Zawartość cukru w cukrze
-
- 40%
- Posty: 94
- Rejestracja: 2007-10-24, 14:11
- Lokalizacja: obecnie w Irlandii
Zawartość cukru w cukrze
Witam,
Mieszkam na wyspach i zauważyłem, że w Polsce jeśli już słodzę, to używam jednej łyżeczki cukru. Tu na miejscu aby organoleptycznie uzyskać taki sam smak muszę użyć przynajmniej 1,5 łyżeczki.
Nie za bardzo sie znam , ale czy jest możliwe , że "zawartość cukru w cukrze" jest inna w różnych częściach świata lub różni się w zależności od cukrowni w której jest produkowany ?
Chyba, że po prostu życie w Polsce słodsze
Pozdrawiam
Wiaderny
Mieszkam na wyspach i zauważyłem, że w Polsce jeśli już słodzę, to używam jednej łyżeczki cukru. Tu na miejscu aby organoleptycznie uzyskać taki sam smak muszę użyć przynajmniej 1,5 łyżeczki.
Nie za bardzo sie znam , ale czy jest możliwe , że "zawartość cukru w cukrze" jest inna w różnych częściach świata lub różni się w zależności od cukrowni w której jest produkowany ?
Chyba, że po prostu życie w Polsce słodsze
Pozdrawiam
Wiaderny
Pytalem o to samo w sklepie piwowarskim ,zreszta gosc ma wszystko i do wina itd..
i najgorszy cukier tu jest "silver spoon" ,oczywiscie nie wierzylem zrobilem cukrowke wszystko tak samo, te same turbo drozdze.. no ale niestety zapach nie ten sam, jeszcze gosc mowil ze kompletnie nie nadaje sie do zadnych win,a co do slodkosci, mysle ze jest i to duza roznica
i najgorszy cukier tu jest "silver spoon" ,oczywiscie nie wierzylem zrobilem cukrowke wszystko tak samo, te same turbo drozdze.. no ale niestety zapach nie ten sam, jeszcze gosc mowil ze kompletnie nie nadaje sie do zadnych win,a co do slodkosci, mysle ze jest i to duza roznica
Ostatnio zmieniony 2008-11-19, 02:16 przez onek_uk, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam. Czasem też mam takie odczucie jak Kolega. Zajrzałem w tej sprawie do netu. Tu daje link do tematu:
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /202080798
Może to coś wyjaśni Koledze Pozdrawiam Ostoja
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /202080798
Może to coś wyjaśni Koledze Pozdrawiam Ostoja
-
- 40%
- Posty: 94
- Rejestracja: 2007-10-24, 14:11
- Lokalizacja: obecnie w Irlandii
LUDZIE
zostawcie ten mit z zawartością cukru w cukrze.
Tak jak w tym artykule zostało stwierdzone zawartość sacharozy w cukrze zawsze będzie nie mniejsza niż 99%.
Rozmawiałem na ten temat z technologiem z cukrowni Lublin.
Z drugiej strony czego zamknęli tą rozwijającą się cukrownie. Przecież parę lat temu przechodziła modernizację, miała nowe sprzęty. I padła
zostawcie ten mit z zawartością cukru w cukrze.
Tak jak w tym artykule zostało stwierdzone zawartość sacharozy w cukrze zawsze będzie nie mniejsza niż 99%.
Rozmawiałem na ten temat z technologiem z cukrowni Lublin.
Z drugiej strony czego zamknęli tą rozwijającą się cukrownie. Przecież parę lat temu przechodziła modernizację, miała nowe sprzęty. I padła
Za to w starej Unii jedna cukrownia nie padła.bnp pisze:Z drugiej strony czego zamknęli tą rozwijającą się cukrownie. Przecież parę lat temu przechodziła modernizację, miała nowe sprzęty. I padła
Koło mnie była Centrala Nasienna. Kuzyna żona była tam główną księgową to mam wiadomości z pierwszej ręki. Jako jedna z kilku Central Nasiennych była na "plusie" i bez długów. Sprzedawałem im zboże - termin płatności - 14 dni. Ani razu nie zdarzyło się żeby pieniądze wpłynęły na konto z choć jednodniowym opóźnieniem.
I co? I nie ma już Centrali Nasiennej. Decyzją (jeszcze wtedy) wojewody jeleniogórskiego została postawiona w stan upadłości i w ekspresowym tempie rozmontowana, pocięta palnikami i wywieziona na złom. Tempo likwidacji było imponujące .
Polak potrafi, nie potrzebna V kolumna.
Pozdrawiam
Winiarek
Pytacie dlaczego likwiduje się Cukrownie Lublin,a no dla tego że umiejscowiona jest w dogodnym miejscu np.do handlu ,w bliskiej odległości dworca kolejowego i innych centrów handlowych .Ponieważ jestem cukiernikiem sam zaopatrywałem się u nich w cukier naprawdę dobrej jakości i już przed laty dyskutowałem z pracownikami o kondycji firmy i o modernizacji jej ,pracownicy spoglądali spokojnym okiem w przyszłość ale ja jako człowiek przekorny szydziłem że cukrownia leży w zbyt dobrym położeniu i zostanie zlikwidowana .Oczywiście były to żarty ,ale okazały się po latach prawdą ,i tak krok po kroku Polska przemienia się w jeden wielki hipermarket.Pozdrawiam Venator.
Venator, to nie do końca tak, likwidacja cukrowni była związana z decyzją unii - zostaliśmy zobowiązani do ich zamknięcia i dostaliśmy za to kasę - tyle że teraz Niemcy czy Francuzi nie mają konkurencji
Co składu cukru to najgorsze są nieokreślone dodatki, które powodują problemy w naszym hobby
Co składu cukru to najgorsze są nieokreślone dodatki, które powodują problemy w naszym hobby
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości