Strona 3 z 3

: 2015-06-21, 23:26
autor: Bim-bim
Magas:

i jaką temperaturę ma taka łażnia wodno-solna ?

: 2015-06-21, 23:31
autor: magas
Ponad 100 stopni, wygotujesz cały alkohol ze wsadu.

: 2015-06-21, 23:36
autor: Bim-bim
Abyss:
witaj, ja tez mam alergię na piwa. Z krajowych, chyba Lech daje mi się najmniej we znaki.
Przypuszczam, że w tych piwach też może być ten sam sklładnik alergizujący, co w wódkach.

Bim-bim

[ Dodano: 2015-06-21, 23:42 ]
Mój olej ma 115.
Chyba ta mieszanka solna tyle nie osiąga ?
Poza tym, chyba bedę musiał i tak mój garnek czymś owinąć, bo są zbyt duże straty ciepła.
Pomyślałęm, że mogę zrobić pokrowiec z koca gaśniczego - będzie izolacja, a jednocześnie oddzielenie trefy gorącej od zimnej wody i od spirytusu, co zwiększy bezpieczeństwo.

: 2015-06-21, 23:58
autor: magas

: 2015-06-22, 00:07
autor: wawaldek11
Przegotowałem parę beczek różnych owoców na płaszczu solankowym bez większych problemów: http://www.bimber.info/forum/download.php?id=6323
http://www.bimber.info/forum/download.php?id=5644
http://www.bimber.info/forum/download.php?id=5643
http://www.bimber.info/forum/download.php?id=5642
Wyobraź sobie wyjęcie kega z oleju w celu jego opróżnienia - skutecznie zafajdasz podłogę.
Małym problemem jest odparowywanie wody płaszcza - w ostatniej wersji zastosowałem gruby 26mm wąż silikonowy do uszczelnienia szpary między garem a kegiem. Można i trzeba uzupełniać ubytki wrzątkiem.

: 2015-06-23, 09:31
autor: a_priv
Bim-bim pisze:[...] Myślałem, że wśród fachowców uda mi się znależć ten właściwy czynnik alergizujący[...]
Może w takim razie pomyliłeś fora?

To nie jest forum medyczne o tematyce związanej z alergiami, tylko hobbystyczne o alkoholu.
Zastanów się poważnie nad wizytą u specjalisty alergologa, zamiast szukać rozwiązania u "znachorów", bo z nieleczonymi alergiami żartów nie ma.

pzdr

: 2015-06-23, 12:11
autor: Bim-bim
Prosektoria są pełne ludzi, którzy zaufali lekarzom.
Już niejeden raz naprowadzłem lekarzy na właściwą diagnozę dzięki temu, ze sam sie moimi przypadłościami interesowałem i szukałem wiedzy w innych żródłach.
Poza tym, chyba zauważyłeś, ze nie jestem na tym forum jedynym, który u siebie takie objawy zaobserwował.
Jeżeli bimber miałby być najlepszym lekarstwem, to chyba jest to, jak najbardziej odpowiednie forum ?

: 2015-06-23, 17:57
autor: berbelucha
Sprawdźcie na nikiel (bransoleta, sprzączka od pasa itp). Pisałem o tym parę postów wyżej. Osób które w ten sposób reagują jest więcej.

: 2015-06-27, 00:26
autor: Bim-bim
Może w takim razie pomyliłeś fora?

To nie jest forum medyczne o tematyce związanej z alergiami, tylko hobbystyczne o alkoholu.


http://www.aerzteblatt.de/archiv/134009 ... -Allergene

Znalazłem te alergeny.

Jak to dziwnie, hobby alkoholowe wiąże się z alergologią...

: 2015-06-27, 08:55
autor: a_priv
Bim-bim pisze: [...]Znalazłem te alergeny.[...]
... w substancjach służących do klarowania wina.
:shock:


pzdr

: 2015-06-27, 20:54
autor: Frog
Bim-bim pisze: To nie jest forum medyczne o tematyce związanej z alergiami, tylko hobbystyczne o alkoholu.
http://www.aerzteblatt.de/archiv/134009 ... -Allergene
Aaa, ja, ja iś habe szmajser automat, hende hoh , guten tag... :furious

: 2015-06-27, 22:22
autor: Bim-bim
a_priv pisze:
Bim-bim pisze: [...]Znalazłem te alergeny.[...]
... w substancjach służących do klarowania wina.
:shock:


...również piwo i zaczyn do produkcji spirytusu poddaje się procesowi klarowania.
Są to zawsze te same środki, których jest pewien wybór. Oczywiście, na pewno tylko niektóre z nich wywołują elergię.

[ Dodano: 2015-06-27, 22:25 ]
Ciekawe, czy te substancje, które można zamówić do klarowania zaczynu, tez zawierają czynniki alergizujące. Będę musiał to na sobie wypróbować.

: 2015-06-29, 19:39
autor: berbelucha
Nie klaruję niczym, ale mimo wszystko niektóre destylaty powodują reakcje alergiczne u osoby lubującej się w moich nalewkach.

: 2015-07-02, 21:55
autor: Bim-bim
Ciekawe...
Bo ja się właśnie wyleczyłem z alergii.
To jakie nalewki taką reakcję wywołują?

: 2015-07-23, 22:12
autor: Bim-bim
berbelucha pisze:Nie klaruję niczym, ale mimo wszystko niektóre destylaty powodują reakcje alergiczne u osoby lubującej się w moich nalewkach.
Muszę się przyznać do pewnej porazki. Kiedy spożywałem destylat I klasy, nie miałem objawów aleergii, ale, kiedy ten się skończył, sięgnąłem po taki trochę gorszy, okazało się, że alergia się pojawiła. Nic nie było chemicznie klarowane.
Stąd wniosek, że alergeny znajdują się w destylatach kiepskiej jakości.
Może to ten alkohol amylowy, który tak ciężko usunąć ze spirytusu...?
Swoją drogą, zauważyłem, że im gorszy destylat spożywam, tym bardziej wpływa on na mnie nasennie.
To właśnie alkohol amylowy ma działanie osłabiające i usypiające (wg. wikipedii).
Teraz pytanie: czy ten amylowy działa nasennie i alergizująco, czy jest jeszcze inny związek?