Co sądzicie o tym sprzecie

Enderalk
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2020-06-25, 21:18

Co sądzicie o tym sprzecie

Post autor: Enderalk » 2020-06-25, 21:36

Mój pierwszy temat/post jestem totalnym amatorem ale chce spróbować sił i zrobić swoją „wódkę” chciałbym żebyście ocenili i wypowiedzieli się na temat tego sprzętu

Obrazek

Opis :
- ilości termometrow 1 lub 2
- średnicy rurek 22mm lub 28mm
- wypełnienie deflegmatora sprezynkami pryzmatycznymi lub brak.

Dostępne też papugi do ciągłego pomiaru alkoholu
Kolumny filtracyjne do węgla aktywnego
Sprezynki pryzmatyczne miedziane i stalowe producenta PLIPEK

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Co sądzicie o tym sprzecie

Post autor: Citizen Kane » 2020-06-25, 23:29

Jaki rodzaj "wódki" chcesz robić?

Enderalk
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2020-06-25, 21:18

Re: Co sądzicie o tym sprzecie

Post autor: Enderalk » 2020-06-26, 00:54

Cukrówkę i z ziemniaków, a do czego to byłoby jest najlepsze lub co można na tym osiągnąć?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Co sądzicie o tym sprzecie

Post autor: Citizen Kane » 2020-06-26, 01:20

To taki trochę lepszy pot-still. Zrobisz na tym wódkę a'la bimber.
I tak z ciekawości, z ziemniaków, to jak zamierzasz na tym robić?

Enderalk
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2020-06-25, 21:18

Re: Co sądzicie o tym sprzecie

Post autor: Enderalk » 2020-06-26, 09:24

To Co byś polecił do zrobienia dobrej wódki np. Zbożowej (opieram się na ziemniakach i zbożu bo mam przyjaciela rolnika :) wiec „baza” za darmo)

Awatar użytkownika
NeRWuS
101%
101%
Posty: 403
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Co sądzicie o tym sprzecie

Post autor: NeRWuS » 2020-06-26, 10:18

Przede wszystkim to zakup kolumny rektyfikacyjnej (np Aabratek) a nie destylator. Na tym sprzęcie będziesz musiał wiele razy destylować by osiągać coraz to lepszą jakość (a każdy proces to straty ilościowe)
Cukrówke zrobisz, ale będziesz musiał dodawać dużo owoców - by niejako maskowały one wszystkie "bimbrowate smrodki"
Ogólnie nie wiem na ile jesteś "koneserem" ale ja osobiście nie piłem jeszcze czegoś co mi smakowało i było robione mniej niż 3 razy na podobnych sprzętach - ale odkąd mam swój sprzęt to jeszcze nie trafiłem na wódkę ze sklepu która by mi smakowała tak jak moje wyroby :) wiem że to narcystycznie brzmi, ale to nie jest tylko moje zdanie.

Osobiście sam bym chciał kupić sobie jakiejś podłej jakości sprzęt jedynie do robienia "surówki" - by móc zrobić szybki odpęd by mi się nic nie przypaliło jak pracuje na swoim sprzęcie
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

Enderalk
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2020-06-25, 21:18

Re: Co sądzicie o tym sprzecie

Post autor: Enderalk » 2020-06-26, 10:40

Koneserem nie jestem ale lubię dobry smak wódki a to rzadkość, chce spróbować sam bo to zajebiscie satysfakcjonujące, nie spodziewam się fajerwerków od razu ale tez nie spieszy mi się jakość strasznie, jeśli położyć w coś kasę to tak żeby się moc coś z tego zrobić a nie wywalić do kosza.

Taka kolumna będzie dawać lepszy rezultat? :


Obrazek
Załączniki
346B2AFF-64D5-4AE6-94EA-C5C7277A643E.jpeg

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Co sądzicie o tym sprzecie

Post autor: zbyszko » 2020-06-26, 13:04

NeRWuS pisze:
2020-06-26, 10:18
Przede wszystkim to zakup kolumny rektyfikacyjnej (np Aabratek) a nie destylator.
Skoro nie masz pojęcia to zobacz jak wygląda aabratek i tego szukaj. Nerwus wyjaśnił Ci w czy rzecz.
Potem możemy doradzić Ci czy to co wybrałeś rokuje.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
NeRWuS
101%
101%
Posty: 403
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Co sądzicie o tym sprzecie

Post autor: NeRWuS » 2020-06-26, 13:42

To jest chyba największa "zbrodnia" jaka może być - zimne palce i odstojniki (w tym przypadku jeden - bo go widać z tyłu)
To jest sprzęt "starej daty" - nie po to wymyślono nowe rozwiązania i obalono zasadność używania tego, którego zdjęcie wystawiłeś.
Albo zimne palce albo odstojniki. Po drugie na moje oko jest zbyt mało palców (albo są one za małe) - nie dasz rady uzyskać pełnego refluksu (tak by całość oparów została w pełni skroplona z powrotem do zbiornika)
Ogólnie jest to konstrukcja do bólu naszpikowana błędami - jest też najczęściej używana z racji na to, że...
...kiedyś tak się robiło - co nie zmienia faktu, że jest to dobre rozwiązanie. Kiedyś robiono uprawę pola za pomocą koni, a teraz są nowoczesne ciągniki - no można to robić po staremu, ale warto rozglądać sobie za lepszymi rozwiązaniami. Na samym końcu znaleźć SATYSFAKCJONUJĄCY kompromis między ceną, a jakością.
Podaj budżet jakim dysponujesz, ale kolumna to koszt około 1,5tysia i mówię tu PRAWIDŁOWO WYKONANYM sprzęcie, którym już można w pełni działać, a nie o "czymś" co zrobione zostało przez kogoś, kto nie ma pojęcia o budowie (i działaniu) sprzętu do naszych potrzeb. Kup coś, co pozwoli Ci uzyskać co chcesz, a nie uzyskuj to, co się uda :)

Podaj budżet, a coś się pomyśli. Powiedz też o swoich potrzebach - ile urobku chcesz robić i co jaki czas, ile czasu jesteś w stanie poświęcić jednorazowo.
A tak nawiasem mówiąc - zdajesz sobie sprawy ile roboty jest z takim zacierem zbożowym względem cukrówki? Śrutowanie, gotowanie, enzymy, zacieranie, filtracja, klarowanie itd itp... Nie mówię, że nie jest tego warte, ale trzeba się przyłożyć.
Mówią też, że bimber nawet z kamieni wyjdzie - poniekąd prawda, ALE jakość użytych składników też ma wpływ na urobek końcowy (zakładam nawet przypadek, gdy "operatorem procesu" mistrz). I o tym ludzie potrafią zapomnieć - kupią drożdże z byle jakiego źródła i dziwią się że "byle co" potrafi im wyjść :)
Albo nawet jak ja - kupią cukier zbyt tani, bo promocja w biedronce i okazuje się, że cukrówka się pieni gorzej niż zacier zbożowy - mam nauczkę na przyszłość :lol:
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

Enderalk
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2020-06-25, 21:18

Re: Co sądzicie o tym sprzecie

Post autor: Enderalk » 2020-06-26, 16:06

zbyszko pisze:
2020-06-26, 13:04
[quote=NeRWuS post_id=178974 time=<a href="tel:1593159502">1593159502</a> user_id=22178]
Przede wszystkim to zakup kolumny rektyfikacyjnej (np Aabratek) a nie destylator.
Skoro nie masz pojęcia to zobacz jak wygląda aabratek i tego szukaj. Nerwus wyjaśnił Ci w czy rzecz.
Potem możemy doradzić Ci czy to co wybrałeś rokuje.
[/quote]

Skoro nie masz ochoty odpowiadać albo irytują cię pytania amatora to zwyczajnie nie zabieraj sobie czasu i tematu, pytam o opinie wiec przedstawiam fotki z tym co „widzę” I biorę pod uwagę, Ostanie foto - sprzęt wyglada podobnie (Dla mnie] do aabartek (tak dla amatora wyglada podobnie do destylator pot-still który ma w ofercie aabartek) jako zawodowiec zamiast krytykować nie powinno być dla ciebie problemem z opisem możliwość wyżej wymienionych, krótko zwięzłe i na temat skoro podsyłam fotki czegoś to znaczy ze „ wybrałem to” ale mam spore wątpliwości dlatego chciałem zaczerpnąć wiedzy ludzi z doświadczeniem / profesjonalistów



Chcia
NeRWuS pisze:
2020-06-26, 13:42
To jest chyba największa "zbrodnia" jaka może być - zimne palce i odstojniki (w tym przypadku jeden - bo go widać z tyłu)
To jest sprzęt "starej daty" - nie po to wymyślono nowe rozwiązania i obalono zasadność używania tego, którego zdjęcie wystawiłeś.
Albo zimne palce albo odstojniki. Po drugie na moje oko jest zbyt mało palców (albo są one za małe) - nie dasz rady uzyskać pełnego refluksu (tak by całość oparów została w pełni skroplona z powrotem do zbiornika)
Ogólnie jest to konstrukcja do bólu naszpikowana błędami - jest też najczęściej używana z racji na to, że...
...kiedyś tak się robiło - co nie zmienia faktu, że jest to dobre rozwiązanie. Kiedyś robiono uprawę pola za pomocą koni, a teraz są nowoczesne ciągniki - no można to robić po staremu, ale warto rozglądać sobie za lepszymi rozwiązaniami. Na samym końcu znaleźć SATYSFAKCJONUJĄCY kompromis między ceną, a jakością.
Podaj budżet jakim dysponujesz, ale kolumna to koszt około 1,5tysia i mówię tu PRAWIDŁOWO WYKONANYM sprzęcie, którym już można w pełni działać, a nie o "czymś" co zrobione zostało przez kogoś, kto nie ma pojęcia o budowie (i działaniu) sprzętu do naszych potrzeb. Kup coś, co pozwoli Ci uzyskać co chcesz, a nie uzyskuj to, co się uda :)

Podaj budżet, a coś się pomyśli. Powiedz też o swoich potrzebach - ile urobku chcesz robić i co jaki czas, ile czasu jesteś w stanie poświęcić jednorazowo.
A tak nawiasem mówiąc - zdajesz sobie sprawy ile roboty jest z takim zacierem zbożowym względem cukrówki? Śrutowanie, gotowanie, enzymy, zacieranie, filtracja, klarowanie itd itp... Nie mówię, że nie jest tego warte, ale trzeba się przyłożyć.
Mówią też, że bimber nawet z kamieni wyjdzie - poniekąd prawda, ALE jakość użytych składników też ma wpływ na urobek końcowy (zakładam nawet przypadek, gdy "operatorem procesu" mistrz). I o tym ludzie potrafią zapomnieć - kupią drożdże z byle jakiego źródła i dziwią się że "byle co" potrafi im wyjść :)
Albo nawet jak ja - kupią cukier zbyt tani, bo promocja w biedronce i okazuje się, że cukrówka się pieni gorzej niż zacier zbożowy - mam nauczkę na przyszłość :lol:

Genialnie w samo sedno odpowiedz, w takim razie to olewam i szukam dalej budżet 1500 myśle ze w miarę rozsądny i optymalny jak na start i zabawę nie zamierzam produkować alkoholu na sprzedaż ale jeśli mam stać przy garze pare/naście godzin to żeby chociaż 5/6 litrów wyciągnąć (na jakiś miesiąc powinno starczyć ;) mam czas nie spieszy mi się chociaż wiadomo jak miałbym Już kupić nowa zabawkę to mógłbym zacząć nawet jutro :) ale jeszcze sporo przygotowań a przedewszytkim wiedzy muszę ogarnąć wiec nie ma ciśnienia... :)


Ostanie „znalezisko” co sądzicie o tym czy z tym można już coś przyzwoitego osiągnąć Jesli tak to co :


Opis aukcji:
Oferuje ręcznie robioną kolumne rektyfikacyjną wyposażoną w:

Odbiory:
LM - z zaworkiem precyzyjnym wysokiej jakosci ze stali nierdzewnej
OVM - chlodnica Liebiga wraz z zaworem kulowym 3/4 cala

Skraplacz szczytowy podwójnie zwiniety z rurki miedzianej fi 8mm

Rurka przelewowa, ułatwia zwłaszcza początkuącym zaobserwowanie momentu zalania kolumny

Wypelnienie rury sprężynkami pryzmatycznymi ze stali nierdzewnej produkcji PLIPEK

2 wkręcane porty temometrów + 2 termometry tablicowe

Klamra i uszczelka złącza triclamp

2 x po 250cm węże do wody

Rura o wysokości 150cm + przyłącza wody około 10cm, średnica rury 54mm

W zestawie nie ma kega. Oferowana jest tylko kolumna. Złącze sms pozwala zamontować kolumne na każdym KEGu z oryginalnym nie przerobionym wlewem lub przerobionym na złącze triclamp.

WYSYŁKA: Jest to produkt ręcznie robiony więc wysyłka do 5 dni od kupna.

Sprzęt pozwala uzyskać: spirytus 96%, alkohole smakowe z owoców czy zbóż
Załączniki
8A6B7B66-5FEA-4E86-B794-F459331543F2.jpeg
Ostatnio zmieniony 2020-06-26, 18:34 przez Enderalk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
NeRWuS
101%
101%
Posty: 403
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Co sądzicie o tym sprzecie

Post autor: NeRWuS » 2020-06-26, 16:35

OSOBIŚCIE odradzam Ci sprzęt miedziany - miedź ciężko utrzymać w czystości.
Ja preferuję rozwiązanie ze stali kwasoodpornej + filtr miedziany (miedź wyłapuje smród "jajka" z urobku).
Ja swój sprzęt kupiłem u naszego użytkownika o nazwie "kula" (prowadzi sklep stalówka)
obadaj sobie - najpierw odpowiedz sobie na pytanie - grzanie gazem (tańsze w "produkcji") czy grzanie elektryczne (przy ociepleniu zbiornika pozwala zmniejszyć zapotrzebowanie na energię, a to się przekłada na koszt każdej produkcji)
potem wybrać sprzęt na miarę swojego portfela.
Poszukaj w tematach, bo są także inni producenci sprzętów u nas - każdy ma swoje rozwiązania, ale każdy POTRAFI zrobić sprzęt dobry i z możliwością rozbudowy (np dodanie kolejnego modułu jakim jest bufor czy moduł OLM). Raczej każdy też zrobi Ci sprzęt dopasowany do Ciebie - masz niskie pomieszczenie? Pisz im to Ci zrobią niższy sprzęt.
Chcesz większą średnicę, by szybciej odbierać urobek? pisz, to powinni Ci zrobić
Chcesz szeroki wlew i jednocześnie złącza SMS? Nie ma problemu

Przynajmniej ja na każdą zachciankę otrzymywałem odpowiedzi w stylu "da się, ale trzeba czekać" :)
No i najważniejsze - kupno sprzętu u renomowanego producenta to czekanie nawet z 2-3 miesiące. Ja zrobiłem, że miałem na kolumnę, a z czasem zbierałem (i dodawałem na bieżąco) kolejne elementy do rozbudowy (kolejne moduły) do zamówienia.

A co do zdjęcia - napisałem dlaczego ja bym odradzał, ale jest druga strona medalu - jak ktoś nie ma wiedzy w naszym hobby to może być pięknie wykonane, ale z błędami i ostatecznie nie warte ceny, bo się nie będzie dało prawidłowo pracować :) Dlatego fajnie jakbyś linki podawał do aukcji albo coś :)
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

Enderalk
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2020-06-25, 21:18

Re: Co sądzicie o tym sprzecie

Post autor: Enderalk » 2020-06-26, 18:32

Dzięki za podpowiedź uderzę w takim razie do kogoś bezpośrednio i spróbuje coś sklecić na miarę swoich możliwości.
Jeśli chodzi o miedź i kwasówkę sądziłem ze miedź jest lepsza jako ze podobno eliminuje od cholery bakterii w przeciwieństwie do stali która podobno nawet „utrzymuje je przy życiu”, nie zagłębialem się w temat czyszczenia wiec nie miałem pojęcia ze może być z tym problem..


Ps. Uzupełniłem opis aukcji nad zdjęciem

Awatar użytkownika
degu
101%
101%
Posty: 316
Rejestracja: 2019-03-30, 22:44
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Co sądzicie o tym sprzecie

Post autor: degu » 2020-06-26, 18:42

1.Na powierzchni stali kwasoodpornej utrzymuje się do 400 razy mniej bakterii niż na innych...(jak myślisz - dlaczego meble w profesjonalnych kuchniach są z kwasówki?).
2. Nasz produkt świetnie dezynfekuje wszystko :)
3.Jeśli brakuje wiedzy - czytaj, potem pytaj, @zbyszko dał ci prostą i zrozumiałą dla wszystkich radę, nie rozumiem, czym zasłużył sobie na taką osobistą wycieczkę.
Trochę szacunku do osób, które dzielą się swoją wiedzą nie zaszkodzi, a kultura wręcz tego wymaga.
Przepraszam za offtop, ale...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: Co sądzicie o tym sprzecie

Post autor: drgranatt » 2020-06-26, 20:15

Enderalk pisze:
2020-06-25, 21:36
Mój pierwszy temat/post jestem totalnym amatorem ale chce spróbować sił i zrobić swoją „wódkę” chciałbym żebyście ocenili i wypowiedzieli się na temat tego sprzętu...
Przede wszystkim określ się jakim dysponujesz budżetem.

Enderalk
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2020-06-25, 21:18

Re: Co sądzicie o tym sprzecie

Post autor: Enderalk » 2020-06-26, 21:22

degu pisze:
2020-06-26, 18:42
1.Na powierzchni stali kwasoodpornej utrzymuje się do 400 razy mniej bakterii niż na innych...(jak myślisz - dlaczego meble w profesjonalnych kuchniach są z kwasówki?).
2. Nasz produkt świetnie dezynfekuje wszystko :)
3.Jeśli brakuje wiedzy - czytaj, potem pytaj, @zbyszko dał ci prostą i zrozumiałą dla wszystkich radę, nie rozumiem, czym zasłużył sobie na taką osobistą wycieczkę.
Trochę szacunku do osób, które dzielą się swoją wiedzą nie zaszkodzi, a kultura wręcz tego wymaga.
Przepraszam za offtop, ale...
Czytaj ze zrozumieniem napisałem iż sądziłem, nikogo zdania nie podważam nie jestem profesjonalistą choć jak widzę zdania wszystkich są podzielone moja wiedza na temat miedzi poniekąd zaczerpnięta ze źródła:
https://alkohole-domowe.com/destylat/bu ... ctwie.html

Stad wzięło się sądziłem iż

Sorry ale nikt alfą i omega się nie urodził a ty cukrzysz koledze ze aż w uszach dzwoni, kolega nie jest dzieckiem i adwokata nie potrzebuje chyba ze lubi to sobie zrobi nie widzę kompletnie nic znieważającego / podważającego kogokolwiek autorytet W moich pytaniach / wypowiedziach. Żenujący offtop ale..

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości