Drożdże a karmel - podpiwek
Drożdże a karmel - podpiwek
Witam.
Mam pytanko - czy używane przez nas drożdże przetwarzają karmel na alko?
Mam pytanko - czy używane przez nas drożdże przetwarzają karmel na alko?
Ostatnio zmieniony 2008-06-24, 18:39 przez bielok, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
to w takim razie nic nie rozumiem. Z cukru powstaje, to wiem. Wiem również, że w odpowiednio wysokiej temperaturze, żeby cukier się z karmelizował Zakładając, że dokładnie w taki sposób powstaje karmel (chyba, że jest inaczej, że czegoś się po drodze dodaje), to w jaki sposób utrudnia pracę drożdżom? Oczywiście zakładamy, że alkoholu nie robimy z czystego skondensowanego karmelu
Pozdrawiam
Rafał S.
Rafał S.
Witam.
Zadałem pytanie a nie wyjasniłem problemu - sorki za zamieszanie
Własnie wstawiłem eksperymentalną wersję podpiwku na bazie przepisu z http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=20538 . Gosciu o ksywce Zibi napisał:
Dosłodzić można karmelem, lub laktozą. Drożdże tego nie przerabiają.
co mnie zainteresowało. Czy w cukrze pod wpływem temperatury powstają takie zmiany które czynia karmel niemożliwym do przerobiania przez drożdże?
Z tego co przypuszczam w podpiwku drożdże maja zadanie nagazowania napoju i wytworzenie minimalnej ilosci alkoholu. Ja eksperymentalnie zrobiłem 5l napiju i użyłem 0,5 kg cukru z tego 250 gr jako czysty cukier, 250 gr jako karmel.
pytanie pozostaje aktalne - czy drożdze potrafią przerobić karmel na alkohol ?
Zadałem pytanie a nie wyjasniłem problemu - sorki za zamieszanie
Własnie wstawiłem eksperymentalną wersję podpiwku na bazie przepisu z http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=20538 . Gosciu o ksywce Zibi napisał:
Dosłodzić można karmelem, lub laktozą. Drożdże tego nie przerabiają.
co mnie zainteresowało. Czy w cukrze pod wpływem temperatury powstają takie zmiany które czynia karmel niemożliwym do przerobiania przez drożdże?
Z tego co przypuszczam w podpiwku drożdże maja zadanie nagazowania napoju i wytworzenie minimalnej ilosci alkoholu. Ja eksperymentalnie zrobiłem 5l napiju i użyłem 0,5 kg cukru z tego 250 gr jako czysty cukier, 250 gr jako karmel.
pytanie pozostaje aktalne - czy drożdze potrafią przerobić karmel na alkohol ?
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
nie mogą - karmel to mieszanina różnych związków chemicznych powstałych z sacharozy i nie fermentują dokładniej jest np tu http://www.food-info.net/pl/colour/caramel.htm
karmel jest słodki ponieważ nie cały cukier przereagował. W garnku będziesz miał po karmelizacji 5 % związków karmelowch i 95% sacharozy a cała mieszanina będzie się nazywała potocznie karmelem
karmel jest słodki ponieważ nie cały cukier przereagował. W garnku będziesz miał po karmelizacji 5 % związków karmelowch i 95% sacharozy a cała mieszanina będzie się nazywała potocznie karmelem
Witam
mam prośbę , mógłbyś cos więcej napisać o podpiwku który produkujesz? bardzo jestem zainteresowany sprawdzonym przepisem.
Dziekuję za informacjęJanK pisze:@bielok na 5l podpiwku to troszkę za dużo. Ja na 10l daję 350-450g cukru. Pzdr.
mam prośbę , mógłbyś cos więcej napisać o podpiwku który produkujesz? bardzo jestem zainteresowany sprawdzonym przepisem.
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
Na podpiwek to mam jeszcze zapasy gotowca robionego przez Delektę. Szkoda, że zaniechali produkcji. Poczytaj sobie ten temat http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewt ... t=podpiwek Może Ci pomoże.
Pzdr.
Pzdr.
Witam tak też czułem że będą podteksty ....
było już o "grożeniu paluchem przez C.K." ( napisałem z małej paluch bo właśnie mi chodziło o
jednego z kilkunastu / no może ktoś skrupulatny to doliczy sie ...stu jeden "członków" co nam matka natura dała )
to i karmel tez musiał się skaremlizować .
Kolego @Karmel pewnie i z Ciebie by można było coś upędzić - ale wolałbym najpierw Ciebie poznać i nie tylko ja ale cała forumowa rodzinka ...
pozdrawiam 98%
p.s. - nowy "przypis " po ozdrawiam
98%
było już o "grożeniu paluchem przez C.K." ( napisałem z małej paluch bo właśnie mi chodziło o
jednego z kilkunastu / no może ktoś skrupulatny to doliczy sie ...stu jeden "członków" co nam matka natura dała )
to i karmel tez musiał się skaremlizować .
Kolego @Karmel pewnie i z Ciebie by można było coś upędzić - ale wolałbym najpierw Ciebie poznać i nie tylko ja ale cała forumowa rodzinka ...
pozdrawiam 98%
p.s. - nowy "przypis " po ozdrawiam
98%
Witam
Wczoraj po kliku dniach niepweności potajemnie otworzyłem pierwszą butelkę podpiwku który wyprodukowałem na bazie przepisu z Czarnej Oliwki (gotowego podpiwku nigdzie nie mogłem kupić).
Ponieważ nigdy wcześniej nie piłem tego napoju, nie byłem pewien czy w smaku przypomina podpiwek.
Dziś koledzy w pracy po degustacji powiedzieli ze jest ok
Oto widok szklaneczki którą się raczę:
www.man.pl/~bielok/obraz4.jpg
www.man.pl/~bielok/obraz5.jpg
Piana dość nietrwała i chyba zrobiłem błąd używając chmielu goryczkowego zamiast aromatycznego. Nastepna produkcja napoju chłodzącego niebawem
Wczoraj po kliku dniach niepweności potajemnie otworzyłem pierwszą butelkę podpiwku który wyprodukowałem na bazie przepisu z Czarnej Oliwki (gotowego podpiwku nigdzie nie mogłem kupić).
Ponieważ nigdy wcześniej nie piłem tego napoju, nie byłem pewien czy w smaku przypomina podpiwek.
Dziś koledzy w pracy po degustacji powiedzieli ze jest ok
Oto widok szklaneczki którą się raczę:
www.man.pl/~bielok/obraz4.jpg
www.man.pl/~bielok/obraz5.jpg
Piana dość nietrwała i chyba zrobiłem błąd używając chmielu goryczkowego zamiast aromatycznego. Nastepna produkcja napoju chłodzącego niebawem
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości