Wędzenie słodu brykietem torfowym

Wolna strefa o wszystkim i o niczym
markus383
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2011-02-10, 10:21
Lokalizacja: mazowsze

Wędzenie słodu brykietem torfowym

Post autor: markus383 » 2016-12-31, 12:00

Witajcie.
Próbowaliście wędzić kiedyś słód jęczmienny za pomocą brykietu torfowego? Chciałbym spróbować mocno uwędzić polski słód. Planuję zrobić to tak, że blachę bardzo drobno podziurkuję i umieszczę na dwóch-trzech warstwach cegły szamotowej. Nad warstwą słodu umieszczę jeszcze ze dwie-trzy warstwy i na to blachę, aby stworzyć coś na kształt miniwędzarni przenośnej. Ewentualnie dół wykonam z większej ilości warstw, aby nie przypalić słodu. Kombinuję, ponieważ słód mocno wędzony ciągle jest drogi, a zakup Pale Ale czy pilzneńskiego wyniesie ~20 zł za 5 kg, czyli około 2-3 razy mniej.

major
101%
101%
Posty: 107
Rejestracja: 2012-02-21, 16:06

Post autor: major » 2016-12-31, 12:16

Nie znam się na wędzeniu. Bardzo chciałbym się w to pobawić, ale nie mam gdzie ;/

Mam za to pewne przemyślenia z intensywnego letniego grillowania. Od paru lat całkowicie zrezygnowałem z węgla i używam wyłącznie drewna. Jest więcej zabawy, ale super pachnie i smakuje. Obawiam się, że wędzenie na brykiecie to słaby pomysł. A co do konstrukcji, to z cegieł i blachy (ew. metodą prób i błędów) coś się zbuduje - tylko tutaj więcej nie powiem, bo nie jestem kompetentny.

kornik
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2007-01-09, 13:55

Post autor: kornik » 2016-12-31, 12:27

markus wejdź http://wedlinydomowe.pl/forum/index.php tam masz wszystko o wędzeniu nie tylko wędlin. Opisy wędzarni też są.

zbynio
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2016-12-31, 12:30

Jakie wymiary mają te brykiety torfowe?
Ryby łowię.

markus383
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2011-02-10, 10:21
Lokalizacja: mazowsze

Post autor: markus383 » 2016-12-31, 12:54

http://www.allegromat.pl/aukcja190064

Chce zaopatrzyć się w powyższy towar. Na początek zakupię te 12 kg i przetestuję, o ile nie wypowie się nikt kto już tak postępował.

[ Komentarz dodany przez: Citizen Kane: 2016-12-31, 14:35 ]
_allegro
Ostatnio zmieniony 2016-12-31, 14:43 przez markus383, łącznie zmieniany 2 razy.

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Post autor: czytam » 2016-12-31, 13:38

major pisze:Mam za to pewne przemyślenia z intensywnego letniego grillowania. Od paru lat całkowicie zrezygnowałem z węgla i używam wyłącznie drewna. Jest więcej zabawy, ale super pachnie i smakuje.
W ubiegłym stuleciu byłem z dość długą wizytą w RPA. Tam co weekend była impreza grilowa u miejscowych białych. Twierdzili, że w RPA właśnie najwięcej jada się potraw z grila. Nigdzie nie był używany węgiel drzewny. Zawsze wysuszone drewno wielkości mniej więcej kostek mydła. Przeważnie akacja. Twierdzili, że prawdziwe grilowanie musi być z użyciem drewna. Ciekawe były też grile. Koryta z czarnej blachy. Na dnie rura z ponawiercanymi otworami. Do rury, poprzez zawór, doprowadzone powietrze albo z małego kompresora albo z butli. Poprzez regulacją nadmuchu bez problemu się rozpalało i ustawiało odpowiednią temperaturę.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 48 gości