Wiaderko do fermentacji

Awatar użytkownika
easy driver
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2007-05-22, 20:33
Lokalizacja: południe

Post autor: easy driver » 2008-01-29, 20:56

Witam.
Mam 4 takie beczki, jakie przedstawił kolega @kitaferia i sa bardzo poręczne.Mankamentem jest faktycznie brak uszczelki, ale to nie duży problem.Posiadam także dwie szt. beczek 110l zamykanych za pomocą klamry-i to według mnie najlepsze rozwiązanie.No i jeszcze dwie stare beczki 60l i 80l (zakręcane) i kilka dymionów...i problem z czasem kiedy to wszystko napełnić i kiedy przerobić.

Wstyd się przyznać, ale jeszcze gruszka, jabłka i winogrona czekają na swoją kolej... :oops:

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Daniel_257_
101%
101%
Posty: 145
Rejestracja: 2008-01-02, 16:38
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: Daniel_257_ » 2008-01-29, 23:46

Witam

Na stronce BIOWINU znalazłem coś ciekawego.

Beczka wysmarowana od środka parafiną.

http://www.biowin.com.pl/

Dział beczki i szukać takiej za 127.48 PLN

cytat:
"Beczka plastikowa na wino - leż±ca/postarzana - 30L Lekka, estetyczna i trwała beczka z polietylenu do wina Można w niej prowadzić fermentację i przechowywać wino. Wnętrze beczki pokryte jest parafin±, co ogranicza kontakt moszczu/wina z polietylenem i stwarza warunki podobne do tych, panuj±cych w beczkach drewnianych."

Co o tym sądzicie????

Wysmarować nasze beczki parafiną ?????

Czy w temp. 30-35°C Parafina się rozpuści.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
flesz103
60%
60%
Posty: 294
Rejestracja: 2006-04-02, 20:21
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: flesz103 » 2008-01-30, 00:08

Hmmmm.
Wydaję mi się, że temat ten jest co jakiś czas odgrzewany, a nic w tym czasie się nie zmieniło, jeśli chodzi o pojemniki do fermentacji.
Od lat uznanym i moim zdaniem najlepszym materiałem jest PE-HD (HD-PE, to to samo) lub ewentualnie HD-PL (PL-HD, wytłaczany pod mniejszym ciśnieniem).
Mają one wszelkie możliwe atesty do kontaktu z żywnością, a w dodatku są odporne na wysokie stężenia alkoholu.
Pojemniki z tego tworzywa są stosowane nawet w laboratoriach do przechowywania odczynników chemicznych, w tym czystego spirytusu.

Zwykłe wiaderka fermentacyjne po dłuższym okresie potrafią "oddać" zapach.
Ale przecież nikt (a przynajmniej mało kto) nie trzyma zacieru pół roku.
One również b. dobrze się nadają dla kogoś kto nastawia małe ilości.

Innym bardzo dobrym tworzywem jest polikarbon.
Z niego są robione butle 19L z wodą (np. dar natury?).
Nie oddaje zapachów (sprawdzone przy dłuższym przechowywaniu wina) i jest odporny na wysokie stężenia etanolu do 95% włącznie.
Poza tym się nie tłucze, tak jak balony szklane.

Pozdrawiam.
Tomek
"Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego w słowa!"

Awatar użytkownika
lopes
101%
101%
Posty: 273
Rejestracja: 2006-01-08, 19:23
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: lopes » 2008-01-30, 00:20

witam
Jak narazie nastawiam generalnie cukrowki w beczce 160l lub 200l i to bez szczelnego przykrycia na 200-setke zakładam jedynie folię i obciskam ją sznurkiem na rancie beczki i nic złego się nie dzieje
pozdro

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: artgsm » 2008-01-30, 00:20

Daniel_257_
Jak dla mnie, bardzo drogo. To dla ludzi, co robia cos na pokaz.
Jesli to pojemnik polietylenowy, to dla zacieru nie ma roznicy, czy mieszka sobie w zwyklej beczce, czy w pieknie zdobionej.
Co do smarowania parafina, mozna sprobowac, czemu nie. Trzeba tylko wybrac parafine wzglednie czysta (spozywcza), bo niektore jej rodzaje strasznie smierdza nafta.
Jesli chodzi o topliwosc w temp. 30 stopni, jest to zalezne od rodzaju, ale ogolnie dostepna parafina nie topi sie w tej temperaturze. Poza tym, w miekkich, pracujacych pojemnikach parafina odprysnie.
A tak wogole, czy warto smarowac? Nie za bardzo widze sensownosc takich zabiegow przy zacierach. Takie jest moje zdanie :wink:
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

Awatar użytkownika
lopes
101%
101%
Posty: 273
Rejestracja: 2006-01-08, 19:23
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: lopes » 2008-01-30, 00:35

witam
o ile się orientuje to są to beczki do przechowywania a raczej do modnego podawania wina prosto z beczki w restauracjach
pozdro

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2008-01-30, 08:43

cześć :)
tomQ pisze: W czasie fermentacji wystarczy pozostawić wewnętrzną i ewentualnie położyć na niej coś ciężkiego.
CO2 będzie swobodnie uchodził, a powietrze nie dostanie się do środka.
no popatrz a ja robię całkiem na odwrót - zostawiam tylko zewnetrzną zakręaną - a silikonowa pałęta się gdzies po garażu :) nie muszę kłaść nic ciężkiego bo trzyma sie na gwintcie :)
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
tomQ
70%
70%
Posty: 389
Rejestracja: 2007-05-24, 10:01
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: tomQ » 2008-01-30, 14:14

bielok pisze:...no popatrz a ja robię całkiem na odwrót...
Każdy ma patenta swe własne :wink:

Jeśli jednak przyglądniesz się tematowi dokładniej, to zapewne zauważysz, że wewnetrzny dekiel z uszczelką
Zachowuje się jak swoisty zawór przepuszczający gaz tylko w jedną stronę.
Zakręcana pokrywa niestety niczego nie uszczelni w żadną stronę.

Choć przy naszym zajęciu i tak to nie ma większego znaczenia.
Znajomy od kilkudziesięciu lat przykrywa beczkę podwójną tkaniną lnianą i obwiązuje sznurkiem,
a robi jedne z najlepszych trunków jakie piłem.

Pozdrawiam,
TomQ

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2008-01-31, 06:25

cześć :)
tomQ pisze: Jeśli jednak przyglądniesz się tematowi dokładniej, to zapewne zauważysz, że wewnetrzny dekiel z uszczelką ....

Choć przy naszym zajęciu i tak to nie ma większego znaczenia.
nie masz racji ale masz troche racji :) uwielbiam takie maile :)
dekiel zakładam tylko po to zeby nie dostały się tam muszki o by mi cos nie wpadło do beczki z zacierem ... cieżko się potem wygrzebuje z 50 litrowej beczki np. srubokręt :)
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

hauerdex
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2008-01-16, 19:01
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: hauerdex » 2008-02-05, 11:46

Czy beczka na wodę z tworzywa LDPE nadaje się jako pojemnik fermentacyjny? Bo mam właśnie taką zieloną 160l beczkę, a na jesień zapowiadają się obfite zbiory jabłek :D

Awatar użytkownika
destylatek
101%
101%
Posty: 202
Rejestracja: 2008-02-18, 14:17
Lokalizacja: Księstwo Cieszyńskie

Post autor: destylatek » 2008-03-04, 13:54

No to ja mam pecha. Kupiłem 4 takie same beczki (od tego samego gością) jak kitaferia. Po rozpakowaniu i otwarciu tego wewnętrznego dekielka dostałem po nosie aromatem czosnkowym. Smród aż w oczy szczypało. Zadzwoniłem do gościa z pytaniem cóż tam było? i dowiedziałem się że solanka z dodatkiem czosnku jako zaprawa do jarzyn.
Mam nadzieję że uda mi się pozbyć tego "aromatu". Gośc twierdził że to ma beczki dopiero co przywiezione i dlatego tak intensywnie je czuć.
Na początek zalałem wodą z podchlorynem a później zobaczymy.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-04, 14:17

@destylatek

U mnie nie było tak mocno czuć zapachu, można powiedzieć lekko. Domyłem beczkę. A po pierwszym nastawie zapach całkowicie jest niewyczuwalny.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
destylatek
101%
101%
Posty: 202
Rejestracja: 2008-02-18, 14:17
Lokalizacja: Księstwo Cieszyńskie

Post autor: destylatek » 2008-03-04, 14:45

kitaferia pisze: U mnie nie było tak mocno czuć zapachu, można powiedzieć lekko. Domyłem beczkę. A po pierwszym nastawie zapach całkowicie jest niewyczuwalny.
Czy to też był zapach czosnku?

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-04, 14:49

Raczej zapach coś jak chrzanu, ale lekko wyczuwalny. Beczka sporo czasu stała na powietrzu, a potem umyłem.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2008-03-04, 23:29

a co powiecie na beczki HDPE ?
czy jest ktos zainteresowany?
http://www.allegro.pl/item316756522_bec ... wczym.html
http://www.allegro.pl/item316754423_bec ... wczym.html
chyba wszystkim o to chodzi
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości