Podłączenie grzałek

taz
30%
30%
Posty: 45
Rejestracja: 2017-12-06, 13:18

Podłączenie grzałek

Post autor: taz » 2017-12-06, 13:24

Witam Panowie 8)

Chciałbym zamontować w kociołku 4 osobne grzałki każda pod 230V o mocy ~2000W. Zależy mi, żeby dwie były połączone ze sobą jedną wtyczką, a kolejne dwie żeby były połączone ze sobą i bezpośrednio do regulatora mocy 4kW który również będzie miał jedna wtyczkę :wallangry
Chodzi o to żebym po prostu miał 4 grzałki i 2 wtyczki :book

Jest mi ktoś w stanie pomóc narysować to jak mam wykonać takie podłączenie :?: :?: :?: :1st

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1240
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: Podłączenie grzałek

Post autor: drgranatt » 2017-12-06, 14:50

Na początek powiem, że zamiast montować 4 oddzielne grzałki po 2 kW to lepiej podłączyć jedną 3x2 kW lub dwie 3x1,5 kW.
Powiedz jaki masz zbiornik i jaką średnicę rury.

taz
30%
30%
Posty: 45
Rejestracja: 2017-12-06, 13:18

Re: Podłączenie grzałek

Post autor: taz » 2017-12-06, 14:58

Mam grzałki ULWD i są one o mocy niecałej 2kW, zbiornik 100L, średnica rury 76mm

terni
90%
90%
Posty: 766
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Podłączenie grzałek

Post autor: terni » 2017-12-06, 15:05

To jest rozwiązanie proste, stosowane we wszystkich żyrandolach. Jednym pstryczkiem zapala się dwie żarówki, drugim jedną. Obawiam się jednak, że jak dwie grzały po 2kW podłączysz do jednej fazy i dojdą jeszcze dwie następne, to instalacja tego nie wytrzyma. Wywalać będzie bezpieczniki, lub się sfajczy.
Róbmy Swoje

taz
30%
30%
Posty: 45
Rejestracja: 2017-12-06, 13:18

Re: Podłączenie grzałek

Post autor: taz » 2017-12-06, 15:11

No dlatego pytam, w jaki sposób podłączyć te grzałki żeby instalacja to dźwigła 8)
Na starcie będzie grzało pełną mocą, także ~8KW :book

terni
90%
90%
Posty: 766
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Podłączenie grzałek

Post autor: terni » 2017-12-06, 15:31

Musisz mieć instalację trójfazową i do każdej fazy podłącz tylko jedną grzałkę 2kW. To i tak będzie duże obciążenie, ale instalacja to wytrzyma. Trzy grzałki naraz to 6kW. Całkowicie wystarczy. Na początku wszystkie trzy, potem tylko jedna.
Róbmy Swoje

taz
30%
30%
Posty: 45
Rejestracja: 2017-12-06, 13:18

Re: Podłączenie grzałek

Post autor: taz » 2017-12-06, 15:42

Nie no chciałbym żeby grzanie startowało z 4x2KW, po zalaniu tylko 2x2KW sterowane regulatorem :roll:

terni
90%
90%
Posty: 766
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Podłączenie grzałek

Post autor: terni » 2017-12-06, 15:45

To zleć elektrykowi założenie instalacji przemysłowej, odpornej na tak duże obciążenia. Inaczej chałupę spalisz.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1240
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: Podłączenie grzałek

Post autor: drgranatt » 2017-12-06, 15:53

taz pisze:
2017-12-06, 14:58
Mam grzałki ULWD i są one o mocy niecałej 2kW, zbiornik 100L, średnica rury 76mm
Przy tej średnicy rury i pojemności zbiornika to najlepszym rozwiązaniem będzie: zasilanie 3-f, 2 grzałki 3x2 kW

czytam
50%
50%
Posty: 180
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Re: Podłączenie grzałek

Post autor: czytam » 2017-12-06, 18:31

Cztery grzałki to bardzo dobry wybór. Zakładając, że będą zasilane z dwóch faz można za pomocą przełącznika i diody zrobić skokową regulację 0,5-1-2-3-4-6-8kW. Nic się nie grzeje, nie hałasuje, nie mruga a grzałki są równomiernie obciążone. Żyrandol to dobre porównanie. Pobór mocy max 4kW z jednej fazy. Instalacja i przełączniki muszą być tak dobrane/wykonane aby to wytrzymać.

taz
30%
30%
Posty: 45
Rejestracja: 2017-12-06, 13:18

Re: Podłączenie grzałek

Post autor: taz » 2017-12-06, 18:37

Czy mógłbyś mi to jakoś rozrysować? Z elektryką za wiele wspólnego nie mam. Tak jak wspomniałem na początku zależy mi żeby byly 2 wtyczki do tych 4 grzałek. Rozgrzanie pełną mocą, później odłączenie jednej wtyczki (2x2KW) i kolejnymi 2grzałkami możliwiść regulacji mocy za pomocą regulatora do 4Kw

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4850
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Podłączenie grzałek

Post autor: Citizen Kane » 2017-12-06, 18:40

@taz

Jaką masz instalację?

taz
30%
30%
Posty: 45
Rejestracja: 2017-12-06, 13:18

Re: Podłączenie grzałek

Post autor: taz » 2017-12-06, 18:46

Instalacja była kładziona rok temu, ale niestety nie mam siły.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4850
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Podłączenie grzałek

Post autor: Citizen Kane » 2017-12-06, 18:48

Masz możliwość zasilania z dwóch faz?

czytam
50%
50%
Posty: 180
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Re: Podłączenie grzałek

Post autor: czytam » 2017-12-06, 18:53

Tego się właśnie obawiałem. Nie jest to tajemna wiedza ale lepiej zlecić to osobie znającej się nieco na elektryce bo o wypadek nietrudno.
Po pierwsze czy masz trójfazowe zasilanie (wykorzystane będą dwie fazy i zero)?
Po drugie jaka jest instalacja w miejscu użytkowania aparatury (bezpieczniki, przewody, ine odbiorniki, gniazda)?
Jak będzie odpowiednia (obciążalność fazy 4kW) to:
500W wszystkie grzałki szeregowo, zasilanie L1-N
1kW grzałki szeregowo-równolegle, szeregowa dioda, zasilanie L1-N
2kW grzałki szeregowo-równolegle, zasilanie L1-N
3kW grzałki szeregowo-równolegle, szeregowo dioda, zasilanie L1-L2
4kW grzałki równolegle, szeregowa dioda, zasilanie L1-N lub po dwie równolegle, diody, każda para zasilana z innej fazy
6kW grzałki szeregowo-równolegle zasilanie L1-L2
8kW po dwie grzałki równolegle, jedna para zasilana L1-N, druga L2-N

Można też podłączyć grzałki szeregowo-równolegle pomiędzy fazy L1-L2 i regulować wszystko w zakresie 0-6kW jednym regulatorem napięcia. Zwykle SSRy wytrzymują 400V a prąd przy zasilaniu dwufazowym 400V jest niższy niż przy 230V. Wady opisane powyżej.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości