Abratek do destylacji zbożówek na whisky.

Wolna strefa o wszystkim i o niczym
marcin1980
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2021-12-19, 12:02

Abratek do destylacji zbożówek na whisky.

Post autor: marcin1980 » 2021-12-19, 14:40

Witam chce destylować na moim abratku zacier na whisky, pytanie takie jak skręce 30cm z wypełnieniem + głowica ile razy destylować i jaką temperaturę utrzymywać?

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1234
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Abratek do destylacji zbożówek na whisky.

Post autor: Doody » 2021-12-21, 12:57

Ja zawsze robiłem tak (teraz używam już kolumny półkowej):
Najpierw odpęd na 20cm rurze wypełnionej miedzią i odbierałem wszystko jak leci, bez podziału na frakcje, aż do 99,5 -99,7 stopni w kegu.
Potem rozcieńczone do 20-22%, z 20 cm kawałkiem wypełnionym miedzią oraz całą kolumną zasypaną tylko w 1/3 sprężynkami. Najpierw stabilizacja odbiór przedgonów, i jak leci już dobre, odkręcasz zaworek LM tak, aby był refluks na poziomie 1:1 i odbierasz obserwując temp. na głowicy. Gdy osiągnie 85-86 stopni trzeba stać przy zaworku i go korygować tak aby utrzymywać na głowicy temp. 86 - 89 stopni. Widełki te można lekko opuścić lub podnieść w zależności czy czystszy czy "brudniejszy" destylat się chce osiągnąć. Po minięciu temp. w kotle 95-96 stopni lepiej odbierać do małych butelek i na drugi dzień zdecydować czy połączyć z sercem czy dodać do pogonów.
Pozdrawiam
Darek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 28 gości