Strona 1 z 6

Wiaderko do fermentacji

: 2006-08-15, 17:55
autor: leonow
Witam :) jestem nowy w tym biznesie i nie dysponuję profesjonalnym sprzętem ani doświadczeniem, więc mam takie oto pytania:

1 Nie mam gasiora. Czytałem tu i na wino.org.pl o plastikowych butelkach, ale wszystko dotyczyło przechowywanie zrobionego już bimbru/wina/czegokolwiek. Butelek z HDPE ani polipropylenu nie mogę nigdzie znaleźć, więc czy nadawałoby się do tego celu wiadro? Zauważyłem, że wiele wiader jest zrobionych z PP. Wystarczyłoby wywiercić dziurę na rurkę fermentacyjną. Wydaje mi się, że teoretycznie nie byoby żadnego problemu, ale w praktyce działałby taki sprzęt?
2 Sprawa uszczelniania. Czym najlepiej przykleić plastikową rurkę fermentacyjną do denka od wiadra, by nie przeciekało i było szczelne?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

: 2006-08-16, 17:34
autor: wampir
http://img297.imageshack.us/img297/4026/s5000002us7.jpg
http://img293.imageshack.us/img293/6701/s5000003ll8.jpg

dot.2 - polecam dławiki kablowe do kupienia w elektrycznym.
Mnie uszczelnia rurkę i przewód od grzałki.

: 2006-08-16, 20:22
autor: miki
Faktycznie ciekawe rozwiązanie, nie wpadł bym na to :) Widze ze nieźle kombinujecie :D
pozdrawiam

: 2006-08-16, 23:31
autor: Citizen Kane
Ja polecam http://www.allegro.pl/item120530781_kan ... ywany.html Aukcja jest co prawda do licytacji, ale można ten towar kupić za ~10 zł. Do zatkania kanistra idealnie pasują gumowe korki do balonów o średnicy 51 milimetrów.

Denko od wiadra???

: 2006-08-17, 02:54
autor: winiarek5
@ leonow

Jeśli nie wywiercisz dziurki w denku od wiadra to rurkę możesz przykleić do tego denka
czymkolwiek nawet kawałkiem taśmy samoprzylepnej. W żadnym przypadku nie będzie
przeciekać.
Jeśli wywiercisz dziurkę w denku od wiadra i uda Ci się wykonać szczelne połączenie
pomiędzy otworem denka a rurką to będzie to wiadro przeciekać przez rurkę. Wiadra
z wystającą z denka rurką fermentacyjną nie należy jednak w żadnym przypadku stawiać na
czymkolwiek - musi wisieć.
Na załączonych zdjęciach przedstawiam prosty i tani sposób osadzenia rurki fermentacyjnej
w plastykowej pokrywie od wiadra, beczki itp.
Potrzebne są:
1. Korek zewnętrzny Ø44 - dystrybutor Chomik-Gdów (kolor mleczno-biały,
silikonowy, w handlu występują podobne korki koloru białego wykonane z jakieś gumy,
które po jednym sezonie się rozłażą) - koszt ok. 2,50 zł
2. Wiertło Ø13 mm (najlepiej do drewna, z pilotem)
3. Ostre nożyczki
4. Jednorazowy ostry nożyk lub żyletka (w razie potrzeby)
Wykonanie:
1. Odciąć nożyczkami płaską część korka z małym otworem od reszty.
2. Wiertłem wywiercić otwór w pokrywie pojemnika.
3. W razie potrzeby ostrym nożykiem wyrównać krawędzie wywierconego w pokrywie
otworu (w żadnym wypadku nie majstrować tym nożykiem wewnątrz otworu).
4. W wywiercony w pokrywie otwór wcisnąć (od górnej strony pokrywy) walcowy kołnierz
wystający z płaskiej części korka.
5. Zwilżyć (od zewnątrz) dolną prostą część rurki fermentacyjnej i wcisnąć ją w otwór
silikonowej uszczelki.
Powodzenia

Puśćmy teraz wodze wyobraźni.
Jeśli mamy umysł otwarty, nie zablokowany stereotypami możemy pokusić się o wykonanie
innowacyjnego pojemnika fermentacyjnego z czegokolwiek.
Wykonajmy więc jednorazowy dwufunkcyjny pojemnik fermentacyjny jak najmniejszym
kosztem.

Materiały:
1. Dwie duże jednorazowe nie uszkodzone reklamówki.
2. Cienka elastyczna rurka z tworzywa sztucznego.
4. Taśma samoprzylepna.
5. Trochę wody.
6. Stary ale sprawny wieszak na ubranie.
7. Mały plastikowy lejek.

Wykonanie:
1. Brzegi reklamówki nałożyć na jeden koniec rurki, dobrze obcisnąć i mocno okleić taśmą
samoprzylepną tak aby zrobić szczelne połączenie wnętrza torebki z rurką.
2. Do drugiego końca rurki przymocować za pomocą taśmy samoprzylepnej lejek.
3. Wycisnąć możliwie całe powietrze z reklamówki.
4. Włożyć tak przygotowaną reklamówkę do drugiej reklamówki.
5. Powiesić wykonany w ten sposób fermentor na ramionach wieszaka wykorzystując do
tego uszy zewnętrznej reklamówki.
6. Wieszak z fermentorem powiesić w szafie.
7. Poprzez lejek napełnić fermentor płynem przeznaczonym do fermentacji
i zaszczepionym drożdżami.
8. Zdemontować lejek.
9. Do przestrzeni między jedną reklamówką a drugą nalać trochę wody.
10. Do wody zanurzyć koniec rurki.
11. Zamknąć szafę.
12. Po ok. 3 tygodniach otworzyć szafę i wyjąć fermentor.
13. Poprzez wystającą rurkę wycisnąć przefermentowany płyn wprost do naczynia,
z którego będziemy prowadzić destylację.

No dobrze, a co z dwufunkcyjnością tego jednorazowego fermentora.
Otóż w trakcie fermentacji wydzielający się dwutlenek węgla wypełni szafę i zadusi w niej
wszystkie mole. Połączymy przyjemne z pożytecznym, w dodatku bez chemii, bez zapachu
po prostu ekologicznie. :D :D :D

Pokażemy, że nie tylko Adam Słodowy czy MacGuyver rulez!
Wyślemy Polmos w Kosmos choćby w chińskich reklamówkach!

A swoją drogą Leonow to zaiwestował bym jednak w balon szklany.
Na początek nawet mały (wybór zaczyna się już od 5 litrów).
Można też kupić fermentory z tworzywa sztucznego: np. 30 litrowy ze szczelną pokrywą i
rurką fermentacyjną kosztuje w Browamatorze ok. 23,- zł.

A co do braku profesjonalnego sprzętu to się nie łam. Na taki sprzęt to stać nielicznych.
Zresztą od dawna już oberwuję nadużywanie określenia "profesjonalny" w stosunku
do wszelkiego rodzaju towarów wątpliwej jakości zalegających na pólkach placówek
handlowych. Można by w Hyde Park stworzyć galerię takich "profesjonalnych" towarów.

Pozdrowienia

: 2006-10-09, 11:14
autor: garnacha
@ leonow

W sklepach z akcesoriami winiarskimi kupisz za grosze silikonowe przelotki do obsadzenia rurki fermentacyjnej w płaskiej pokrywie :D

Pozdrawiam

: 2006-10-09, 11:24
autor: Aabratek
garnacha - można jeszcze prościej :lol:
wiercisz otwór Ø 10-11 wkładasz 2cm wężyka silikonowego "ósemki" i w ten wężyk wciskasz rurkę - proste bo wężyki większość z nas już posiada i nie trzeba latać po sklepach :wink:

: 2006-10-19, 07:46
autor: wieniu26
witam
bylem w trakcie kupna beczki 120l, szukac trzeba bo ceny różne :)
najtaniej ma koleś w Łowiczu chyba.
120l- 12 zł :)
160l- 16 zł :)
Taniej nie znalazłem po tygodniwym poszukiwaniu
dla zainteresowanych numer t[glow=darkblue]el: 505 10 57 94[/glow]
mam nadzieje, że komuś się przyda bo ceny są bardzo atrakcyjne (nie reklamuje, stwierdzam fakty nawet kolesia nie znam :))
pozdrawiam

: 2006-10-19, 11:10
autor: garnacha
Są to beczki po komponentach do kosmetyków, więc nie wiem czy nadają się do naszych celów. Jeśli ktoś ma wiedzę jak je wypłukać żeby nadawały się na naczynia fermentacyjne to proszę o info.

Pozdrawiam

: 2006-10-19, 11:54
autor: wieniu26
Jeszcze mam taki numer 506 25 27 67
ja u siebie na rynku nóweczke 120l kupiłem za 25 zł a w sklepie są po 97 zł (masakra)

: 2006-10-19, 17:06
autor: Chemik student
To czy się nadają zależy od tego jakie konkretnie komponenty do tych kosmetyków się w nich znajdowały :idea:

: 2006-10-19, 17:10
autor: Aabratek
chemia to chemia i raczej nie są to pojemniki do żywności

: 2006-10-19, 17:52
autor: Chemik student
@AAbratek
tu się z tobą nie zgodzę bo nie da się podzielić wszystkiego na chemię i naturę.

: 2006-10-19, 17:58
autor: Aabratek
Oj... może źle się wyraziłem - podejrzewam że komponenty do produkcji kosmetyków nie są pakowane w pojemniki z atestem do żywności, a co za tym idzie mogą być z innego tworzywa,
mogę sie mylić bo dzisiejsze kosmetyki to nieraz już lekarstwa,
pozostaje jeszcze kwestia pozostałości

: 2006-10-19, 18:08
autor: Chemik student
Z tego co wiem to większość tego typu pojemników jest wykonywana z PE i przynajmniej jeśli chodzi o przygotowywanie zacieru nadają się doskonale. Aczkolwiek czy użyć go do produkcji wina/ piwa też miałbym wątpliwości :? . Ale np taki pojemnik po dziesięciu zacierach będzie już dobry do wszystkiego bo jeśli nawet coś ma się z niego wypłukać to się wypłucze przy zacierach.

A co do kwestii pozostałości to właśnie o to mi chodziło bo niektóre łatwo usunąć a innych się prawie nie da i potem nasz bimber może pachnieć dezodorantem :mrgreen: :twisted: