Różne cukry, różne Blg!?

Awatar użytkownika
szkwiatkowski
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2007-03-19, 23:04
Lokalizacja: PL

Różne cukry, różne Blg!?

Post autor: szkwiatkowski » 2007-04-06, 15:59

Połączyłem wodę, cukier i drożdże i nastawiłem się na 9L 90% ale wyszło dużo mniej i to zastanowiło mnie dlaczego?

Padło na cukier i zrobiłem prosty eksperyment:
kupiłem 4 rodzaje cukru i wziąłem próbówkę z cukromierzem. Do kubka wrzuciłem 1 probówkę cukru + 5 wody i kolejno mierzyłem ile to ma Blg.

Srebrna łyżeczka (Lewiatan) = 15.5 Blg
Diament (PLUS) = 15.5 Blg
Cukier królewski (PLUS) = 14.8 Blg
Polski Cukier (Jaskółka) = 14 Blg

Wydaje mi się, że troszkę mogłem się pomylić w tym mierzeniu ale coś też musi wy tym być. Nie powtarzałem doświadczenia więc może ze wszystkim się pomyliłem.

Jeśli ktoś by mógł mnie skorygować to byłbym wdzięczny. Nie zdziwię się jeśli to coś innego wpływa na poziom alkoholu w zacierze no ale wtedy prosiłbym o napisanie co to takiego wpływa na tę jakość cukru, jakość którą chciałbym zmierzyć i dobrać sobie najlepszy cukier.

A najprawdopodobniej z tym niskim litrażem to wina mojego nikłego doświadczenia w pędzeniu. Ale i tak proszę o jakieś info o cukrach.
Ostatnio zmieniony 2007-05-06, 02:05 przez szkwiatkowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Re: Różne cukry, różne Blg!?

Post autor: Aabratek » 2007-04-06, 16:13

szkwiatkowski pisze:...wziąłem próbówkę z cukromierzem i ....
do kubka wrzuciłem 1 probówkę cukru + 5 wody...
Rozumiem, że zastosowałeś metodę pomiaru objętości, a czy porównałeś granulację? Powinieneś te próbki ważyć, i czy woda za każdym razem miała tę samą temperaturę?

Przypominam, że że Blg to jednostka określająca ilość cukru wagowo w wagowej ilości roztworu.
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
adwokat
101%
101%
Posty: 639
Rejestracja: 2006-01-05, 17:42
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków

Post autor: adwokat » 2007-04-06, 16:16

A jednak!!!
Pomiar zawartości "cukru w cukrze" nie był bez sensu!!!

Awatar użytkownika
szkwiatkowski
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2007-03-19, 23:04
Lokalizacja: PL

Post autor: szkwiatkowski » 2007-04-06, 17:25

temp. była 22-23 stopnie.

Granulacji nie brałem pod uwagę (może to i temu tak powychodziło), zważyć nie mogłem bo nie mam wagi do takiego mierzenia.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2007-04-06, 23:38

szkwiatkowski pisze:zważyć nie mogłem bo nie mam wagi do takiego mierzenia.
Więc wynik eksperymentu do ****. Poza tym piszesz, że wyszło dużo mniej niż się spodziewałeś. Załóżmy, że wyniki są prawidłowe... więc powinno wyjść tylko trochę mniej. Szukaj innej przyczyny. Mierzyłeś Blg po fermentacji?
BTW o jakie dane dotyczące cukru ci chodzi?

Awatar użytkownika
szkwiatkowski
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2007-03-19, 23:04
Lokalizacja: PL

Post autor: szkwiatkowski » 2007-04-07, 09:43

Po fermentacji miałem 0 Blg

Awatar użytkownika
khaki
40%
40%
Posty: 79
Rejestracja: 2006-08-27, 20:36

Post autor: khaki » 2007-04-07, 10:22

Jeśli miałeś 0 Blg, to oznacza, że był tam jeszcze cukier. Gdyby go nie było cukromierz pokazałby wartość ujemną - ponieważ kilkanaście % etanolu powoduje zmniejszenie gęstości nastawu.
Pozdrawiam
Żyję by pić, piję by paść, padam by wstać, wstaję by pić, piję by żyć ...

AdamC
30%
30%
Posty: 43
Rejestracja: 2007-02-07, 20:46

Post autor: AdamC » 2007-05-05, 11:05

Zrobiłem i ja ten test. Odważałem 20g cukru i rozpuszczałem w 100ml wody. Mieszanina mierzona w 20*C i tak:

Polski cukier e , Cukrowni Lublin - 17,5 blg
Biały Kryształ, Cukrownia Łapy - 17,5 blg
Srebrna Łyżeczka , Cukrownia Glinojeck - 18 blg
Diamant, Cukrownia Poznań - 17,5 blg
Biały Królewski, Cukrownia Ropczyce - 18 blg

Na domowe warunki, to za mało dokładny test. Trzeba większych ilości, aby błąd był minimalny. Cukromierz ma skalę 1 blg, więc trudno jest określić dziesiętne części. Mimo wszystko, dwa rodzaje zdecydowanie są lepsze.
Teraz tak myślę, że zdecydowanie wiarygodniej było by rozpuścić 1kg cukru w 4 litrach wody i wtedy zmierzyć blg.

Awatar użytkownika
tomy
70%
70%
Posty: 317
Rejestracja: 2006-04-21, 16:11
Lokalizacja: Kaszuby

Post autor: tomy » 2007-05-05, 15:19

AdamC pisze:Zrobiłem i ja ten test. Odważałem 20g cukru i rozpuszczałem w 100ml wody. Mieszanina mierzona w 20*C....
No a czego się spodziewałeś? Przecież wszem i wobec jest wiadome, że Blg to ilość glukozy w 100 gramach ROZTWORU. Było to już na tym forum wiele razy pisane. A zatem załóżmy, że 100ml wody = 100 gramów wody. A Ty do 100 gramów wody wsypałeś 20 gramów cukru. W Jak by tego nie liczył otrzymałeś 120 gramów roztworu. To jakim cudem ma się tam znaleźć 20 Blg?
Ostatnio zmieniony 2007-05-06, 02:12 przez tomy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-05-05, 16:18

Tomy - ale koledze chodziło chyba tylko o różnice pomiędzy cukrem od różnych producentów :roll:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
tomy
70%
70%
Posty: 317
Rejestracja: 2006-04-21, 16:11
Lokalizacja: Kaszuby

Post autor: tomy » 2007-05-05, 16:26

Całkiem możliwe. Ale spójrz na wynik jaki wyszedł. W Jeżeli faktycznie o to chodziło, to te 0,5 Blg to w sumie żadna różnica. Tym bardziej przy pomiarze "pływaczkiem".

Awatar użytkownika
Avo
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2006-09-02, 21:20
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Avo » 2007-05-05, 22:58

Nie zgadzam się... Jeżeli 0,5 Blg wychodzi przy dawce 20g cukru to przy stosowanych dawkach rzędu 10-20kg różnica jest juz znacząca. Zresztą wolę nie wiedziec co może znajdować się w tym cukrze o mniejszym Blg.
Czasem delektuję się głupotą własnych myśli:)

Awatar użytkownika
tomy
70%
70%
Posty: 317
Rejestracja: 2006-04-21, 16:11
Lokalizacja: Kaszuby

Post autor: tomy » 2007-05-05, 23:36

Avo pisze:....jezeli 0,5 Blg wychodzi przy dawce 20g cukru to przy stosowanych dawkach rzędu 10-20kg różnica jest juz znacząca....

Jeżeli zamiast 20 gramów cukru weźmiesz 20 kg tegoż cukru, oznacza to, że użyłeś 1000 razy więcej. Z tym się chyba zgodzisz. Zatem wody weźmiemy też 1000 razy więcej i otrzymamy 100 litrów. W efekcie czego będziemy mieli 120 kg roztworu. Powiedz mi, co się zmieniło oprócz objętości? Jak dla mnie to nic. Proporcje pozostały dokładnie te same. Więc i Blg nie może się zmienić. Więc o jakich znaczących różnicach piszesz?
Ostatnio zmieniony 2007-05-06, 02:15 przez tomy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Memphis
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2007-01-22, 18:45
Lokalizacja: Zawoja

Post autor: Memphis » 2007-05-06, 00:14

Różnicach w ilości zużytego cukru oczywiście.

Pozdrawiam

Memphis
Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będziecie prości.

Awatar użytkownika
Ariush
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2006-11-08, 14:07
Lokalizacja: Lubuskie

Post autor: Ariush » 2007-05-06, 00:18

W tym teście chodziło chyba jednak o różnicę między różnymi producentami cukru, więc każda proporcja jest dobra, jeśli jest zachowana przy wszystkich "próbkach".
Jeśli uda się kupić w jakimś markecie cukier "promocyjny" o 0,5blg niższy to i tak może wyjść taniej niż ten "lepszy".
Jeśli teoria nie pasuje do rzeczywistości, trzeba zmienić... rzeczywistość

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości