Witam serdecznie wszystkich przyczyniających się do zwiększenia dziury budżetowej.
Sam mam zamiar również uszczuplić rabunkowe dochody państwa (a właściwie to już zacząłem bo w listopadzie rzuciłem fajki i na razie jakoś się trzymam) i zacząć produkować bimberek. Właściwie to wznowić produkcję bo kiedyś już produkowaliśmy z ojcem ale to jakieś 15 lat temu był ostatni wyrób. Sprzątając w piwnicy znalazłem zapomniane graty i jakoś naszła mnie taka nostalgia za minionym że postanowiłem je przeprosić (te graty) i zrobić z nich użytek. Więc zacząłem szukać w sieci czegoś na temat robienia zacieru bo coś tam kiedyś słyszałem o robieniu zacieru na drożdżach winiarskich a tu natrafiłem na taką kopalnię wiedzy.
Wcześniej to ojciec był głównym technologiem i wyroby te nie były pierwszej jakości (wiadomo -przedwojenny chłop ze wsi, więc szedł na ilość a jakość polegała na jak największej ilości %) wg przepisu 1410 na drożdżach piekarniczych, aparatura to bańka 20l na mleko z grzałką elektryczną i szklana chłodnica najczęściej raz gonione -jak się jeszcze na drugi dzień odbiło to fuj. Do tej aparatury mieliśmy jeszcze szklany deflegmator ale ojciec nigdy go nie montował. Teraz ja będę głównym technologiem i chciałbym podnieść jakość dlatego na początek zacier 1410 na drożdżach winiarskich i aparatura zmontowana razem z deflegmatorem i tu pojawia się moja prośba o pomoc.
Deflegmator od dołu wlot (rurka wchodzi jakieś 5 cm do środka)u góry wylot oparów a u dołu z boku spust flegmy i co z tym spustem?
Z powrotem do bańki czy do ścieków?
Czy powinienem jeszcze zastosować słoik na deflegmator i jeśli tak to w którym miejscu go zamontować po bańce czy po deflegmatorze ?
z góry dziękuję za odpowiedzi
a tak swoją drogą to bardzo mnie ten temat wciągną i już nieśmiało myślę o kolumnie ale na wszystko przyjdzie pora
i jeszcze pytanko na temat produktu otrzymywanego z kolumny czy jest to jeszcze bimber czy bliżej mu do spirytusu (wódki) monopolowego?
Powitanie
@fadero
Witaj
Tak na szybko jak chcesz, to napisze Tobie, ze zacier 1410 jest troche nieekonomiczny, chociaz niektorzy robia go z powodu "swoistych" walorow smakowych.
Jesli chodzi o wylot z deflegmatora, to do banki.
Co do wyrobow z kolumny, nooo, jakosc daleko wyzsza niz ze sklepu.
No i o niebo lepsza niz z samej chlodnicy. Chociaz niektore rzeczy lepiej robic tylko na chlodnicy
Jesli chcesz zrozumiec, co napisalem, zapraszam do lektury. Na pewno sie oplaci...
Pozdrawiam
Witaj
Tak na szybko jak chcesz, to napisze Tobie, ze zacier 1410 jest troche nieekonomiczny, chociaz niektorzy robia go z powodu "swoistych" walorow smakowych.
Jesli chodzi o wylot z deflegmatora, to do banki.
Co do wyrobow z kolumny, nooo, jakosc daleko wyzsza niz ze sklepu.
No i o niebo lepsza niz z samej chlodnicy. Chociaz niektore rzeczy lepiej robic tylko na chlodnicy
Jesli chcesz zrozumiec, co napisalem, zapraszam do lektury. Na pewno sie oplaci...
Pozdrawiam
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku
dziękuje za odpowiedzi
@kitaferia
na studiowanie forum poświęcam od jakiegoś tygodnia całe wieczory (żona się już strasznie wzbudza) więc nie leniuch a jeśli już to gapa
@artgsm napisał "Co do wyrobow z kolumny, nooo, jakosc daleko wyzsza niz ze sklepu."
chodziło mi o to czy walory smakowe wyrobów z kolumny to "koniak" czy "wódka" bo że lepsze niż ze sklepu to nie mam wątpliwości
w myśl zasady że 1 rysunek powie więcej niż 1000 słów zamieszczam schemat
słoik - nr.1 na rysunku w którym miejscu go umieścić? a może dwa? albo żadnego?
spust - nr.2 na rysunku do ścieków czy z powrotem do bańki
na forum znalazłem wiele przykładów zbliżonych do moich gratów ale wszystkie się od siebie czymś różnią i ludzie już je przetestowali i wprowadzają różne usprawnienia doszli do perfekcji
zaraz ktoś powie (napisze) że i ty ucz się na własnych błędach ale ja wolę uczyć się na cudzych błędach i po to właśnie jest to forum
pozdrawiam
dałem plik PDF jako załącznik ale mi się nie wyświetla co powinienem zrobić aby było go widać?
@kitaferia
na studiowanie forum poświęcam od jakiegoś tygodnia całe wieczory (żona się już strasznie wzbudza) więc nie leniuch a jeśli już to gapa
@artgsm napisał "Co do wyrobow z kolumny, nooo, jakosc daleko wyzsza niz ze sklepu."
chodziło mi o to czy walory smakowe wyrobów z kolumny to "koniak" czy "wódka" bo że lepsze niż ze sklepu to nie mam wątpliwości
w myśl zasady że 1 rysunek powie więcej niż 1000 słów zamieszczam schemat
słoik - nr.1 na rysunku w którym miejscu go umieścić? a może dwa? albo żadnego?
spust - nr.2 na rysunku do ścieków czy z powrotem do bańki
na forum znalazłem wiele przykładów zbliżonych do moich gratów ale wszystkie się od siebie czymś różnią i ludzie już je przetestowali i wprowadzają różne usprawnienia doszli do perfekcji
zaraz ktoś powie (napisze) że i ty ucz się na własnych błędach ale ja wolę uczyć się na cudzych błędach i po to właśnie jest to forum
pozdrawiam
dałem plik PDF jako załącznik ale mi się nie wyświetla co powinienem zrobić aby było go widać?
- Załączniki
-
- graty Model (1).pdf
- (6.23 KiB) Pobrany 193 razy
@fadero
Wyrob z kolumny smakuje raczej jak wodka czysta. Jesli kolumna dobrze zrobiona i wlasciwie obsluzona
Koniak to raczej z krotkiej kolumny lub z samej chlodnicy. Ja wlasnie jestem zwolennikiem bimbro-koniako-whisky-sliwowico lubnym (i wszelkie pochodne)
Ale nie kazdy takie cos lubi, wiec dazy do czystszych trunkow. I tu pojawia sie kolumna
Oj, troche sie rozpisalem, napewno na tym Forum znajdziesz ciekawsze rzeczy niz to moje przynudzanie
Wyrob z kolumny smakuje raczej jak wodka czysta. Jesli kolumna dobrze zrobiona i wlasciwie obsluzona
Koniak to raczej z krotkiej kolumny lub z samej chlodnicy. Ja wlasnie jestem zwolennikiem bimbro-koniako-whisky-sliwowico lubnym (i wszelkie pochodne)
Ale nie kazdy takie cos lubi, wiec dazy do czystszych trunkow. I tu pojawia sie kolumna
Oj, troche sie rozpisalem, napewno na tym Forum znajdziesz ciekawsze rzeczy niz to moje przynudzanie
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 62 gości