Wino winogoronowe z przemrożonych winogron.

Wolna strefa o wszystkim i o niczym
Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Wino winogoronowe z przemrożonych winogron.

Post autor: xaafuun » 2011-10-29, 14:45

Witam, po sporej i długiej mej nie bytnośći, za którą przepraszam :oops:

Dziś zajechałem do 2 mamusi, czyli teściowej z prezentem słodkim.
Zachodzę na ogród, a tu krzak winogrona jest cały z zasuszonymi liścmi,a winogrona są przemrożone.
Moje pytanie brzmi do ekspertów, czy jest szansa coś z nich zrobić, czy też szkoda ich zrywać i zostawić je na zimę na krzaku?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2011-10-29, 17:18 przez xaafuun, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2011-10-29, 14:51

Poczytaj o ICE WINE ponośc jedne z najznakomitszych;).. Nie było mi pisane niestety próbować:)

A jeżeli już nie wykorzystasz to obowiązkowo zerwać z krzaka, nie powinno się zostawiać niewykorzystanego owocu na krzaku, konsekwencją może być choróbsko, pleśń, czy inne ustrojstwo.
XXX

bnp

Post autor: bnp » 2011-10-29, 14:55

Zrywaj i nastawiaj winko
Takie owoce zawierają o wiele większą zawartość cukru i bardzo mało kwasu
pozdr

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2011-10-29, 21:47

A ja bym jeszcze przytrzymał na krzaku i pokusiłbym się o wino lodowe. :D
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-10-29, 21:53

Gdybyś miał zbyt dużo owoców, mogę podjechać, a za kilka miesięcy oddać połowę wina, u mnie dymionów pod dostatek :mrgreen:

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

hm

Post autor: man111 » 2011-10-29, 21:57

no co Ty,przecież nic nie robisz? :D

ximenek
101%
101%
Posty: 104
Rejestracja: 2013-09-05, 06:48
Lokalizacja: Jaskrów

Re: Wino winogoronowe z przemrożonych winogron.

Post autor: ximenek » 2022-03-14, 12:20

Podłączę się do tematu bo coś w podobnym mam pytanie: nastawiłem winogron na grappę i zapomniałem teraz patrzę a tam w beczce pleśń na wierzchu i teraz nie wiem co zrobić? Trochę szkoda wywalić myślę sobie zebrać z wierzchu pleśń i resztę na rurki
Co myślicie?

Awatar użytkownika
jakis1234
50%
50%
Posty: 176
Rejestracja: 2020-05-11, 11:54
Lokalizacja: opolskie

Re: Wino winogoronowe z przemrożonych winogron.

Post autor: jakis1234 » 2022-03-14, 12:56

Jeżeli to faktycznie pleśń, to ja bym wylał.
Przetrwalniki pleśni potrafią wytrzymać nawet ekstremalne warunki, szkoda ryzykować.
Rektyfikacja powinna teoretycznie wyczyścić, ale miałbym opory przed takim alkoholem, mając z tyłu głowy świadomość z czego powstał.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Re: Wino winogoronowe z przemrożonych winogron.

Post autor: ogurek » 2022-03-14, 12:58

Przetrwalniki nie są takim problemem dla konsumenta jak metabolity, a te są już w całej objętości nastawu.
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Wino winogoronowe z przemrożonych winogron.

Post autor: Doody » 2022-03-14, 15:45

Z drugiej strony zaciery się specjalnie zakaża pojawia się kożuch pleśni a potem się tylko destyluje i posmaki owocowe w zbożowkach biorą się właśnie z tych estrów. Czy to jakaś inna pleśń? Nie sądzę. Problem w tym, że pleśń na przefermentowanych owocówkach nie powinna się pojawić bo alkohol konserwuje nastaw. Pleśnieją zwykle nieprzerobione nastawy lub ortodoksy gdy cukru jest za mało.
Pozdrawiam
Darek

ximenek
101%
101%
Posty: 104
Rejestracja: 2013-09-05, 06:48
Lokalizacja: Jaskrów

Re: Wino winogoronowe z przemrożonych winogron.

Post autor: ximenek » 2022-03-14, 16:24

Bez cukru było oczywiście.
No i chciałem na destylacji zakończyć 2krotnej oczywiście.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Wino winogoronowe z przemrożonych winogron.

Post autor: kowal » 2022-03-14, 18:01

Spontaniczna fermentacja jabłkowo-mlekowa (tzw. FJM) w moszczu winogronowym właściwie prawie na pewno zaszła, jeśli po ferm. alk. nastaw nie został zasiarkowany. A jak wystawały gdzieś szypułki, skórki i wyschły, a nie było już atmosfery CO2, to mogło też zaplesnieć.
Jak mało, to się nie certolić i wylać, jak dużo i pod kożuchem pachnie ok., to spróbować na spryt przerobić. Myślę, że rektyfikacja surówki uzdatni nawet zapleśniały nastaw. :wink:
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Zablokowany

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości