Jak to robiono dawniej??????

Wolna strefa o wszystkim i o niczym
Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-10-25, 22:11

Kolego AMEN81 , czy do swojej brandy , winiaku, też dodajesz muscat, płatki róż , magiczną miksturę ziół , jak Spiros. Masz może jakiś opracowany nalew , jeśli tak, to podziel się proszę. Próbowałem uzyskać trochę informacji blisko źródła , ale to tajemnica pilnie strzeżona. W sieci jest dużo informacji typu rodzynki czy czarna porzeczka , liście , anyż , ale to takie ogólniki , albo źle przetłumaczone, jak w przypadku porzeczki czy rodzynek , choć nalew na rodzynki też jest możliwy w tej miksturze , jednak to co oni piszą, to odmiana winogron. Destylat jest robiony z trzech odmian jedna ma w nazwie coś z czarną porzeczką , a druga z suszonymi winogronami (sułtanka, rodzynki) stąd te rewelacje w sieci. pozdro magas37

Awatar użytkownika
AMEN81
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2009-07-01, 09:44
Lokalizacja: Koszalin

Post autor: AMEN81 » 2010-10-26, 10:40

Przykro mi Kolego Magas37 :cry:
wszystko co robie powstaje według mojej własnej fantazji.
Pierwsza niby METAXA wyglądała tak:
Dwukrotnie przedestylowany nastaw z winogron na małej kolumnie o mocy 85% rozrobiłem do 45% z tym co zostało z pierwszego destylowania, do balonu 10l dałem około 10g płatków dębowych, 50g suszonych rodzynek z Polo marketu :mrgreen: oraz kawałek suszenej skórki od pomarańcza.

Po pół rokum odlałem ten eliksyr od tego co się osadziło na dnie.
Wydoiłem wszystko jeszcze przed tym zanim na butelke wskoczyła pierwsza gwiazdka :mrgreen:
a smak?
łagodny, nie podobny do metaxy z Polo Marketu. hee Wyszło dobre :slinka
Na kłopoty człek się rodzi, Bieda za nim w tropy chodzi, Lecz tej biedy zapomina, Skoro flaszkę zetnie wina.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2010-10-26, 20:20

Wnioski szybkie: rodzynki do metxy z polo marketu ok, metaxa z polo marketu be, skąd była skórka pomarańczy nie wiemy jeszcze, może Lidl, Aldik lub Biedronka - ot tajemnica :mrgreen:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-10-26, 22:44

Szkoda kolego AMEN81 , myślałem że gdzieś przytuliłeś , czy wymyśliłeś jakąś miksturę do podkręcania smaku. Do cytrusów mam jakiś uraz , choć likiery z grupy triple sec używam , to do skomponowania winiaku jakoś mi nie pasuje , gdzieś czytałem o aromacie pomarańczowym w tym greckim miksie , ale nie brałem tego poważnie , chociaż kto wie. Odkąd przeczytałem, że Hennessy namawia na picie z lodem czy robienie drinków ze swoich wyrobów to nie mam już nic do powiedzenia w tym temacie , wole czasy gdy były wojny jaki ma mieć kształt kieliszek by uwalniał prawidłowo aromaty.

Awatar użytkownika
AMEN81
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2009-07-01, 09:44
Lokalizacja: Koszalin

Post autor: AMEN81 » 2010-10-28, 09:30

Wszystko kolego @ kitaferia jest w moich wyrobach z polomarketu.
U mnie we wsi nie uwidzisz innych centrów sprzedarzy :mrgreen:

A wy Koledzy, Panowie i Panie macie jakieś ciekawe przepisy na wlasne trunki?
Przeględałem post o nalewkach i wódkach ale są zbliżone do przepisów ze strony wielkie żarcie http://www.wielkiezarcie.com/recipe50166.html

chociaż są i perełki które już sporzywałem
Na kłopoty człek się rodzi, Bieda za nim w tropy chodzi, Lecz tej biedy zapomina, Skoro flaszkę zetnie wina.

Awatar użytkownika
kacper
50%
50%
Posty: 136
Rejestracja: 2007-04-12, 20:07

Post autor: kacper » 2010-10-28, 11:49

Panowie, Panowie uprzejmie proszę trzymać się tematu tego wątku.
Jeżeli ktoś zna i chce się podzielić przepisami na produkcje wódeczki w ubiegłych wiekach , zwłaszcza na terenie Polski będę niezmiernie wdzięczny
Pozdrawiam ALL

Awatar użytkownika
gryzzli
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2010-01-18, 20:17
Lokalizacja: polska

Post autor: gryzzli » 2010-11-12, 21:02

polecam książkę Andrzeja Fiedoruka ,,Okowita przepalanka i nalewki" znalazłem ją w empiku za 29.90.

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-11-13, 11:21

kacper pisze:.... Jeżeli ktoś chce się podzielić przepisami na produkcje wódeczki w ubiegłych wiekach....
Na stronie: http://open-bar.pl/alkohole/scotch-whis ... ie/177/210 znajdziesz technologię produkcji whisky w sposób jaki był stosowany przez stulecia. Znajdziesz tam też wiadomości o innych alkoholach.
Produkcja okowity w dawnej Polsce wyglądała prawdopodobnie identycznie jak i whisky. Różnica polegała głównie na tym że stosowano u nas ziarno taniego żyta a nie jęczmień. Być może dodatkiem do żyta mógł być słód jęczmienny.
Tu również znajdziesz garść informacji: http://www.cata.pl/alkohol.php?idmenu=130
Cognoscetis veritatem, et veritas liberabit vos.

Awatar użytkownika
kacper
50%
50%
Posty: 136
Rejestracja: 2007-04-12, 20:07

Post autor: kacper » 2010-11-13, 20:55

wielkie dzięki kolego SRG
juz tam pędzę

Awatar użytkownika
Rikmen
30%
30%
Posty: 49
Rejestracja: 2009-03-09, 20:53
Lokalizacja: Wa-wa WA

Post autor: Rikmen » 2010-12-16, 22:45

kacper; Tu masz przepis jak robiono dawniej

BEZ DROŻDŻY I BEZ CUKRU
W tym przepisie drożdże i cukier są zastąpione naparem i słodem.
Napar: w 2 litrach wody zagotować jedną garść świeżego chmielu (suszonego -dwie). Pozostawić chwilę, by wywar naciągnął. Odcedzić. Jeszcze ciepły wymieszać z garścią maki. Odstawić. Po 30 - 40 minutach napar jest gotowy.
Słód: doprowadzić do kiełkowania ziarna żyta, wysuszyć je i zemleć. Do głównego składnika -buraków, ziemniaków, jabłek, gruszek itd. ­dodać napar i słód, rozcieńczyć wodą do stanu półpłynnego, pozostawić w ciepłym miejscu do „musowania", przedestylować.
Proporcje: na podaną ilość naparu - 3 kg słodu i 0,5 wiadra (5 - 61) głównego składnika. Otrzymamy 3 litry bimbru.
A tak robi się dzisiaj;
W CIĄGU DWÓCH GODZIN
10 kg cukru, paczka drożdży, 3l mleka(prosto od krowy), 3 wiadra wody wlać do pralki. Obracać 2 godziny. Pozwolić, by się ustało. Można przedestylować.

Pozdrawiam Rikmen.

jurii
90%
90%
Posty: 643
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2010-12-17, 12:05

Rikmen pisze: W CIĄGU DWÓCH GODZIN
10 kg cukru, paczka drożdży, 3l mleka(prosto od krowy), 3 wiadra wody wlać do pralki. Obracać 2 godziny. Pozwolić, by się ustało. Można przedestylować.
Tak, wydestylujesz wodę z nastawu. Boooże, czy ludzie teraz nie mają jakiejś biologii w szkołach? Ta pralka to sika tym alkoholem, czy co?

Awatar użytkownika
Rikmen
30%
30%
Posty: 49
Rejestracja: 2009-03-09, 20:53
Lokalizacja: Wa-wa WA

Post autor: Rikmen » 2010-12-17, 17:19

AMEN81;jurii,
Panowie, czytając to- sam się po głowie podrapałem? To są cytaty:
A tutaj kolejny przepis:
1 Z BURAKÓW - PIERWSZY SPOSÓB
Zetrzeć na tarce buraki cukrowe, ugotować, odcisnąć. Do 30 1. soku buraczanego dodać 200 g drożdży. Postawić zacier w ciepłym miejscu. Po 5-6 dniach będzie gotowy. Nie trzeba dodawać cukru. Otrzymujemy 5 litrów.
komentarz: przepis może i dobry, ale mało praktyczny zwłaszcza dla ludzi z miasta. Dla amatorów
Pozdrawiam Rikmen

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2010-12-17, 21:55

Kolega powinien dodać, że cytaty te pochodzą z książki "SAMOGON"
Ja posiadam wydanie z 1995r.
Rikmen pisze:.... paczka drożdży....
W tamtych czasach paczka drożdży ważyła kilogram więc spokojnie w 2 godziny dały radę.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
AMEN81
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2009-07-01, 09:44
Lokalizacja: Koszalin

Post autor: AMEN81 » 2010-12-20, 14:47

żona nie pozwoli mi brudzić pralki. Więc nie bede próbował.
A tę ksiązkę już kiedyś w łapach trzymałem :book . Same bzdury tam piszą. M.in. wódka z ogórków. hehe. :lol:

Jak chcecie przepis na bimber to zapraszam do TVP "Wiosna Panie Sierżancie"
http://www.youtube.com/watch?v=ErskZt1dMQ8
Na kłopoty człek się rodzi, Bieda za nim w tropy chodzi, Lecz tej biedy zapomina, Skoro flaszkę zetnie wina.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości