Budowa kadzi zaciernej
: 2020-12-03, 13:14
Witam idąc dalej w kierunku zacierania/scukrzania uparowanej masy pojawił się problem studzenia masy wytłoczonej z parnika. 100l żytnego budyniu przy temperaturze otoczenia ok 15 stopni przy mieszaniu nie mniej jak 2x na godzinę od wrzątku do 35 stopni stygło 12 godzin Niestety trzeba coś z tym zrobić bo teraz jest chłodno a w lecie będzie to trwało dobę a nie o to chodzi. Jako naczynie zamierzam stosować beczki 200 litrowe ponieważ są tanie i dobre i od razu mogą być fermentorami . Stosując zalecenia z mądrych książek wzoruje się na takiej kadzi:
Podana tam jest prawidłowość że dla 1 m3 zacieru powinno przypadać 3-4m2 powierzchni wężownicy miedzianej. Czyli wg proporcji 0,8m2 wężownicy dla 0,2m3 zacieru. Licząc dalej dla rury z miedzi miękkiej fi 18x1mm daje to 13 mb rury ( mniej więcej ale nie będę pisał dziesiątych części bo i tak odcinki handlowe to 1mb) jest to koszt ok 273 zł ( rura po 21zł/mb) i daje ona moc chłodzącą dla przewodności 400W/m2/*C i różnicy temperatur T=30*C około 9,6kW i powinna 100 l schłodzić od wrzenia do 30 stopni w około 51 min.
Dla porównania policzyłem też zdolność chłodzenia i koszta wykonania chłodnicy z karbowanki kwasoodpornej DN 12, 16 i 20 i okazało się że za 273 zł mogę z najtańszej opcji czyli DN16 ( 143zł/m2 ) zrobić wężownice o powierzchni wymiany 1,89m2 ale przy współczynniku wymiany ciepła dla stali ( dla kwasówki nie znalazłem wiarygodnych danych ) wynoszącej 58W/m2/*C Moc chłodzenia wyszła 3,3 kW czyli czas studzenia 2h28 min.
Tyle z wyliczeń teraz pytanie do praktyków używających jednych i drugich która waszym zdaniem lepsza , obliczenia wskazują na miedź i to pod względem technicznym i ekonomicznym ale czy nic się z nią nie będzie działo ?
Podana tam jest prawidłowość że dla 1 m3 zacieru powinno przypadać 3-4m2 powierzchni wężownicy miedzianej. Czyli wg proporcji 0,8m2 wężownicy dla 0,2m3 zacieru. Licząc dalej dla rury z miedzi miękkiej fi 18x1mm daje to 13 mb rury ( mniej więcej ale nie będę pisał dziesiątych części bo i tak odcinki handlowe to 1mb) jest to koszt ok 273 zł ( rura po 21zł/mb) i daje ona moc chłodzącą dla przewodności 400W/m2/*C i różnicy temperatur T=30*C około 9,6kW i powinna 100 l schłodzić od wrzenia do 30 stopni w około 51 min.
Dla porównania policzyłem też zdolność chłodzenia i koszta wykonania chłodnicy z karbowanki kwasoodpornej DN 12, 16 i 20 i okazało się że za 273 zł mogę z najtańszej opcji czyli DN16 ( 143zł/m2 ) zrobić wężownice o powierzchni wymiany 1,89m2 ale przy współczynniku wymiany ciepła dla stali ( dla kwasówki nie znalazłem wiarygodnych danych ) wynoszącej 58W/m2/*C Moc chłodzenia wyszła 3,3 kW czyli czas studzenia 2h28 min.
Tyle z wyliczeń teraz pytanie do praktyków używających jednych i drugich która waszym zdaniem lepsza , obliczenia wskazują na miedź i to pod względem technicznym i ekonomicznym ale czy nic się z nią nie będzie działo ?