Klarowanie Turbo Klar 24h
Klarowanie Turbo Klar 24h
Witam!
czy ktoś próbował klarować nastaw 1 szt Turbo Klar 24h przy użyciu 50 litrów nastawu ?
I jakie były efekty?
czy ktoś próbował klarować nastaw 1 szt Turbo Klar 24h przy użyciu 50 litrów nastawu ?
I jakie były efekty?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez hetman5, łącznie zmieniany 1 raz.
hetman
A ja dodam że środek klarujący dobrze jest dać do nastawu- wina gdy jego temperatura jest wyższa od 10 stopni a potem przenieś naczynie do jeszcze chłodniejszego pomieszczenia.premo36 pisze:witam
...Dodam,że klarował się w bardzo chłodnym pomieszczeniu.
pozdr.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Witam,
Ja ostatni nastaw (6kg cukier +21 L wody + 1/2 paczki Turbo Pure 24H) x 2.
Nastaw w pojemnikach do fermentacji piwa. Czas fermentacji 5 dni do blg -2.
Klarowanie turbo klar 24 H. Wiec tak, po puszczeniu na kolumnie urobek @95% i jest w smaku słodkawy.
Zapach, również spirytusowy z wyraźna nutką melasy?
Czy to normalne? Nie powiem żeby to przeszkadzało, ale w drinku z colą np. daje słodkawy posmak
Będzie szło do drugiego brykania, ale zrobiłem 0,7 białej i zaprawiłem koncentratem whisky i 2 x 0,7l z owocami jałowca i skórką grejpfruta. Dziwi mnie jednak ten słodkawy smak.
Ja ostatni nastaw (6kg cukier +21 L wody + 1/2 paczki Turbo Pure 24H) x 2.
Nastaw w pojemnikach do fermentacji piwa. Czas fermentacji 5 dni do blg -2.
Klarowanie turbo klar 24 H. Wiec tak, po puszczeniu na kolumnie urobek @95% i jest w smaku słodkawy.
Zapach, również spirytusowy z wyraźna nutką melasy?
Czy to normalne? Nie powiem żeby to przeszkadzało, ale w drinku z colą np. daje słodkawy posmak
Będzie szło do drugiego brykania, ale zrobiłem 0,7 białej i zaprawiłem koncentratem whisky i 2 x 0,7l z owocami jałowca i skórką grejpfruta. Dziwi mnie jednak ten słodkawy smak.
Pozdrawiam
Siara
Siara
-
- 0%
- Posty: 3
- Rejestracja: 2008-11-24, 19:40
Wchodzę w temat,
Ja w zasadzie od samego początku używam Turbo Klar 24. Co prawda lepszy od niego jest Klarmedel ale jest tez droższy. Przy klarowaniu Turbo Klarem nastawu 25l otrzymuję przezroczysty płyn po 48 h. Natomiast gdy zastosuję do 50l to proces klarowania przebiega już znacznie dłużej i trwa około 7 dni.
Ja w zasadzie od samego początku używam Turbo Klar 24. Co prawda lepszy od niego jest Klarmedel ale jest tez droższy. Przy klarowaniu Turbo Klarem nastawu 25l otrzymuję przezroczysty płyn po 48 h. Natomiast gdy zastosuję do 50l to proces klarowania przebiega już znacznie dłużej i trwa około 7 dni.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 39 gości