Wiaderko do fermentacji
- easy driver
- 40%
- Posty: 83
- Rejestracja: 2007-05-22, 20:33
- Lokalizacja: południe
Witam.
Mam 4 takie beczki, jakie przedstawił kolega @kitaferia i sa bardzo poręczne.Mankamentem jest faktycznie brak uszczelki, ale to nie duży problem.Posiadam także dwie szt. beczek 110l zamykanych za pomocą klamry-i to według mnie najlepsze rozwiązanie.No i jeszcze dwie stare beczki 60l i 80l (zakręcane) i kilka dymionów...i problem z czasem kiedy to wszystko napełnić i kiedy przerobić.
Wstyd się przyznać, ale jeszcze gruszka, jabłka i winogrona czekają na swoją kolej...
Pozdrawiam.
Mam 4 takie beczki, jakie przedstawił kolega @kitaferia i sa bardzo poręczne.Mankamentem jest faktycznie brak uszczelki, ale to nie duży problem.Posiadam także dwie szt. beczek 110l zamykanych za pomocą klamry-i to według mnie najlepsze rozwiązanie.No i jeszcze dwie stare beczki 60l i 80l (zakręcane) i kilka dymionów...i problem z czasem kiedy to wszystko napełnić i kiedy przerobić.
Wstyd się przyznać, ale jeszcze gruszka, jabłka i winogrona czekają na swoją kolej...
Pozdrawiam.
- Daniel_257_
- 101%
- Posty: 145
- Rejestracja: 2008-01-02, 16:38
- Lokalizacja: Wielkopolska
Witam
Na stronce BIOWINU znalazłem coś ciekawego.
Beczka wysmarowana od środka parafiną.
http://www.biowin.com.pl/
Dział beczki i szukać takiej za 127.48 PLN
cytat:
"Beczka plastikowa na wino - leż±ca/postarzana - 30L Lekka, estetyczna i trwała beczka z polietylenu do wina Można w niej prowadzić fermentację i przechowywać wino. Wnętrze beczki pokryte jest parafin±, co ogranicza kontakt moszczu/wina z polietylenem i stwarza warunki podobne do tych, panuj±cych w beczkach drewnianych."
Co o tym sądzicie????
Wysmarować nasze beczki parafiną ?????
Czy w temp. 30-35°C Parafina się rozpuści.
Pozdrawiam.
Na stronce BIOWINU znalazłem coś ciekawego.
Beczka wysmarowana od środka parafiną.
http://www.biowin.com.pl/
Dział beczki i szukać takiej za 127.48 PLN
cytat:
"Beczka plastikowa na wino - leż±ca/postarzana - 30L Lekka, estetyczna i trwała beczka z polietylenu do wina Można w niej prowadzić fermentację i przechowywać wino. Wnętrze beczki pokryte jest parafin±, co ogranicza kontakt moszczu/wina z polietylenem i stwarza warunki podobne do tych, panuj±cych w beczkach drewnianych."
Co o tym sądzicie????
Wysmarować nasze beczki parafiną ?????
Czy w temp. 30-35°C Parafina się rozpuści.
Pozdrawiam.
Hmmmm.
Wydaję mi się, że temat ten jest co jakiś czas odgrzewany, a nic w tym czasie się nie zmieniło, jeśli chodzi o pojemniki do fermentacji.
Od lat uznanym i moim zdaniem najlepszym materiałem jest PE-HD (HD-PE, to to samo) lub ewentualnie HD-PL (PL-HD, wytłaczany pod mniejszym ciśnieniem).
Mają one wszelkie możliwe atesty do kontaktu z żywnością, a w dodatku są odporne na wysokie stężenia alkoholu.
Pojemniki z tego tworzywa są stosowane nawet w laboratoriach do przechowywania odczynników chemicznych, w tym czystego spirytusu.
Zwykłe wiaderka fermentacyjne po dłuższym okresie potrafią "oddać" zapach.
Ale przecież nikt (a przynajmniej mało kto) nie trzyma zacieru pół roku.
One również b. dobrze się nadają dla kogoś kto nastawia małe ilości.
Innym bardzo dobrym tworzywem jest polikarbon.
Z niego są robione butle 19L z wodą (np. dar natury?).
Nie oddaje zapachów (sprawdzone przy dłuższym przechowywaniu wina) i jest odporny na wysokie stężenia etanolu do 95% włącznie.
Poza tym się nie tłucze, tak jak balony szklane.
Pozdrawiam.
Tomek
Wydaję mi się, że temat ten jest co jakiś czas odgrzewany, a nic w tym czasie się nie zmieniło, jeśli chodzi o pojemniki do fermentacji.
Od lat uznanym i moim zdaniem najlepszym materiałem jest PE-HD (HD-PE, to to samo) lub ewentualnie HD-PL (PL-HD, wytłaczany pod mniejszym ciśnieniem).
Mają one wszelkie możliwe atesty do kontaktu z żywnością, a w dodatku są odporne na wysokie stężenia alkoholu.
Pojemniki z tego tworzywa są stosowane nawet w laboratoriach do przechowywania odczynników chemicznych, w tym czystego spirytusu.
Zwykłe wiaderka fermentacyjne po dłuższym okresie potrafią "oddać" zapach.
Ale przecież nikt (a przynajmniej mało kto) nie trzyma zacieru pół roku.
One również b. dobrze się nadają dla kogoś kto nastawia małe ilości.
Innym bardzo dobrym tworzywem jest polikarbon.
Z niego są robione butle 19L z wodą (np. dar natury?).
Nie oddaje zapachów (sprawdzone przy dłuższym przechowywaniu wina) i jest odporny na wysokie stężenia etanolu do 95% włącznie.
Poza tym się nie tłucze, tak jak balony szklane.
Pozdrawiam.
Tomek
"Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego w słowa!"
Daniel_257_
Jak dla mnie, bardzo drogo. To dla ludzi, co robia cos na pokaz.
Jesli to pojemnik polietylenowy, to dla zacieru nie ma roznicy, czy mieszka sobie w zwyklej beczce, czy w pieknie zdobionej.
Co do smarowania parafina, mozna sprobowac, czemu nie. Trzeba tylko wybrac parafine wzglednie czysta (spozywcza), bo niektore jej rodzaje strasznie smierdza nafta.
Jesli chodzi o topliwosc w temp. 30 stopni, jest to zalezne od rodzaju, ale ogolnie dostepna parafina nie topi sie w tej temperaturze. Poza tym, w miekkich, pracujacych pojemnikach parafina odprysnie.
A tak wogole, czy warto smarowac? Nie za bardzo widze sensownosc takich zabiegow przy zacierach. Takie jest moje zdanie
Jak dla mnie, bardzo drogo. To dla ludzi, co robia cos na pokaz.
Jesli to pojemnik polietylenowy, to dla zacieru nie ma roznicy, czy mieszka sobie w zwyklej beczce, czy w pieknie zdobionej.
Co do smarowania parafina, mozna sprobowac, czemu nie. Trzeba tylko wybrac parafine wzglednie czysta (spozywcza), bo niektore jej rodzaje strasznie smierdza nafta.
Jesli chodzi o topliwosc w temp. 30 stopni, jest to zalezne od rodzaju, ale ogolnie dostepna parafina nie topi sie w tej temperaturze. Poza tym, w miekkich, pracujacych pojemnikach parafina odprysnie.
A tak wogole, czy warto smarowac? Nie za bardzo widze sensownosc takich zabiegow przy zacierach. Takie jest moje zdanie
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku
cześć
no popatrz a ja robię całkiem na odwrót - zostawiam tylko zewnetrzną zakręaną - a silikonowa pałęta się gdzies po garażu nie muszę kłaść nic ciężkiego bo trzyma sie na gwintcietomQ pisze: W czasie fermentacji wystarczy pozostawić wewnętrzną i ewentualnie położyć na niej coś ciężkiego.
CO2 będzie swobodnie uchodził, a powietrze nie dostanie się do środka.
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
Każdy ma patenta swe własnebielok pisze:...no popatrz a ja robię całkiem na odwrót...
Jeśli jednak przyglądniesz się tematowi dokładniej, to zapewne zauważysz, że wewnetrzny dekiel z uszczelką
Zachowuje się jak swoisty zawór przepuszczający gaz tylko w jedną stronę.
Zakręcana pokrywa niestety niczego nie uszczelni w żadną stronę.
Choć przy naszym zajęciu i tak to nie ma większego znaczenia.
Znajomy od kilkudziesięciu lat przykrywa beczkę podwójną tkaniną lnianą i obwiązuje sznurkiem,
a robi jedne z najlepszych trunków jakie piłem.
Pozdrawiam,
TomQ
cześć
dekiel zakładam tylko po to zeby nie dostały się tam muszki o by mi cos nie wpadło do beczki z zacierem ... cieżko się potem wygrzebuje z 50 litrowej beczki np. srubokręt
nie masz racji ale masz troche racji uwielbiam takie mailetomQ pisze: Jeśli jednak przyglądniesz się tematowi dokładniej, to zapewne zauważysz, że wewnetrzny dekiel z uszczelką ....
Choć przy naszym zajęciu i tak to nie ma większego znaczenia.
dekiel zakładam tylko po to zeby nie dostały się tam muszki o by mi cos nie wpadło do beczki z zacierem ... cieżko się potem wygrzebuje z 50 litrowej beczki np. srubokręt
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
- destylatek
- 101%
- Posty: 202
- Rejestracja: 2008-02-18, 14:17
- Lokalizacja: Księstwo Cieszyńskie
No to ja mam pecha. Kupiłem 4 takie same beczki (od tego samego gością) jak kitaferia. Po rozpakowaniu i otwarciu tego wewnętrznego dekielka dostałem po nosie aromatem czosnkowym. Smród aż w oczy szczypało. Zadzwoniłem do gościa z pytaniem cóż tam było? i dowiedziałem się że solanka z dodatkiem czosnku jako zaprawa do jarzyn.
Mam nadzieję że uda mi się pozbyć tego "aromatu". Gośc twierdził że to ma beczki dopiero co przywiezione i dlatego tak intensywnie je czuć.
Na początek zalałem wodą z podchlorynem a później zobaczymy.
Mam nadzieję że uda mi się pozbyć tego "aromatu". Gośc twierdził że to ma beczki dopiero co przywiezione i dlatego tak intensywnie je czuć.
Na początek zalałem wodą z podchlorynem a później zobaczymy.
- destylatek
- 101%
- Posty: 202
- Rejestracja: 2008-02-18, 14:17
- Lokalizacja: Księstwo Cieszyńskie
a co powiecie na beczki HDPE ?
czy jest ktos zainteresowany?
http://www.allegro.pl/item316756522_bec ... wczym.html
http://www.allegro.pl/item316754423_bec ... wczym.html
chyba wszystkim o to chodzi
czy jest ktos zainteresowany?
http://www.allegro.pl/item316756522_bec ... wczym.html
http://www.allegro.pl/item316754423_bec ... wczym.html
chyba wszystkim o to chodzi
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości