Wirtualny toast VII
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Wirtualny toast VII
Zdrówko tego abstynenckiego forum żywiecką APĄ
Re: Wirtualny toast VII
Zdrówko piwołychą.
Re: Wirtualny toast VII
Zdrówko winkiem z kwiatów czarnego bzu.
Btw, kminię nad własnoręcznym zmontowaniem beczki. W końcu nie święci beczki klepią. Treningowo z darmowych klepek trochę byle jakich, ale to treningowo. Trochę liczenia, jakie kąty fazowania klepek, ale temat do ogarnięcia. Jak wyjdzie, to z czasem za przeróbki beczek po winach może się zabiorę...
Btw, kminię nad własnoręcznym zmontowaniem beczki. W końcu nie święci beczki klepią. Treningowo z darmowych klepek trochę byle jakich, ale to treningowo. Trochę liczenia, jakie kąty fazowania klepek, ale temat do ogarnięcia. Jak wyjdzie, to z czasem za przeróbki beczek po winach może się zabiorę...
Kuję żelazo, póki gorące
Re: Wirtualny toast VII
Kowal
A może tak jak chłopaki z czarnego forum - rura z nierdzewki + dwa opiekane dekle dębowe. Podobno działa.
Ja dzisiaj delikatnie piwkiem na dobranoc.
A może tak jak chłopaki z czarnego forum - rura z nierdzewki + dwa opiekane dekle dębowe. Podobno działa.
Ja dzisiaj delikatnie piwkiem na dobranoc.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Wirtualny toast VII
Skoro toast, to Wasze zdrówko dziś wyjątkowo czystą.
A co do klepek, to napisz do bnp na piwie, on ma powycinane formatki klepek wykonane cyfrowo przez naszego kol. furmana, a na pewno z nich nie korzysta.
Do takiej formatki dobierasz kąt i jedziesz .
Ja kiedyś w beczki nie wszedłem, więc zostały mu formatki i bagażnik klepek.
A co do klepek, to napisz do bnp na piwie, on ma powycinane formatki klepek wykonane cyfrowo przez naszego kol. furmana, a na pewno z nich nie korzysta.
Do takiej formatki dobierasz kąt i jedziesz .
Ja kiedyś w beczki nie wszedłem, więc zostały mu formatki i bagażnik klepek.
czytam nie pytam
Re: Wirtualny toast VII
Dzięki Może odpisze. Btw, szablonik sobie zrobiłem, a kąt fazowania liczę tak, że obwód dzielę przez ilość klepek (uśredniając szerokość). Wychodzi np. 18 klepek. Następnie 360*/18 = 20*. Dalej z sumy kątów w trójkącie. Gdzie 20* to kąt w środku, a pozostałe przyklepkowe 160* dzielę na dwa i wychodzi po 80* a to znaczy, że należy szlifierkę odchylić o 10* od kąta prostego Proste jak budowa cepa
A co do zwężenia się klepki, to wynosi ok. 10-11% - tyle wystarczy, aby beczułka się ładnie schodziła, żeby obręcze dociskały. Pewnie trochę jeszcze zejdzie, ale w wolnych chwilach będę rozkminiał temat.
A co do zwężenia się klepki, to wynosi ok. 10-11% - tyle wystarczy, aby beczułka się ładnie schodziła, żeby obręcze dociskały. Pewnie trochę jeszcze zejdzie, ale w wolnych chwilach będę rozkminiał temat.
Kuję żelazo, póki gorące
Re: Wirtualny toast VII
Gdybyś podał mi wysokość beczki, Średnicę w środku, średnice na końcach, grubość klepki i ilość klepek jaka miałaby stanowić obwód beczki, mógłbym narysować Ci model 3D klepki "idealnej", którą by można było później rozrysować w wszystkimi kątami i krzywiznami.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Wirtualny toast VII
Chyba trzeba założyć nowy temat: tworzymy beczki. Bo na pewno rozwinie się
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Wirtualny toast VII
Zdrówko młodą brandy wieloowocową 2yo Chyba wszyscy grillują, skoro takie pustki
Kuję żelazo, póki gorące
Re: Wirtualny toast VII
Ja wczoraj tyle co przytarganym destylatem ze zdjęcia. A dzisiaj to piwkiem własnym Zdrówko!
Re: Wirtualny toast VII
Podeszła ci ta wypalanka gronowa z anyżem? Wolę ją niż uzo, ale często szukam by nie było napisu με γλυκάνισο, a zamiast me by pisało horis ,,χωρίς γλυκάνισο'' wtedy jest fajna wypalanka gronowa bez anyżu, czyściejsza niż grappa, ale z fajnymi smaczkami w zależności od firmy. Mają też taką żółtą i zieloną, gdzie zamiast anyżu jest szafran, wieżą, że szafran z alkoholem sprawia wyrzut endorfin, taka sztuczka na poczucie szczęścia w trakcie picia, znaczy podnosi nam się hormon szczęścia.
Re: Wirtualny toast VII
Chciałem czystą, bo taką próbowałem i mi podeszła. Ouzo zdecydowanie nie Ale jak "lecisz" do "gejtu", to nie poczytasz Nie jest zła. Anyżu jest jedynie odrobinka i nie jest nachalny. Winogrona/skórki są wyraźne.
No to po piwku kandydatem na burbona. Ostry ciągle, trzeba czekać
A odnośnie szafranu - mogłem w zeszłym tygodniu krokusy pozbierać i zalać A tak trzeba by do Zakopca podjechać, może jeszcze nie zadeptali
No to po piwku kandydatem na burbona. Ostry ciągle, trzeba czekać
A odnośnie szafranu - mogłem w zeszłym tygodniu krokusy pozbierać i zalać A tak trzeba by do Zakopca podjechać, może jeszcze nie zadeptali
Re: Wirtualny toast VII
Wyrywanie tych pręcików to dla kopciuszka, kupiłem kiedyś od skrowcu szafran z Iraku, czy Iranu, ale po zalaniu pachniało apteką, greckie złoto, bo tak tam szafran nazywają uchodzi za najlepsze na świecie, a przynajmniej Greką tak się wydaje .
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Wirtualny toast VII
Wasze... Takim oto wynalazkiem:
Re: Wirtualny toast VII
To ja swoim koźlakiem zdrówko
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 26 gości