Wolna strefa o wszystkim i o niczym
-
daneq
- 0%
- Posty: 3
- Rejestracja: 2008-07-23, 10:11
Post
autor: daneq » 2012-06-26, 07:19
Dziś przeczytałem zapowiedź ciekawego programu opowiadającego o tym, jak radzą sobie z pędzeniem bimbru w USA.
„Pędzenie bimbru” jest nielegalne nie tylko na terenie USA, jednak w Ameryce jego samodzielny wyrób to nie tylko wielomilionowy przemysł, ale i styl życia wielu ludzi. Bimbrownictwo ma tam tak głęboko zakorzenioną tradycję rodzinną, przekazywaną od pokoleń z ojca na syna, że w imię kultywowania tych obyczajów Amerykanie są w stanie poświęcić swą wolność. Program „Bimbrownicy” przedstawi przygody nielegalnych gorzelników zamieszkujących wiejskie tereny Virginii. Równocześnie widzowie będą śledzić, jak władze państwowe podążają tropem niedozwolonych wytwórni alkoholu, próbując ukrócić ten niezgodny z prawem proceder. Premiera serialu odbędzie się już we czwartek, 5 lipca, o godz. 22.00 na Discovery Channel.
Tutaj więcej info
Tuner już zaprogramowany na nagrywanie
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
daneq, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Astemio
- 101%
- Posty: 2144
- Rejestracja: 2006-12-28, 12:29
Post
autor: Astemio » 2012-06-26, 10:49
Witam,
jest tam podkreślony stary kanon, złota zasada, dobrze nam znana
- wygłasza to brodaty, stary, wesoły słynny bimbrownik i chyba filozof
, Marvin "Popcorn" Sutton: "The slower you run it, the better product your liquor comes out".
czyli:
Im wolniej puszczasz, tym lepszy napitek Ci wyjdzie
Ten fragment:
http://www.youtube.com/watch?v=aON_EUHsblo
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
-
wek
- 101%
- Posty: 243
- Rejestracja: 2008-01-08, 14:41
- Lokalizacja: z Za
Post
autor: wek » 2012-06-26, 17:02
Sprawdźcie jak praktyk TV z podanego linku określa proporcje (oczywiście poniżej tekstu) - po prostu "prktyk"
-
czornulek
- 101%
- Posty: 1065
- Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post
autor: czornulek » 2012-07-02, 15:02
Kolego daneq, zamieścił byś ten film na YouTube?
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.
-
daneq
- 0%
- Posty: 3
- Rejestracja: 2008-07-23, 10:11
Post
autor: daneq » 2012-07-03, 12:40
Postaram się nagrać całą serię i gdzieś je umiszczę.
Pozdrawiam
-
w2k2
- 40%
- Posty: 78
- Rejestracja: 2009-12-17, 15:26
- Lokalizacja: Mazowsze
Post
autor: w2k2 » 2012-07-05, 09:39
-
Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Citizen Kane » 2012-07-05, 13:43
Prawdopodobnie to samo jest dzisiaj na DISCOVERY CHANNEL, godzina 22, z polskim tłumaczeniem
-
w2k2
- 40%
- Posty: 78
- Rejestracja: 2009-12-17, 15:26
- Lokalizacja: Mazowsze
Post
autor: w2k2 » 2012-07-05, 14:41
-
Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Citizen Kane » 2012-07-05, 23:02
No to już wiemy, że whisky jest robiona z cukru z dodatkiem mielonej kukurydzy
Tak mi się od razu skojarzyło jak to nasi 'przemysłowo' robią śliwowicę.
-
OLO 69
- 100%
- Posty: 1593
- Rejestracja: 2009-11-23, 14:01
Post
autor: OLO 69 » 2012-07-05, 23:04
Z dodatkiem wody, cukru,mielonej kukurydzy, jęczmienia i drożdży.
Pzdr.
OLO 69
-
magas
- 101%
- Posty: 6990
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2012-07-05, 23:11
Nudy, ja chcę ten film, co miałem nagrać o tej wyspie szkockiej, zapomniałem tytułu, ale oglądałem go 2 razy ze skupieniem i chcę jeszcze, zaraz poszukam jak mu było.
[ Dodano: 2012-07-05, 23:16 ]
Whisky. Tradycja wyspy Islay . Może głosujmy raz jeszcze, tylko ja nie mam czym nagrać.
http://www.kuchniaplus.pl/program/full/ ... slay_37058
-
Yaromir
- 101%
- Posty: 209
- Rejestracja: 2007-04-09, 21:06
- Lokalizacja: z kątowni
Post
autor: Yaromir » 2012-07-06, 11:10
a ta kukurydza to tylko daje jakiś walor smakowy? czy skrobia z niej jest jakoś przerabiana jeśli tak to może nie chodzi o dodatek jęczmienia tylko zesłodowanego jęczmienia?
-
OLO 69
- 100%
- Posty: 1593
- Rejestracja: 2009-11-23, 14:01
Post
autor: OLO 69 » 2012-07-06, 11:55
A dlaczego wtedy by sypali cukier?
Film skończył się na tym jak wsypywali do zbiornika cukier,mieloną kukurydzę i mieliny jęczmień.
Nie chcieli zdradzić proporcji twierdząc,ze to tajemnica.
Kukurydza i jęczmień raczej służą im jako dodatek do wzmocnienia smaku nastawu.
Za tydzień w czwartek o 22.00 ma być kolejny odcinek to może więcej się wyjaśni.
Pzdr.
OLO 69
-
kizug
- 30%
- Posty: 47
- Rejestracja: 2011-08-23, 23:34
Post
autor: kizug » 2012-08-29, 20:56
nagrywam te odcinki, niestety od dwoch tygodniu, przypadkiem trafilem na to na discovery, mam w formacie ts, jakby ktos mial ochote, moze daloby rade przekonwertowac na cos co mniej bedzie warzyc
-
czornulek
- 101%
- Posty: 1065
- Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post
autor: czornulek » 2012-08-31, 19:21
Dla mnie te odcinki są strasznie wyreżyserowane. Gościu kupuje kukurydzę i jedzie po nią do lasu w krzaki, żeby nikt nie widział, że ją odbiera, tym sposobem robi sobie większy przypał niż jakby pojechał do jakiegoś gospodarstwa i tam na prywatnym terenie kupił co trzeba. Po drugie, ekipa discovery nagrywa bimbrownika jak to kombinuje a za chwile scena jak ci sami chodzą z policją po lesie i szukają pokątnych bimbrowników, och ironio!
Spodziewałem się prawdziwego dokumentu a to co zobaczyłem było wyreżyserowaną kombinacją takiego dobra i zła. Pzdr
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 36 gości