Myślałem o przystosowaniu kega w czasie przestojów w "pracy"Pamiętam napój wykonywany przez nasze babcie i nie tylko "Podpiwek kujawski" jak dla mnie świetny w smaku (kiedyś) przepisy na wykonanie tego napoju są w sieci.Przystosowanie sprzętu łatwe jakaś redukcja kranik ,można dać pomiar ciśnienia i ewentualnie wymuszanie wypływu(króciec do sprężarki) choć pamiętam że napój gazował jak diabli zawartość alkoholu kilka procent.Można pokusić się o destylację pot still jeżeli komuś nie będzie smakować
Przykładowa receptura do gotowania( drożdże potem):
Skład:
* 5 litrów wody,
* 80g kawy zbożowej "Kujawianka",
* garść szyszek chmielowych,
* 2,5g drożdży piekarskich (dokładnie należy zważyć i nie dawać więcej!!!),
* 300g cukru,
* 1/2 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego,
Keg inaczej
Koledzy do robienia podpiwku przystosowują bańkę po mleku. Wspawują kranik u dołu itp. Jak dadzą za dużo drożdzy i jest za dużo cieczy w bańce potrafi zerwać dekiel... Proporcje są najważniejsze...
Ostatnio zmieniony 2012-12-02, 12:08 przez szeyker89, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości