Strona 84 z 104

Re: Wirtualny toast VII

: 2021-05-18, 21:41
autor: ogurek
:cheers
Porto

Re: Wirtualny toast VII

: 2021-05-23, 01:00
autor: degu
Czyżbyśmy mieli prohibicję? Nikt... nic...
Żytkiem z k-beczki - Wasze... :cheers

Re: Wirtualny toast VII

: 2021-05-26, 23:14
autor: kowal
Agrestowicą od jednego z Forumowiczów :cheers

Re: Wirtualny toast VII

: 2021-05-28, 17:53
autor: ernoliko
Piąteczek więc zacznę. Ulubionym rodzajem piwa - Ipą. :cheers

Re: Wirtualny toast VII

: 2021-05-28, 20:20
autor: Citizen Kane
To ja Czeską Desitką ze swojego browaru

:beer

Re: Wirtualny toast VII

: 2021-05-28, 21:10
autor: kwik44
No to ja też, własnym urquellem ;)

Re: Wirtualny toast VII

: 2021-05-29, 16:49
autor: Doody
Dzisiaj chętnie wypije za Wasze zdrowie kandydatką na whisky ze słodu Monachijskiego. :cheers

Re: Wirtualny toast VII

: 2021-06-03, 22:35
autor: magas
Tak dawno mnie tu nie było, zdrówko wszystkich forumowiczów destylatem z truskawek które miały być destylowane po 2 tygodniach moczenia w mocnym alkoholu, bo podobno wtedy daje najlepsze smaczki, a przeleżało ze 2 lata, albo więcej nim się doczekało na mój wolny czas. No co, destylat bez fermentacji, może ma w miarę fajny aromat, smak też akceptowalny z finiszem czystych truskawek nawet jak czas maceracji niezgodny ze sztuką, ale bez fermentacji to jak oddanie moczu bez puszczenia bąka, jak wesele bez muzyki gdy nie ma na nim głuchoniemych, to jak w muzyce gangnam style miało najwięcej odsłon, ale co to za muza. Destylowany przypadkiem na perfekcyjny % bo na raz robione na alembiku, na raz bo to był czyściutki spirytus z pięknymi truskawkami i całość ma 70%, poniżej 55% trzeba było kończyć bo szły jakieś drewna w destylacie w aromacie jak i smaku, troszkę przedgonu też odebrałem bo mi się nie podobał. Powtórzę to kiedyś ale tylko po to by zobaczyć czy te 2-3 tygodnie, czyli króciutka maceracja ma zbawienny wpływ, choć dla mnie nie smak i aromat jest problemem a ta monotonia w smaku i aromacie, jestem dziwakiem i lubię destylaty wielowarstwowe, gdy się powoli otwieraj i zmienia , gdy po dolaniu kilku kropel wody buchają aromatem gdy zrywamy łańcuchy estrów, a tu taka płaska truskawkowa czysta wyszła i do tego struktura trochę sucha na języku.

Re: Wirtualny toast VII

: 2021-06-04, 09:32
autor: kowal
Wydłużony czas maceracji może mieć wpływ na ługownie substancji z głębi pestek. Krótki czas wypłucze głównie to co w miękkiej tkance owocu, dłuższy natomiast umożliwi etanolowi penetrację pestek i większą dyfuzję substancji drewniano - pestkowych. A, że truskawka pesteczki ma małe i na wierzchu, to może dlatego ten czas ma być krótki.
Takie moje domniemania.

Re: Wirtualny toast VII

: 2021-06-04, 12:00
autor: magas
Tak tu na forum tłumaczył ktoś kto robił to kiedyś zawodowo, pewne jest to, że truskawka niby owoc miękki, tyle czasu maceracji, a owoce w środku wcale nie były spenetrowane alkoholem, alkohol lałem o mocy 70 i 60 a truskawki zamknęły się niczym stek na ostrym ogniu. Sam prawie w to nie wierze co napisałem, ale tak miałem, następne podejście którego raczej nie będzie to połówki nie całe truskawki. Smak i zapach po wygotowania jest bez większego ale, mi jednak nie pasuje, że to takie płaskie, niby destylat ale jak nalewka. Trzeba by jak Arek mówi cześć przefermentować dosypać świeżych i szybko na to spirol by w fermentacje nie poszły te świeże, może wtedy nie będzie struktura na języku taka sucha, Jugole by powiedzieli dodaj gliceryny ale nie jestem jeszcze gotowy na takie dodatki.

Re: Wirtualny toast VII

: 2021-06-06, 21:18
autor: kowal
Zdrówko Forumowiczów! Pięcioletnim żytkiem finiszowanym w beczce Banff :cheers

Re: Wirtualny toast VII

: 2021-06-11, 19:45
autor: ernoliko
No to Komesem Barley wine. Uwielbiam Ipa ale ten komes też jest ok. Taki złożony smak. Ciut za słodki ale trzymam parę butelek żeby spróbować za 3lata. Ta próba jest po pół roku.

Re: Wirtualny toast VII

: 2021-06-11, 22:47
autor: kwik44
Ja dzisiaj żytem zdrowotnie ;) Z m-beczki i m-kamionki ;P

Re: Wirtualny toast VII

: 2021-06-12, 19:35
autor: Citizen Kane
Książęcym Cherry Ale

:beer

Re: Wirtualny toast VII

: 2021-06-13, 19:17
autor: Doody
Przeniczną własnej roboty. Wasze :cheers