-
Szlumf
- 90%
- Posty: 629
- Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
- Lokalizacja: mazowieckie
Post
autor: Szlumf » 2020-12-26, 21:14
zmorek pisze: ↑2020-12-26, 14:27
Rozumiem koledzy że pracujecie na kolumnach miedzianych i poznaliście ich wady. Jeżeli chodzi o to zabarwienie destylatu to wydaje mi się że jest to spowodowane niedokładnym oczyszczeniem miedzi przed pracą. Z tego co czytałem jeśli robimy destylaty z owoców np. winogron to miedź musi lśnić przed pracą. ...............................
Ja pracuję na szklanym sprzęcie więc miedzi używałem jako katalizatora i w pierwszych głowicach miałem spirale miedziane. Przy destylatach owocowych dbałem o katalizator a miedziana spirala chłodnicy przy kwaśnych owocówkach lśniła jak psu jaja. Były jeszcze takie drobiazgi jak duży odpad w owocówkach ze względu na "mydło" którego w nadmiarze nie lubię. Od paru lat pozbyłem się miedzi ze sprzętu i nie narzekam. Nie jestem specjalistą w tej materii i powtarzam to co znalazłem w internecie. Co do karbaminianu to może powstać także w stalowych instalacjach a miedź tylko katalizuje jego powstanie.
Kolumna Thora, o którą pytasz nie ma dokładnego opisu ale zapewne ma miedź w części zstępującej więc sam musisz podjąć decyzję.
-
zmorek
- 10%
- Posty: 15
- Rejestracja: 2014-09-22, 11:25
Post
autor: zmorek » 2020-12-26, 21:48
Koledzy jestem pod wrażeniem waszej wiedzy i doświadczenia. Dzięki bardzo.
Jelito chodzi o OVM i OLM wiem jaka jest różniąc w zasadzie działania. Tylko nie rozumiem w takim razie po co stosuje się system OVM skoro utrudnia życie jest bardzo skomplikowany i droższy i nie ma żadnych zalet w stosunku do OLM.
Jeśli chodzi o kwestię kolumny szklanej to że nie narzekasz znaczy że miedź nie powodowa istotnej poprawy smaku trunków które otrzymujesz?
Te nasze dywagacje wydają mi się bardzo istotne nie tylko dla mnie...
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Szlumf
- 90%
- Posty: 629
- Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
- Lokalizacja: mazowieckie
Post
autor: Szlumf » 2020-12-26, 22:03
Smak trunków to sprawa odczuć indywidualnych.
-
zmorek
- 10%
- Posty: 15
- Rejestracja: 2014-09-22, 11:25
Post
autor: zmorek » 2020-12-26, 23:20
Zagłębiłem się w temat dość sumiennie i z tego co wyczytałem w tym opinie kolegi Szlumf to wynika z tego że różnice miedzy systemem OVM i OLM są znikome jeśli chodzi o jakość destylatu. Moja Komunia ma wysokość 170 + 30cm bufor, wiec jest dość wysoką do uzyskania czystego produktu więc brak 3 półek teoretycznych raczej nie ma znaczenia. Reasumując powinienem otrzymać z tego czysty spiryt bez smrodków. W systemie OLM jeśli dobrze rozumiem otrzymujemy gorący produkt więc jest bym powiedział dość aromatycznie w pieszczeniu. No chyba, że zastosujemy chłodnice, więc jeśli chodzi o ilość kabli jest bez różnicy. Przy OVM jest krótsza stabilizacja co przekłada się na czas oraz oszczędność energii a jakość w zasadzie taka sama. Proszę o korekcję jeśli się gdzieś mylę.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
MASaKrA_Domingo
- 40%
- Posty: 62
- Rejestracja: 2020-04-17, 19:05
Post
autor: MASaKrA_Domingo » 2020-12-27, 02:59
Generalnie sprawa wygląda tak. Czy masz 5, czy 500 półek teoretycznych, nie oddawaj ani jednej. Aby uzyskać maksimum, czyli 97.2 proc alkoholu, nie wystarczy mieć 20 czy 30 półek. A nawet jeśli masz ich 500, nie oddawaj żadnej, bo tracisz na czystości.
-
zmorek
- 10%
- Posty: 15
- Rejestracja: 2014-09-22, 11:25
Post
autor: zmorek » 2020-12-27, 13:58
Bardzo dziękuje za pomoc, była nie oceniona. Założę nów wątek z tym związany bo myśle że pomoże to innym nowicjuszom w podejmowano decyzji a wszystko będzie w jednym miejscu. Na chwile obecną zamieniam konfiguracje kolumny na OLM oraz zamienię zbiornik na 100l i zostaje przy miedzi.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 42 gości