestem nie zadowolony z duetu durbo24+turboklar24.
Kłopotu nie ma żadnego. :D Wystarczy w pojemniku fermentacyjnym zamontować zawór spustowy i po kłopocie. :lol:
Nic się nie mąci ani rozlewa a czysty nastaw bez problemu zlewamy prawie do ostatniej kropli.
Załączniki
DSCF4752.JPG
DSCF4751.JPG

Rafal
60%
60%
Posty: 239
Rejestracja: 2008-05-04, 00:37
Lokalizacja: kraina marzeń

Post autor: Rafal » 2010-11-08, 17:09

Myślałem nawet o takim upgrade beczki, z tą różnicą, że zaworek planowałem zamontować na samym dole by spuszczać osad a zostawiać winko. Nie ma problemu ze szczelnością?


pozdrawiam Rafal

Awatar użytkownika
bwie.
70%
70%
Posty: 304
Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E

Post autor: bwie. » 2010-11-08, 17:50

Ja również się nad czymś takim zastanawiam (zawór spustowy do beczki). Rozglądałem się już w sklepach za jakimś zaworem ale nic ciekawego nie znalazłem. Generalnie zwykły kran prawdopodobnie będzie przeciekał - trzeba by tą konstrukcję skręcić czymś od środka beczki i tu mam problem.

Może ktoś z kolegów już ma sprawdzone rozwiązanie? Chętnie posłucham opinii.

pozdrawiam
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2010-11-08, 18:49

Można stosować różne metody mocowania zaworu ale moim zdaniem najlepszy jest ok 5 cm nad dnem. Cały osad pozostaje pod zaworem a ściąga się tylko czysty płyn. Pozostałą resztę można zlać przechylając lekko i ostrożnie beczkę.
Ja kupiłem taki zawór jak na zdjęciu (mój jest dodatkowo chromowany). Cena tego to 8,- a chromowanego 10,- natomiast ten plastikowy kompletny to 9,-.
Z zewnątrz i od środka umieściłem między ścianami beczki gumowe uszczelki (najlepiej jakby były z gumy zbrojonej) a zawór od wewnątrz przykręciłem zwykłą nakrętką ½" (w moim przypadku plastikową bo taką miałem) ale może być mosiężna czy nierdzewna.
Ze szczelnością nie mam problemu.

Pozdrawiam
Załączniki
kur_spust_15_d.jpg

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Post autor: man111 » 2010-11-08, 19:09

Można też sposobem tradycyjnym czyli wężykiem ,tylko na koniec rurki zanurzanej w zacierze przymocować mały słoiczek czymś obciążony.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 43 gości