Strona 30 z 104

Re: Wirtualny toast VII

: 2018-10-01, 19:11
autor: euphorbia1
Taka okazja więc rudą

Re: Wirtualny toast VII

: 2018-10-01, 19:17
autor: kwik44
To ja żytem ;)

Re: Wirtualny toast VII

: 2018-10-01, 21:58
autor: kowal
Oglądając filmiki instruktażowe o cięciu winorośli zdrówko śliwką od Młodego. Nie wiem, jaki rocznik, ani voltaż, ale leży u mnie już z dwa lata i szperając po zakamarkach kredensu ją znalazłem. Moc i łągodność w jednym! :D
Dzięki :cheers

Re: Wirtualny toast VII

: 2018-10-02, 16:34
autor: Doody
Dzisiaj wypiję jarzębiakiem zeszłorocznym. Wasze :cheers

Re: Wirtualny toast VII

: 2018-10-02, 18:38
autor: fuutro
A czy można zapytać jak go robisz?
Jak wrócę przymierzam się skosztować bardzo młodej mirabelki ;)

Re: Wirtualny toast VII

: 2018-10-03, 13:03
autor: Doody
Wklejam swój przepis z czarnego forum:

Witam chciałbym się podzielić przepisem na jarzębiak
Otóż ja zbieram jarzębinę już ma początku października, przed mrozami bo po mrozach smakuje ona również ptakom, które wyjadają wszystko co najlepsze ;) . Po zbiorach jarzębinę odszypułkowuję i wrzucam do zamrażarki na kilka dni. Po wyjęciu z zamrażarki i rozmrożeniu, zalewam wrzątkiem następnie cedzę i suszę na ręczniku. Potem około 3l wrzucam do szklanej "damy" 5 l. dodatkowo wrzucam około 5 szt., śliwek suszonych i garść rodzynek. Zalewam to wszystko 60 - 62% destylatem pochodzącym z destylacji winogron lub jabłek. Destylat nie musi być "ortodoksyjny" a wręcz wskazane jest aby nie był ;) Lepszy jest taki z dodatkiem cukru i destylowany dwukrotnie. Chodzi o to aby destylat posiadał charakter smakowy a jednocześnie, owoc z którego powstał się "nie narzucał". W końcu to jarzębina ma być królową tej nalewki ;) Niektóre źródła piszą, że należy taki zestaw odstawić na dwa miesiące... Moim zdaniem błąd. Ja odstawiam na co najmniej 6 do 8 miesięcy. Generalnie jak zbieram jarzębinę w październiku to właśnie teraz ją obrabiam. Po zlaniu płynu z jarzębiny do innej butelki, przygotowujemy następujący nalew. Woda w ilości 1,5 litra, 5-6 łyżek miodu, jedna łyżka cukru trzcinowego i sok z połówki małej limonki (tutaj w zależności od gustu dajemy więcej lub mnie słodyczy do nalewu). Zalewamy tym nalewem jarzębinę , która została po pierwszej zalewie. Odstawiamy zarówno pierwszą jak i drugą na 2 tygodnie. Po 2 tygodniach łączymy oba płyny. Nalewka ma kolor czerwono-brązowy (my faceci rozróżniamy tylko pięć kolorów). Moja żona dopatrzyła by się burgunda i bordo... Teraz nalewka jest mętna i trzeba około 2 do 5 miesięcy aby się sklarowała. Po sklarowaniu zlewany znad osadu i teraz....:
po pół roku nalewka jest dobra, po roku jest bardzo dobra, po 2 latach jest wyśmienita... i tu kończy się moja wiedza o jarzębiaku, ponieważ żadna nalewka nie wytrzymała powyżej 2 lat. Niektórzy twierdzą, że trzyletnia jest wybitna....
Nie robiłem dokumentacji zdjęciowej ale mam zdjęcie po zalaniu wodą z miodem ;) Życzę spróbowania bo warto!

Re: Wirtualny toast VII

: 2018-10-03, 19:21
autor: fuutro
Dziękuję bardzo :) Zdrowie kolegi i Forumowiczów oczywiście winem z tarniny :cheers

Re: Wirtualny toast VII

: 2018-10-04, 22:00
autor: kwik44
Czereśnią z m-kamionki. Dużo lepsza niż 2 tygodnie starsza ta sama czereśnia w dzbanku od innego producenta. Lepsza=pogon bardziej zaokrąglony. Zdrówko!

Re: Wirtualny toast VII

: 2018-10-05, 21:00
autor: Citizen Kane
Zdrówko zbynkowym porterem

:beer

Re: Wirtualny toast VII

: 2018-10-05, 21:20
autor: kwik44
A ja dzisiaj duchem moreli. Destylowane z pestkami, ale wcale tych pestek w smaku nie czuć ;) Tylko lekki zapach migdałów. Zdrówko!

Re: Wirtualny toast VII

: 2018-10-05, 23:00
autor: kowal
No, ostatnie przygotowania. Jutro zostanę legalnym mężem :wink:
Zdrówko mineralną póki co :cheers

Re: Wirtualny toast VII

: 2018-10-05, 23:11
autor: mlody
Za twe zobowiązania wypije śliwkę.
Powodzenia na nowej drodze....

Re: Wirtualny toast VII

: 2018-10-05, 23:27
autor: gary1966
:1st :drinks Na nowej drodze Życzę :cheers

Re: Wirtualny toast VII

: 2018-10-05, 23:30
autor: ogurek
Dzisiaj na sucho, ale jutro będę o Was pamiętał. Najlepszego!

Re: Wirtualny toast VII

: 2018-10-06, 00:11
autor: Citizen Kane
kowal pisze:
2018-10-05, 23:00
Jutro zostanę legalnym mężem :wink:
Zdrowie przyszłej Młodej Pary


:cheers