Wiaderko do fermentacji

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-05-15, 20:41

Podobno w takich beczkach są problemy z fermentacją

zabiłem taki zapach, zalewając bekę (120l ) wodą i wlewając do niej butelkę ACE - tylko to stało kilka miesięcy :shock: i teraz obawiam się czy nie będzie waliło chemią :lol:
Ostatnio zmieniony 2007-07-28, 14:31 przez Aabratek, łącznie zmieniany 1 raz.
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
tomy
70%
70%
Posty: 317
Rejestracja: 2006-04-21, 16:11
Lokalizacja: Kaszuby

Post autor: tomy » 2007-05-16, 10:14

Mam beczkę PE-HD po jakimś koncentracie czekoladowym . Na pierwszy raz poszedł cukier . Po przepuszczeniu przez "rurę" w destylacie nie ma śladu po czekoladzie . Na wszelki wypadek załatwiłem sobie 0,5 kg KMnO4 , ale okazał się niepotrzebny .
Ostatnio zmieniony 2007-07-29, 01:03 przez tomy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lopes
101%
101%
Posty: 273
Rejestracja: 2006-01-08, 19:23
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: lopes » 2007-05-16, 12:07

witam
jeśli ktoś zna sposób to niech się podzieli wiedzą bo mam takich beczek kilka i nie mogę ich narzazie wykorzystać
pozdro

Awatar użytkownika
ankarski
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2006-08-10, 14:28
Lokalizacja: południe

Post autor: ankarski » 2007-05-16, 15:19

Witam - naprawdę ciężko pozbyć sie tych zapachów. Ale z doświadczenia wiem że nie wpływają one na przetrzymywany w pojemniku nastaw czy też zacier. Ostatnio dostałem ładny pojemnik 30l PEHD po koncentracie myjącym dla myjni sam. Płukałem sodą, solą i kretem i nic. Ostatnią wodę po płukaniu spróbowałem i muszę powiedzieć, że żadnego obcego smaku nie czułem choć z kanisterka dalej zalatywało słodko i landrynkowo. Więc może szkoda naszego zachodu.......

Awatar użytkownika
Avo
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2006-09-02, 21:20
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Avo » 2007-05-16, 16:55

sam zapach to raczej pikuś.. gorzej jeżeli w porach takiej beczki zostaną jakies bakteryjki lub ich przetrwalniki.. wtedy mogą skutecznie utrudnić fermentację lub wręcz ją uniemożliwić.. chemia w postaci kreta, domenstosa, lub innych detergentów może pomóc, ale zawsze cos może zostać, bo to są oporne żyjątka.. powtarzanie procesu oczyszczenia kilkukrotnie powinno zmniejszyć ryzyko prawie do zera:)
Czasem delektuję się głupotą własnych myśli:)

Awatar użytkownika
Yaromir
101%
101%
Posty: 209
Rejestracja: 2007-04-09, 21:06
Lokalizacja: z kątowni

Post autor: Yaromir » 2007-06-21, 19:56

Witam
Mam pytanko czy butle 19L po wodzie mineralnej z oznaczeniem na spodzie "PC" (poliwęglan) i cyfrą 7 w trójkącie recyklingu nadają się na wiaderka fermentacyjne?
Mam dwie sztuki - szyjki idealnie pasują pod korek z rurką fermentacyjną, bardzo twardy przeźroczysty plastik, tylko się boję żeby mi nic nie przeszło do zacieru a później do nektaru :?
pzdr
PS na dnie jest też widoczny napis : tylko do wody pitnej
Załączniki
PC2.JPG
Denko
PC1.JPG
butla z koreczkiem

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2007-06-21, 20:37

@ Yaromir
Według mojej wiedzy butle na wodę są zrobione z tzw. PET-u (politetraftalan ?) a nie z poliwęglanu.
To jest to samo tworzywo jak na butelki coli oraz wody mineralnej.
Oczywiście szkło jest lepsze ale na tak krótkotrwały kontakt jak poczas fermentacji zacieru nie ma większego znaczenia.
Możesz używać bez obaw.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2007-06-21, 21:05

nadaje sie ale problem widzę tutaj z inne strony - mianowicie zachowanie czystości i trudność w umyciu( te zakamarki) - no chyba że będzie to jednorazowy nastaw ...
szkło się nadaje ale najlepiej to zainwestować w gąsior z szerkoą szyjką - można wsadzić rękę i łatwośc w umyciu ........

koszt powiedzmy o 10-15 zł większy niż taki sam o tej samej pojemności .

98%

Awatar użytkownika
Yaromir
101%
101%
Posty: 209
Rejestracja: 2007-04-09, 21:06
Lokalizacja: z kątowni

Post autor: Yaromir » 2007-06-21, 21:06

@Paluch - moje są na 100% zrobione z poliwęglanu - sprawdziłem te oznaczenia w sieci i właściwości tego tworzywa zgadzają się: - są cholernie twarde i sprężyste - nie ma siły żeby to zdeformować tak jak można to zrobić nawet z grubym PET'em - prędzej to pęknie niż się zegnie. Opis znaleziony w googlach:
Poliwęglan cechuje wysoka przepuszczalność światła widzialnego, bardzo dużą udarność i dobre właściwości mechaniczne. Tym cechom zawdzięcza on wzrastające zastosowanie w różnych dziedzinach,
pomimo wysokiej ceny.
Wysoka temperatura zeszklenia (ok.l49°C) powoduje, ze poliwęglan zachowuje dobre właściwości mechaniczne do temp.l20°C, a odmiany napełnione włóknem szklanym nawet do 140°C. Pod tym względem PC przewyższa wiele tworzyw termoplastycznych. Omawiając właściwości
udarności poliwęglanu wymienia się wynik badań na próbkach z karbem, gdyż próbki bez karbu nie ulegają zniszczeniu pod wpływem uderzania z energia 4 J, nawet w temp.-40°C. Udamość PC z karbem według Izoda w tempeiarurze pokojowej jest większa od 700 J/m, co dla standardowych tworzyw sztucznych jest wartością niespotykaną. Innym ewentualnym wyróżniającym poliwęglan spośród tworzyw jest jego kowalność.
Właściwości elektryczne poliwęglanu są również korzystne w porównaniu z innymi powszechnie stosowanymi tworzywami. Tylko w niewielkim stopniu ulegają one pogorszeniu w podwyższonej temperaturze, a wpływ wilgoci jest praktycznie niedostrzegalny. Innymi pozytywnymi cechami PC są właściwości samogasnące i mała wodochłonność.
Poliwęglan jest odporny na działanie rozcieńczonych kwasów. Zasady powodują rozkład polimeru, a pirydyna, chloroform i chlorek metylenu rozpuszczają go. Odporny on jest natomiast na alkohol etylowy i węglowodory aromatyczne. Aceton i alkohol metylowy wywołują krystalizacje polimeru i pękanie wyrobów z PC. Poliwęglan jest tworzywem obojętnym fizjologicznie i dopuszczonym do kontaktu z artykułami spożywczymi.
Odporny jest na alkohol etylowy ale metylowy i aceton go rozwala! No właśnie ciekawe jak to się ma do ilości tych substancji w zacierze?

Znalazłem jeszcze fajne zestawienie w pdf'ie ( w załączeniu ) odporności różnych tworzyw sztucznych na różne substancje - wynika np z niego jasno że HDPE się nadaje idealnie na fermentator.
Załączniki
ListaOdpornosci plastików.rar
Lista odporności plastików
(98.83 KiB) Pobrany 228 razy

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2007-06-21, 21:37

@ Yaromir
Jutro muszę sprawdzić jak to jest z tymi butlami.
Chyba masz rację choć dałbym się pewnie głupio posiekać za PET :cry:
Sam myślałem o użyciu takich butli ale doszedłem do wniosku że szkło bardziej mi odpowiada.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-06-21, 21:57

Ja używam 25l i 30l pojemników fermentacyjnych z Biowinu.
Są wygodne, łatwe do mycia i konserwacji, chociaż taki specyficzny zapaszek po fermentacji zostaje i praktycznie nie daje się go usunąć, ale w "naszych" zastosowaniach to nie przeszkadza.

pzdr

Awatar użytkownika
flesz103
60%
60%
Posty: 294
Rejestracja: 2006-04-02, 20:21
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: flesz103 » 2007-06-21, 22:17

@Yaromir
Spokojnie możesz używać do zacieru.
Mam kilka takich, które traktuję jako awaryjne, jeśli zwykłe szkło jest pełne oraz do trzymania różnych "zlewek".
Fermentowałem w tym i miód i wino.
Jeden z miodów stał w takiej butli ponad 4 miesiące.
Brak jakichkolwiek oznak przechodzenia zapachu.
Faktem jest, że trudno się myje. W (chyba?) browamatorze jest szczotka do mycia takich "trudnych" butli. Jest długa i można ją wyginać w esy - floresy.
Jeśli umyje się od razu po zlaniu - nic nie czuć.

Pozdrawiam.
Tomek
"Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego w słowa!"

Awatar użytkownika
ginger78
40%
40%
Posty: 79
Rejestracja: 2006-04-11, 11:39
Lokalizacja: whitestock

Post autor: ginger78 » 2007-06-22, 08:17

Panowie
A jak się ma zacier do pojemników z tworzywa PELD??
Nie ma sprzeczności w przypuszczeniu, ze choć pewne zdarzenie miało jakiś skutek to zdarzenie doń podobne mieć będzie skutek inny...

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2007-06-22, 14:21

Z list Yaromira wynika, że do zacieru może być, ale jeśli możesz lepiej stosuj HD. Sprawa wygląda podobnie do PET-a, niby odporny... jedni czują posmak inni nie :? :roll: (chodzi głównie o wino, ponieważ po destylacji ten problem z zasady jest jakby mniejszy)

Awatar użytkownika
gigant
50%
50%
Posty: 164
Rejestracja: 2007-12-17, 19:29
Lokalizacja: LC

Post autor: gigant » 2008-01-28, 21:27

do uciążliwych zabrudzeń polecam podchloryn sodu ( stosuje się go na basenach a bynajmniej stosowano,bo dawno nie byłem na basenie), mam dojście do czystego środka więc wiem jak działa a co do zapachu po umyciu to nie ma problemu bo podchloryn w miarę szybko wietrzeje.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości