Różne cukry, różne Blg!?

Awatar użytkownika
tomy
70%
70%
Posty: 317
Rejestracja: 2006-04-21, 16:11
Lokalizacja: Kaszuby

Post autor: tomy » 2007-05-06, 09:33

No tak. Temat z gatunku "co autor miał na mysli". To może autor testu sam napisze co chciał w tym teście wykazać. Tak będzie prościej.
Jak Kolega AdamC sam zauważył:
AdamC pisze:....Cukromierz ma skalę 1 blg, więc trudno jest określić dziesiętne części...
oraz
AdamC pisze:....Mimo wszystko, dwa rodzaje zdecydowanie są lepsze....
No Panowie, no zdecydowanie lepsze od czego? Czy w sytuacji gdy wynik pomiaru nie jest miarodajny można stwierdzić że coś jest lepsze lub gorsze? A przy tej klasie wykonania areometru (z podziałką 1°) wynik pomiaru nigdy nie będzie miarodajne. Panowie, nie przesadzajmy. Bo wszyscy zaczną biegać po sklepach w poszukiwaniu określonego gatunku cukru tylko dlatego że ma 0,5 Blg więcej cukru w cukrze. A to 0,5 Blg to i tak błąd pomiarowy.
Ostatnio zmieniony 2007-05-06, 17:22 przez tomy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2007-05-06, 19:58

@tomy
Ewidentnie chodziło o zawartość cukru w cukrze. Jak wszyscy wiemy powinno być go dziewięćdziesiąt coś procent, ale w dobie, gdy każdy przedsiębiorca próbuje na czymś przyciąć, to najprościej jest to zrobić na rzeczach niemierzalnych dla zwykłego klienta. Obniżenia zawartości o kilka procent (nawet o 1%) konsument nie zauważy. 1% przy milionie ton, to dziesięć tysięcy ton cukru, co przy cenie ok 3 zł za kilogram daje ładną premie dla pomysłodawcy. Jeżeli natomiast w kilogramie będzie brakować kilka procent cukru, to cukier dalej będzie słodki, ale dla naszych potrzeb okaże się że trzeba będzie do nastawu dorzucić więcej, by uzyskać tę samą ilość BLG.
Ostatnio zmieniony 2007-05-07, 13:04 przez Tofi, łącznie zmieniany 2 razy.
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

Awatar użytkownika
tomy
70%
70%
Posty: 317
Rejestracja: 2006-04-21, 16:11
Lokalizacja: Kaszuby

Post autor: tomy » 2007-05-06, 22:02

Już wszystko jasne .
P.S. Eppur si muove 8) .

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2007-05-06, 22:53

Jeżeli zamiast 20 gramów cukru weźmiesz 20 kg tegoż cukru, oznacza to, że użyłeś 1000 razy więcej....Powiedz mi, co się zmieniło oprócz objętości?
Nic się nie zmieniło, nie rozumiem zupełnie wytwarzania problemów z Blg z cukru. 0,5 Blg czy 1,0 Blg? Jakie to ma znaczenie w amatorskiej produkcji?
Panowie, cena cukru i tak jest śmieszna w porównaniu do ilości C2H5OH wytwarzanego z tego cukru. Zastananawianie się nad ilością cukru w cukrze to bicie piany. Według norm cukru w cukrze ma być określona ilość i to wszystko. Albo cukier spełnia normy albo nie. Jeśli nie, to kupujemu gdzie indziej.
Jeśli robimy nastawy cukrowe to radzę kupować cukier w postaci jak najbardziej krystalicznej - najwięcej zanieczyszczeń powinien zawierać cukier puder.
Najlepiej, jak się jeszcze chce parę groszy zaoszczędzić na litrze spirytusu to można sobie kupować cukier poprodukcyjny.
Oszczędności należy szukać w procesie fermentacji i destylacji a nie w jakiś "pierdołach" związanych z cukrem, no chyba, że ktoś przerabia cukier w ilościach powyżej 1 t/ 1 miesiąc :D

Pozdrawiam

Winiarek
Ostatnio zmieniony 2007-05-07, 13:07 przez winiarek5, łącznie zmieniany 1 raz.

AdamC
30%
30%
Posty: 43
Rejestracja: 2007-02-07, 20:46

Post autor: AdamC » 2007-05-10, 06:07

Oczywiście, że chodziło o różnice producentów a nie o uzyskanie 20 blg. Powtórzę test przy większym zapotrzebowaniu na syrop cukrowy. Wtedy wezmę 1 opakowanie cukru (ca 1000g) i 4000ml wody.Zobaczymy co wyjdzie.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2007-05-11, 02:24

Dokładnie zważ. Opakowanie opakowaniu nierówne...
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
tomy
70%
70%
Posty: 317
Rejestracja: 2006-04-21, 16:11
Lokalizacja: Kaszuby

Post autor: tomy » 2007-05-11, 11:13

Jeżeli już tak koniecznie chcesz badać zawartość cukru w cukrze to kup sobie refraktometr z zakresem od 0 do 30 z podziałką 0,2° . Bo pomiar areometrem ze skalą 1° jest no po prostu bezsensowny.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-05-11, 19:32

Rozumiem, że to jest właśnie metoda na legalizację naszego hobby :lol: . Nie bimbownictwo, tylko działalność naukowa. Badanie zawartości cukru w cukrze. :lol:

Gdyby tak odpowiednia ilość z nas (a najlepiej wszyscy) przystąpiła do tego "programu naukowego" to oprócz poważnych wniosków naukowych moglibyśmy ten fakt (ilość naukowców) zgłosić jeszcze do .......... Księgi Rekordów Guinessa :lol:

pzdr

AdamC
30%
30%
Posty: 43
Rejestracja: 2007-02-07, 20:46

Post autor: AdamC » 2007-05-12, 07:01

kowal pisze:Dokładnie zważ. Opakowanie opakowaniu nierówne...
Płacę za opakowanie (powinno być 1000g) i interesuje mnie ile z danego opakowania dam radę wycisnąć.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2007-05-12, 15:53

AdamC pisze:Płacę za opakowanie (powinno być 1000g)
Płacić możesz za 1000g, otrzymać 1000g już nie zawsze.

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: artgsm » 2007-11-01, 20:45

Wiem, ze odpowiadam na stary post, jednak tknal mnie ten temat i nie moglem tak przejsc obojetnie.
Cukier ma rozne klasy czystosci. 1 klasy w praktyce idzie za granice i do drogich past cukierniczych, pozostaje nam cukier 2 klasy, w duzych dostawach dla marketow mieszany z 3 klasa. Cena cukru nie jest nizsza dlatego, ze promocja, tylko dlatego, ze jest kiepski. czasem zdarzalo sie tak, ze jakas siec marketow zamawiala cale transporty 3 kategorii i sprzedawali taniej w porownaniu do 2 kat. A ludzie sie zabijali, bo "taki ten cukier tani". Pracowalem krotko w cukrowni, doskonale wiedzialem wtedy, ktory cukier jest dobry, ktory zas kiepski. Jednak w wiekszosci cukier kat 1 zabierali niemcy, a na nasz rynek szedl 2 klasy. Moge z pewnoscia powiedziec, ze nie ma u nas cukru pierwszej jakosci, nawet ten, na ktorym pisze kat 1, nie jest tym, na co stac nasze cukrownie. To raczej mieszaniny z cukrem 1 kat. Jak pracowalem kilka lat temu w cukrowni, to wtedy z pierwszej kategorii byl produkowany tylko cukier w kostkach i taki "brydzowy", pozatym pasty cukiernicze i jakies ozdoby do przybierania. Tak ze to nie tylko zart z ta zawartoscia cukru w cukrze.
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

Awatar użytkownika
ROY
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2017-01-15, 15:17
Lokalizacja: D.G.

Re: Różne cukry, różne Blg!?

Post autor: ROY » 2018-02-22, 13:01

Może kroś powtarzał eksperyment po 11 latach.
Czy coś się zmieniło?
Szukam swoich zabawek:)

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re:

Post autor: Citizen Kane » 2018-02-23, 13:28

Tak myślę, że chyba nikt, wychodząc założenia, że:
winiarek5 pisze:
2007-05-06, 22:53
Oszczędności należy szukać w procesie fermentacji i destylacji a nie w jakiś "pierdołach" związanych z cukrem, no chyba, że ktoś przerabia cukier w ilościach powyżej 1 t/ 1 miesiąc :D

Awatar użytkownika
ROY
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2017-01-15, 15:17
Lokalizacja: D.G.

Re: Różne cukry, różne Blg!?

Post autor: ROY » 2018-02-23, 13:39

Ja nie szukam oszczędności tylko wiedzy.
Interesuje mnie tylko jako ciekawostka.
Szukam swoich zabawek:)

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Różne cukry, różne Blg!?

Post autor: Citizen Kane » 2018-02-23, 13:43

Z braku eksperymentów poczyń własne porównanie.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości