Klarowanie Turbo Klar 24h

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: DulfLingren » 2010-11-09, 14:52

Do beczki jak i fermentora można zamontować kranik plastikowy-w cenie 9-12zł,np jest w Browamatorze,browar.biz,itp,do tego reduktor osadów za 2,50zł,wystarczy około 3-4cm nad dnem nawiercić odpowiedni otwór i uszczelkę z kompletu dać OD ZEWNĄTRZ!!!To bardzo ważne bo jak się da od wewnątrz to zbiornik przecieka.
Stosując jednak zwykły fermentor spokojnie można zlewać górą -szybko i umiarkowanie wygodnie.Mam fermentory z kranikami-jednak do cukrówek jakoś wolę zwykłe ''wiadra''...Taki kranik fermentorowy ma tę zaletę,że można go przekręcić do góry podczas nieużywania więc można go zamontować bardzo nisko-toteż zleje się prawie wszystko przez niego.
DulfLingren
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."

kylo81

t.klar24

Post autor: kylo81 » 2011-01-03, 17:37

Witam.
Ja stosuje jedno opakowanie turbo klaru24 na 50 l cukrówki. Po 24h kryształ. Oczywiście im temp. niższa tym klarowanie szybciej przebiega.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2011-01-03, 17:58

Moje spostrzeżenia na temat stosowania TK 24. Najlepsze wyniki daje jak po wlaniu i wymieszaniu saszetki "A" natychmiast wlewa się saszetkę "B" a więc inaczej niż to jest napisane na opakowaniu. :wink:
W takim przypadku proces klarowania przebiega o wiele szybciej i daje lepsze efekty.

wstrax1
40%
40%
Posty: 80
Rejestracja: 2010-10-28, 22:36

Post autor: wstrax1 » 2011-01-03, 20:50

ja rozpuszczam bentonit w wodzie, dodaję do zacieru i mieszam 5 min wiertarką z mieszadłem do zaprawy. Klarowanie widać po 15-20 min. 30 l w ok 4 godz. Przy niskiej temp.
Tanie , szybko i skutecznie.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 37 gości