Czego to ludzie nie wymyślą?

Wolna strefa o wszystkim i o niczym
Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Czego to ludzie nie wymyślą?

Post autor: a_priv » 2009-05-05, 13:02

Przyszedł mi do głowy pomysł, na wyszukanie najbzduniejszego przepisu na alkohol. Myszkując po internecie, na jednym z forów znalazłem taki przepis:

Z dzikiej róży

Do 5 litrów ostudzonej przegotowanej wody dodać 5 szklanek dzikiej róży, 100 g drożdży, 4 kg cukru. Kiedy wszystko sfermentuje i wyklaruje się (po 3 miesiącach), otrzymamy czystą wódkę(?!). Należy starannie zlać do butelek przy pomocy gumowego węża...

(http://samogon.republika.pl/ramka.html)


A jaka dbałość o szczegóły. I ten wąż gumowy.
:mrgreen:

pzdr
Ostatnio zmieniony 2009-05-05, 15:42 przez a_priv, łącznie zmieniany 1 raz.

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2009-05-05, 13:45

Przecież można dodać 6 kg cukru i od razu ca. 40 % !
Co kto lubi - widocznie ten facet preferuje słabsze alkohole (30 % ???) :mrgreen:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-05-05, 14:55

Otrzymamy czystą wódkę, to jest na :1st :1st .
Mają ludzie fantazje, ale pojęcia w temacie żadnego...

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-05-05, 15:41

No to jeszcze jeden pomysł z tamtego źródła:

Do 4 litrów ostudzonej przegotowanej wody dodać 2 kg cukru, 250 g wódki i 0,5litra piwa. Pozostawić na 12 dni. Otrzymuje się 5 litrów produktu bez destylacji
(http://samogon.republika.pl/ramka.html)

:mrgreen:

pzdr

PS Nie mogłem się powstrzymać przed zamieszczeniem tutaj przepisu na starkę z w/wym źródła:

# „STARKA"

Na pół litra dodać 5 kropli amoniaku (sól amonowa wykorzystywana jest w medycynie i weterynarii), dobrze łączy składniki.

(http://samogon.republika.pl/ramka.html)


:nie_powiem

bnp

Post autor: bnp » 2009-05-05, 16:06

rewelacyjna strona :shock:

"BEZ DROŻDŻY I BEZ CUKRU

W tym przepisie drożdże i cukier są zastąpione naparem i słodem.

Napar: w 2 litrach wody zagotować jedną garść świeżego chmielu (suszonego -dwie). Pozostawić chwilę, by wywar naciągnął. Odcedzić. Jeszcze ciepły wymieszać z garścią maki. Odstawić. Po 30 - 40 minutach napar jest gotowy.

Słód: doprowadzić do kiełkowania ziarna żyta, wysuszyć je i zemleć. Do głównego składnika -buraków, ziemniaków, jabłek, gruszek itd. ­dodać napar i słód, rozcieńczyć wodą do stanu półpłynnego, pozostawić w ciepłym miejscu do „musowania", przedestylować.

Proporcje: na podaną ilość naparu - 3 kg słodu i 0,5 wiadra (5 - 61) głównego składnika. Otrzymamy 3 litry bimbru.



1 BIMBER O SMAKU MIODU PITNEGO

4 słoiki (700-gramowe) miodu, 1 słoik (3l) syropu, 27l wody, 300 g drożdży. Pozostawić w ciepłym miejscu na tydzień. Otrzymamy 7litrów gotowego produktu.



1 GOTOWY W CIĄGU DOBY

Na 1 kg grochu dać 5 kg cukru, 500 g drożdży i 15l ciepłej wody. Dodać 11 mleka wprost od krowy. Postawić na jedna dobę. Otrzymamy 5 litrów.
komentarz:Wbrew obawom niektórych jest to możliwe, (dotyczy to również n/w przepisów). tylko należy pamiętać o wysokiej i stałej temperaturze zacieru (ok. 40-50 stopni) można to uzyskać za pomocą zwykłych grzałek do akwarium. drożdże giną w temperaturze 60 stopni więc nic im nie będzie.



1 GOTOWY W CIĄGU DOBY (WRUGI SPOSÓB)

5 kg cukru, 25l wrzącej wody, 500 g drożdży, 25 średnich surowych ziemniaków, 3 szklanki mleka, 4 bochenki chleba. Wszystko wymieszać. Przefermentuje w ciągu 24 godzin.



1 ...I W CIĄGU DWÓCH GODZIN

10 kg cukru, paczka drożdży, 31 mleka, 3 wiadra wody wlać do pralki. Obracać 2 godziny. Pozwolić, by się ustało. Można przedestylować. "

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2009-05-05, 18:10

bnp pisze:rewelacyjna strona :shock:
Rewelacyjna?
Mistrzostwo Świata i nagroda Darwina za jednym zamachem!
Bardzo intrygujące jest to:
...
Obracać 2 godziny
Głową obracać?
Ze zdziwienia jak szybko się zrobiło!
:lol:

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-05-05, 18:54

Strona stara jak internet w Polsce.Kiedyś szukałem informacji na temat samogonu i trafiłem właśnie na tą stronę.Nie miałem wielkiego pojęcia o produkcji ale niektóre wiadomości już wtedy mnie rozśmieszały.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

wajzer

Post autor: wajzer » 2009-05-05, 20:51

Ja słyszałem kiedyś przepis na mocne wino z mleka;

Nalać do kany słodkiego świeżego mleka,około 10cm od dekla.
Zakopać w ciepłym miejscu na 1 miesiąc np w oborniku,deklem na duł
Po miesiącu odkopać,delikatnie otworzyć dekiel w który ma się znajdować coś w rodzaju gipsu a reszta to samo dobro :mrgreen:

I teraz anegdota; Znajomy kiedyś zakopał taką kanę a jego Żonka podpatrzała i korciło ją by sprawdzić co ten jej Mężuś zakopał.Po 2uch tygodniach znajomy wybrał się do miasta a Żona w tym czasie odkopała zawartość a przy próbie otwarcia dekla wy...bało zawartość w postaci farfucli a smród był taki że strach pomyśleć :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
gogolik
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-10-19, 17:17

Post autor: gogolik » 2009-05-05, 20:57

mi spodobał się ten przepis:

Z CHAŁWY

10 kg chałwy rozpuścić w 15 - 20 I ciepłej wody. Pozostawić na 8 dni otrzymujemy 101 bimbru.....

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-05-05, 20:57

witam - "rewelacja "

prawie jak to :

wstrzymali ziemię i ruszyli słońce - tylko trzeba pokręcić 2 godziny - ze żdziwnienia :brawo

pozdrawiam

98%

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2009-05-05, 22:26

wajzer pisze:
Nalać do kany słodkiego świeżego mleka,około 10cm od dekla.
Zakopać w ciepłym miejscu na 1 miesiąc np w oborniku,deklem na duł
Po miesiącu odkopać,delikatnie otworzyć dekiel w który ma się znajdować coś w rodzaju gipsu a reszta to samo dobro :mrgreen:
:idea: :!: A może lepiej zakopać krowę, udój to będzie samo dobro :roll: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2009-05-06, 00:42

Jak zakopywać to już lepiej z rozmachem: fadroma i całe stado do piachu.
Po 10 - 15 latach wkręcamy świder (taki od studni) i patrzymy co leci:
albo mamy procenty albo mini Kuwejt.
Do dojenia zakopanej krowy to by trzeba było chyba kreta namówić do współpracy - pewnie by było łatwo bo kret i TW jakoś tak blisko mają do siebie.

:shock:

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2009-05-06, 11:28

a_priv pisze: Do 4 litrów ostudzonej przegotowanej wody dodać 2 kg cukru, 250 g wódki i 0,5litra piwa. Pozostawić na 12 dni. Otrzymuje się 5 litrów produktu bez destylacji
(http://samogon.republika.pl/ramka.html) :
Witam

Błąd jest oczywisty , gotowego produktu wyjdzie prawie 6 L :wink: ,


robol
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2009-05-06, 13:22

robol69 pisze:Błąd jest oczywisty...
Jestem pewien, że błędu nie ma :lol:
Jeden litr znika w trakcie "produkcji" na badania kontrolne czy już eliksir jest gotowy.
:lol:

wajzer

Post autor: wajzer » 2009-05-06, 22:50

Jeszcze przepis na koktajl S,KOTA;

Zakopujemy kota do piachu,tak żeby mu ogon wystawał.
Po miesiącu dobrej pogody,kopiemy w ogon-jeżeli odpadnie to wkładamy słomkę i gotowe :mrgreen: :slinka

Można zrobić to samo z krową,tylko dłużej trzeba czekać :slinka

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: takra i 10 gości