Drożdże a karmel - podpiwek

Wolna strefa o wszystkim i o niczym
Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Drożdże a karmel - podpiwek

Post autor: bielok » 2008-06-19, 11:24

Witam.

Mam pytanko - czy używane przez nas drożdże przetwarzają karmel na alko?
Ostatnio zmieniony 2008-06-24, 18:39 przez bielok, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
rafalsk
50%
50%
Posty: 120
Rejestracja: 2007-10-27, 15:15
Lokalizacja: Lublin

Post autor: rafalsk » 2008-06-19, 11:42

Karmel to powiedzmy "przypalony cukier", a jeśli cukier to alko jak najbardziej z niego powstanie :)
Pozdrawiam
Rafał S.

bnp

Post autor: bnp » 2008-06-19, 14:25

Karmel powstaje z cukru ale nim nie jest i utrudnia pracę drożdżom

Awatar użytkownika
rafalsk
50%
50%
Posty: 120
Rejestracja: 2007-10-27, 15:15
Lokalizacja: Lublin

Post autor: rafalsk » 2008-06-19, 14:54

to w takim razie nic nie rozumiem. Z cukru powstaje, to wiem. Wiem również, że w odpowiednio wysokiej temperaturze, żeby cukier się z karmelizował :mrgreen: Zakładając, że dokładnie w taki sposób powstaje karmel (chyba, że jest inaczej, że czegoś się po drodze dodaje), to w jaki sposób utrudnia pracę drożdżom? Oczywiście zakładamy, że alkoholu nie robimy z czystego skondensowanego karmelu :lol:
Pozdrawiam
Rafał S.

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2008-06-19, 15:03

Witam.

Zadałem pytanie a nie wyjasniłem problemu - sorki za zamieszanie :(

Własnie wstawiłem eksperymentalną wersję podpiwku na bazie przepisu z http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=20538 . Gosciu o ksywce Zibi napisał:
Dosłodzić można karmelem, lub laktozą. Drożdże tego nie przerabiają.

co mnie zainteresowało. Czy w cukrze pod wpływem temperatury powstają takie zmiany które czynia karmel niemożliwym do przerobiania przez drożdże?
Z tego co przypuszczam w podpiwku drożdże maja zadanie nagazowania napoju i wytworzenie minimalnej ilosci alkoholu. Ja eksperymentalnie zrobiłem 5l napiju i użyłem 0,5 kg cukru z tego 250 gr jako czysty cukier, 250 gr jako karmel.

pytanie pozostaje aktalne - czy drożdze potrafią przerobić karmel na alkohol ?
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

bnp

Post autor: bnp » 2008-06-19, 15:29

nie mogą - karmel to mieszanina różnych związków chemicznych powstałych z sacharozy i nie fermentują dokładniej jest np tu http://www.food-info.net/pl/colour/caramel.htm

karmel jest słodki ponieważ nie cały cukier przereagował. W garnku będziesz miał po karmelizacji 5 % związków karmelowch i 95% sacharozy a cała mieszanina będzie się nazywała potocznie karmelem

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2008-06-19, 18:46

@bielok na 5l podpiwku to troszkę za dużo. Ja na 10l daję 350-450g cukru. Jęśli dodaję słód to cukru daję jeszcze mniej.
Pzdr.

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2008-06-19, 19:40

Witam
JanK pisze:@bielok na 5l podpiwku to troszkę za dużo. Ja na 10l daję 350-450g cukru. Pzdr.
Dziekuję za informację :)
mam prośbę , mógłbyś cos więcej napisać o podpiwku który produkujesz? bardzo jestem zainteresowany sprawdzonym przepisem.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2008-06-20, 20:07

Na podpiwek to mam jeszcze zapasy gotowca robionego przez Delektę. Szkoda, że zaniechali produkcji. Poczytaj sobie ten temat http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewt ... t=podpiwek Może Ci pomoże.
Pzdr.

KARMEL
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2008-06-21, 21:08

Witam :D
Dajcie spokój Karmelowi :D :D
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2008-06-21, 21:22

Witam tak też czułem że będą podteksty :mrgreen: :mrgreen: ....

było już o "grożeniu paluchem przez C.K." ( napisałem z małej paluch bo właśnie mi chodziło o
jednego z kilkunastu / no może ktoś skrupulatny to doliczy sie ...stu jeden :mrgreen: "członków" co nam matka natura dała )


to i karmel tez musiał się skaremlizować :mrgreen: :mrgreen: .

Kolego @Karmel pewnie i z Ciebie by można było coś upędzić - ale wolałbym najpierw Ciebie poznać i nie tylko ja ale cała forumowa rodzinka :wink: ...

pozdrawiam 98%

p.s. - nowy "przypis " po ozdrawiam :mrgreen:
98%

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: artgsm » 2008-06-21, 21:28

@ KARMEL
Ciebie drozdze nie zjedza, wiec spoko loko :mrgreen:

Pozatym jestes w naszej bandzie, nie damy Cie przetworzyc :wink:

Ale inne karmele... Czemu by nie :mrgreen: :shock: :mrgreen:
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

KARMEL
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2008-06-22, 08:11

Witam
Dzięki za życzenia i pozdrawiam Was serdecznie
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2008-06-24, 18:48

Witam :)

Wczoraj po kliku dniach niepweności potajemnie otworzyłem pierwszą butelkę podpiwku który wyprodukowałem na bazie przepisu z Czarnej Oliwki (gotowego podpiwku nigdzie nie mogłem kupić).
Ponieważ nigdy wcześniej nie piłem tego napoju, nie byłem pewien czy w smaku przypomina podpiwek.
Dziś koledzy w pracy po degustacji powiedzieli ze jest ok :)

Oto widok szklaneczki którą się raczę:
www.man.pl/~bielok/obraz4.jpg
www.man.pl/~bielok/obraz5.jpg

Piana dość nietrwała i chyba zrobiłem błąd używając chmielu goryczkowego zamiast aromatycznego. Nastepna produkcja napoju chłodzącego niebawem :)
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości