Klarowanie Turbo Klar 24h

Awatar użytkownika
hetman5
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2009-10-24, 22:14
Lokalizacja: pomorze

Klarowanie Turbo Klar 24h

Post autor: hetman5 » 2009-12-14, 12:58

Witam!
czy ktoś próbował klarować nastaw 1 szt Turbo Klar 24h przy użyciu 50 litrów nastawu ?
I jakie były efekty?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez hetman5, łącznie zmieniany 1 raz.
hetman

cemik1

Post autor: cemik1 » 2009-12-14, 14:32

Ja próbowałem nawet 20 litrów i bez widocznego efektu (w porównaniu do 20l bez specyfiku). Czas próby 48h, temperatura 10°C, przefermentowany zacier ze słodu jęczmennego.

premo36
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2009-05-13, 12:14
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: premo36 » 2009-12-14, 14:37

witam
w sobotę kalrowałem z dwóch nastawów razem ok.50l,tylko środek sie nazywał klarmedel 24h,i mimo informacji ,że daje radę na 25l przez dobę wyklarował ok.50 l,sam byłem w szoku.Pewnie twój też sobie poradzi.Dodam,że klarował się w bardzo chłodnym pomieszczeniu.
pozdr.

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2009-12-14, 17:09

Robiłem porównanie i na 50L nastawu o wiele lepiej moim zdaniem sprawdza się ok.30ml zolu od kolegi 98% i 1g. żelatyny.
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2009-12-14, 20:13

premo36 pisze:witam
...Dodam,że klarował się w bardzo chłodnym pomieszczeniu.
pozdr.
A ja dodam że środek klarujący dobrze jest dać do nastawu- wina gdy jego temperatura jest wyższa od 10 stopni a potem przenieś naczynie do jeszcze chłodniejszego pomieszczenia.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2009-12-14, 22:42

Panowie te Turbo Klary i cała reszta to nic innego jak zol krzemionkowy + hitozan.

Można pomęczyć trochę kolegę 98% by w swej ofercie zamieścił zol krzemionkowy kwaśny taki jak jest w turbo klarach i jeszcze jakiś inny środek do klarowania.

Awatar użytkownika
Siara
30%
30%
Posty: 38
Rejestracja: 2009-10-02, 11:14

Post autor: Siara » 2009-12-30, 16:30

Witam,

Ja ostatni nastaw (6kg cukier +21 L wody + 1/2 paczki Turbo Pure 24H) x 2.
Nastaw w pojemnikach do fermentacji piwa. Czas fermentacji 5 dni do blg -2.
Klarowanie turbo klar 24 H. Wiec tak, po puszczeniu na kolumnie urobek @95% i jest w smaku słodkawy.
Zapach, również spirytusowy z wyraźna nutką melasy?
Czy to normalne? Nie powiem żeby to przeszkadzało, ale w drinku z colą np. daje słodkawy posmak :nie_wiem
Będzie szło do drugiego brykania, ale zrobiłem 0,7 białej i zaprawiłem koncentratem whisky i 2 x 0,7l z owocami jałowca i skórką grejpfruta. Dziwi mnie jednak ten słodkawy smak.
Pozdrawiam
Siara

Awatar użytkownika
vooyeck
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-08-24, 19:23
Lokalizacja: M@łpolska

Post autor: vooyeck » 2009-12-30, 16:54

Siara od kiedy to smak alkoholu etylowego sprawdza się w drinkach z colą? Przecież cola sama w sobie jest słodka... :roll:
pozdrawiam
Wujek

Awatar użytkownika
kroldo
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2009-08-30, 16:10
Lokalizacja: Polska

Post autor: kroldo » 2009-12-30, 19:19

Klar bym wykluczył.
Przyczyna tkwi gdzieś indziej.
Powodów może być wiele.
Pozdrawiam.

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2009-12-30, 21:10

@Siara
A może na węgiel brzozowy dawałeś albo na aktywny? Ja czasem po przepuszczeniu przez aktywny, mam wrażenie jakby słodkawy alkohol był.

wek
101%
101%
Posty: 243
Rejestracja: 2008-01-08, 14:41
Lokalizacja: z Za

Post autor: wek » 2009-12-31, 13:27

Kol. SIARA sprawdź skład tej ZERO - ASPARTAM, ACESULFAM i inne łajno szkoda tego co robisz plus efekt dłuższego używania ZERÓWKI w postaci raka (poczytaj bo warto)

Awatar użytkownika
Siara
30%
30%
Posty: 38
Rejestracja: 2009-10-02, 11:14

Post autor: Siara » 2010-01-03, 22:45

Problem zidentyfikowany, to filtr wstępny. Dziś regeneruje węgiel w piekarniku.
Dziwne, że ostatni proces wypłukał ten dziwny posmak, brykałem tylko 5 razy :nie_wiem
Pozdrawiam
Siara

adam39_1967
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2008-11-24, 19:40

Post autor: adam39_1967 » 2010-02-10, 11:21

Witam!
Chciałem zapytać czy ktoś z kolegów używał do klarowania bentonitu.
Cena korzystna w porównaniu z innymi, ale na podstawie mojego skromnego doświadczenia efekt mizerny

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2010-10-30, 10:47

Wchodzę w temat,
Ja w zasadzie od samego początku używam Turbo Klar 24. Co prawda lepszy od niego jest Klarmedel ale jest tez droższy. Przy klarowaniu Turbo Klarem nastawu 25l otrzymuję przezroczysty płyn po 48 h. Natomiast gdy zastosuję do 50l to proces klarowania przebiega już znacznie dłużej i trwa około 7 dni.

Awatar użytkownika
marpier
50%
50%
Posty: 163
Rejestracja: 2009-11-03, 20:12
Lokalizacja: Łódzkie

Post autor: marpier » 2010-10-30, 14:22

Wszystko zależy od temp i ilości opakowań :D
Ja nastaw z 48 kg cukru, 160 L wody i trzech paczek turbo 48 klaruję trzema paczkami Turbo Clar w dwa dni :!:
Temp w pomieszczeniu w graniach 10 ° C
Żyjemy nie tak jak chcemy, lecz tak, jak potrafimy.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 36 gości