Różne cukry, różne Blg!?
- szkwiatkowski
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2007-03-19, 23:04
- Lokalizacja: PL
Różne cukry, różne Blg!?
Połączyłem wodę, cukier i drożdże i nastawiłem się na 9L 90% ale wyszło dużo mniej i to zastanowiło mnie dlaczego?
Padło na cukier i zrobiłem prosty eksperyment:
kupiłem 4 rodzaje cukru i wziąłem próbówkę z cukromierzem. Do kubka wrzuciłem 1 probówkę cukru + 5 wody i kolejno mierzyłem ile to ma Blg.
Srebrna łyżeczka (Lewiatan) = 15.5 Blg
Diament (PLUS) = 15.5 Blg
Cukier królewski (PLUS) = 14.8 Blg
Polski Cukier (Jaskółka) = 14 Blg
Wydaje mi się, że troszkę mogłem się pomylić w tym mierzeniu ale coś też musi wy tym być. Nie powtarzałem doświadczenia więc może ze wszystkim się pomyliłem.
Jeśli ktoś by mógł mnie skorygować to byłbym wdzięczny. Nie zdziwię się jeśli to coś innego wpływa na poziom alkoholu w zacierze no ale wtedy prosiłbym o napisanie co to takiego wpływa na tę jakość cukru, jakość którą chciałbym zmierzyć i dobrać sobie najlepszy cukier.
A najprawdopodobniej z tym niskim litrażem to wina mojego nikłego doświadczenia w pędzeniu. Ale i tak proszę o jakieś info o cukrach.
Padło na cukier i zrobiłem prosty eksperyment:
kupiłem 4 rodzaje cukru i wziąłem próbówkę z cukromierzem. Do kubka wrzuciłem 1 probówkę cukru + 5 wody i kolejno mierzyłem ile to ma Blg.
Srebrna łyżeczka (Lewiatan) = 15.5 Blg
Diament (PLUS) = 15.5 Blg
Cukier królewski (PLUS) = 14.8 Blg
Polski Cukier (Jaskółka) = 14 Blg
Wydaje mi się, że troszkę mogłem się pomylić w tym mierzeniu ale coś też musi wy tym być. Nie powtarzałem doświadczenia więc może ze wszystkim się pomyliłem.
Jeśli ktoś by mógł mnie skorygować to byłbym wdzięczny. Nie zdziwię się jeśli to coś innego wpływa na poziom alkoholu w zacierze no ale wtedy prosiłbym o napisanie co to takiego wpływa na tę jakość cukru, jakość którą chciałbym zmierzyć i dobrać sobie najlepszy cukier.
A najprawdopodobniej z tym niskim litrażem to wina mojego nikłego doświadczenia w pędzeniu. Ale i tak proszę o jakieś info o cukrach.
Ostatnio zmieniony 2007-05-06, 02:05 przez szkwiatkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Różne cukry, różne Blg!?
Rozumiem, że zastosowałeś metodę pomiaru objętości, a czy porównałeś granulację? Powinieneś te próbki ważyć, i czy woda za każdym razem miała tę samą temperaturę?szkwiatkowski pisze:...wziąłem próbówkę z cukromierzem i ....
do kubka wrzuciłem 1 probówkę cukru + 5 wody...
Przypominam, że że Blg to jednostka określająca ilość cukru wagowo w wagowej ilości roztworu.
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
- szkwiatkowski
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2007-03-19, 23:04
- Lokalizacja: PL
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Więc wynik eksperymentu do ****. Poza tym piszesz, że wyszło dużo mniej niż się spodziewałeś. Załóżmy, że wyniki są prawidłowe... więc powinno wyjść tylko trochę mniej. Szukaj innej przyczyny. Mierzyłeś Blg po fermentacji?szkwiatkowski pisze:zważyć nie mogłem bo nie mam wagi do takiego mierzenia.
BTW o jakie dane dotyczące cukru ci chodzi?
- szkwiatkowski
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2007-03-19, 23:04
- Lokalizacja: PL
Zrobiłem i ja ten test. Odważałem 20g cukru i rozpuszczałem w 100ml wody. Mieszanina mierzona w 20*C i tak:
Polski cukier e , Cukrowni Lublin - 17,5 blg
Biały Kryształ, Cukrownia Łapy - 17,5 blg
Srebrna Łyżeczka , Cukrownia Glinojeck - 18 blg
Diamant, Cukrownia Poznań - 17,5 blg
Biały Królewski, Cukrownia Ropczyce - 18 blg
Na domowe warunki, to za mało dokładny test. Trzeba większych ilości, aby błąd był minimalny. Cukromierz ma skalę 1 blg, więc trudno jest określić dziesiętne części. Mimo wszystko, dwa rodzaje zdecydowanie są lepsze.
Teraz tak myślę, że zdecydowanie wiarygodniej było by rozpuścić 1kg cukru w 4 litrach wody i wtedy zmierzyć blg.
Polski cukier e , Cukrowni Lublin - 17,5 blg
Biały Kryształ, Cukrownia Łapy - 17,5 blg
Srebrna Łyżeczka , Cukrownia Glinojeck - 18 blg
Diamant, Cukrownia Poznań - 17,5 blg
Biały Królewski, Cukrownia Ropczyce - 18 blg
Na domowe warunki, to za mało dokładny test. Trzeba większych ilości, aby błąd był minimalny. Cukromierz ma skalę 1 blg, więc trudno jest określić dziesiętne części. Mimo wszystko, dwa rodzaje zdecydowanie są lepsze.
Teraz tak myślę, że zdecydowanie wiarygodniej było by rozpuścić 1kg cukru w 4 litrach wody i wtedy zmierzyć blg.
No a czego się spodziewałeś? Przecież wszem i wobec jest wiadome, że Blg to ilość glukozy w 100 gramach ROZTWORU. Było to już na tym forum wiele razy pisane. A zatem załóżmy, że 100ml wody = 100 gramów wody. A Ty do 100 gramów wody wsypałeś 20 gramów cukru. W Jak by tego nie liczył otrzymałeś 120 gramów roztworu. To jakim cudem ma się tam znaleźć 20 Blg?AdamC pisze:Zrobiłem i ja ten test. Odważałem 20g cukru i rozpuszczałem w 100ml wody. Mieszanina mierzona w 20*C....
Ostatnio zmieniony 2007-05-06, 02:12 przez tomy, łącznie zmieniany 1 raz.
Avo pisze:....jezeli 0,5 Blg wychodzi przy dawce 20g cukru to przy stosowanych dawkach rzędu 10-20kg różnica jest juz znacząca....
Jeżeli zamiast 20 gramów cukru weźmiesz 20 kg tegoż cukru, oznacza to, że użyłeś 1000 razy więcej. Z tym się chyba zgodzisz. Zatem wody weźmiemy też 1000 razy więcej i otrzymamy 100 litrów. W efekcie czego będziemy mieli 120 kg roztworu. Powiedz mi, co się zmieniło oprócz objętości? Jak dla mnie to nic. Proporcje pozostały dokładnie te same. Więc i Blg nie może się zmienić. Więc o jakich znaczących różnicach piszesz?
Ostatnio zmieniony 2007-05-06, 02:15 przez tomy, łącznie zmieniany 1 raz.
W tym teście chodziło chyba jednak o różnicę między różnymi producentami cukru, więc każda proporcja jest dobra, jeśli jest zachowana przy wszystkich "próbkach".
Jeśli uda się kupić w jakimś markecie cukier "promocyjny" o 0,5blg niższy to i tak może wyjść taniej niż ten "lepszy".
Jeśli uda się kupić w jakimś markecie cukier "promocyjny" o 0,5blg niższy to i tak może wyjść taniej niż ten "lepszy".
Jeśli teoria nie pasuje do rzeczywistości, trzeba zmienić... rzeczywistość
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości