Forumowe pogony

Wolna strefa o wszystkim i o niczym
Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Forumowe pogony

Post autor: Aabratek » 2007-09-04, 19:52

W tym temacie będziemy umieszczać dyskusje/posty nie nadające się do żadnego tematu forum.

Moderatorzy mogą tutaj przenosić takie posty.

W miarę upływu czasu, temat może być "opróżniany" z postów.

*******************************************************************************
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

henrykk
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2007-08-28, 09:32
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: henrykk » 2007-09-04, 22:01

winiarek5 pisze:...Ostatnio miałem mnóstwo roboty i zero kasy :( . Sezon mam prawie w plecy (nic nie bulkało). Ostatnio sprawy się wyklarowały i wszystko idzie tak jak trzeba ... to może w końcu coś pobulka i pobryka :D .
Witam kolego Winiarek,proponuję na przyszły rok ,przyjechać do mnie i nazrywać sobie surowca do pogulgotania .\\zapewniam że za darmo-mam sad pod Szczecinem i nie zawsze mam co zrobić z czereśniami i wiśniami.Nie stosuje żadnych oprysków do ochrony i to się odbija na jakości owoców.Pozdrowienia Henry
Ostatnio zmieniony 2007-09-05, 13:35 przez henrykk, łącznie zmieniany 1 raz.
Henry

henrykk
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2007-08-28, 09:32
Lokalizacja: Szczecin

Zaproszenie

Post autor: henrykk » 2007-09-05, 10:10

Ok ,możesz przyjechać i po sto kg,ale sam musisz zerwać!Jak już pisałem wcześniej nie używam śr do ochrony roślin,i dlatego czereśnie nie nadają się do sprzedaży(wiśnie też
) A tak nawiasem mówiąc zauważyłeś że coś się dzieje niedobrego z drzewami owocowymi.Bez chemii nieciekawie wyglądają. No ale do wina jak znalazł.
Pozdrowienia Henry
Henry

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-09-05, 10:25

@henrykk
Nie traktuj, że naskakuję na Ciebie, ale skoro tak bardzo odbiegasz od tematu WIRÓWKA, to może zakładałbyś nowe wątki. Nie ma żadnych przeciwwskazań, żebyś z Winiarkiem, bądź innymi uczestnikami poruszał tematy owoców, sadów,....., tylko w wątku odpowiadającym temu tematowi.

pzdr

[ Komentarz dodany przez: AAbratek: 2007-09-05, 13:38 ]
Post napisany przed przeniesieniem dyskusji

henrykk
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2007-08-28, 09:32
Lokalizacja: Szczecin

Sad

Post autor: henrykk » 2007-09-06, 09:02

Witam kolego Winiarek.2 tony to ja zbierałem jak kupiłem ten sad,a potem to już było gorzej.Odwoziłem bywało i po 300 kg do zaprzyjaźnionego kupca.Ja chciałem mieć owoce ekologiczne to je mam a raczej nie mam!Pozostałości idą na szlachetne trunki.Ale mam satysfakcje z zadowolenia okolicznych sąsiadów którzy kupują czereśnie-po moich nie mają sraczki! A po kupnych to czasem nie zdąży zjeść torebeczki :P :shock:
Henry

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-10-15, 18:16

po co sprzątać? to są pogony :lol:
na innych forach też są takie tematy o charakterystyce spamowej.można w tych tematach pisać o wszystkim i o niczym o d....maryny albo jak kto woli.

aabratek pisze:W miarę upływu czasu, temat może być "opróżniany" z postów.
to chyba znaczy tyle że posty pisane w "spam temacie" nie będą zaliczane użytkownikom.

[ Dodano: 2008-10-15, 18:50 ]
nie wiecie jak zrobić prostą maselnice do masła?
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2008-10-15, 20:49

Spiryt pisze:nie wiecie jak zrobić prostą maselnice do masła?
Wiemy. :D Garnek z KO i mikser. 10-15 minut mieszania śmietany mikserem i masz masełko. Pamiętaj tylko aby je wypłukać kilka razy w zimnej wodzie.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-10-15, 21:02

a o co chodzi z tym płukaniem w zimnej wodzie?
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2008-10-15, 21:07

W osełce masła zostaje Ci maślanka należy się jej pozbyć przez wypłukanie. Zimna woda dlatego aby Ci się masło nie poprzyklejało do wszystkiego. Jeśli byś zostawił masło z maślanką będzie miało nieszczególny smak i szybko się zepsuje.
Pozdrawiam.

mustava
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2008-08-04, 22:13

Post autor: mustava » 2008-10-15, 21:08

Trzeba wyrabiać/ugniatać by wypłukać resztki maślanki i by masło nabrało nieco twardszej konsystencji zmieniać kilkakrotnie wodę (zimną)

Widzę że międzyczasie już padła odpowiedź :lol:

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-10-16, 11:36

czy to nadaje się jako palnik do kega 30L?jest to kuchenka turystyczna a wykorzystałbym tylko jeden palnik.
Załączniki
taboret.jpg
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
rudysteffan
40%
40%
Posty: 95
Rejestracja: 2008-07-31, 12:32
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: rudysteffan » 2008-10-16, 11:43

Heja!
@Spiryt

Wykluczone! Jednym palnikiem tej wielkości keg 30 litrów będziesz grzał 3 godziny... Jeśli już, to przynajmniej trzy takie palniki...

Pozdrawiam
Stefan
Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni...

bnp

Post autor: bnp » 2008-10-16, 12:33

@Ostoja

przepraszam, że ponownie się czepiam ale czy można użyć do porterówki cukier wanilinowy ?
bo w sklepach można kupić cukier waniliowy i wanilinowy . Ten drugi potocznie nazywany cukrem waniliowy zawiera wanilinę otrzymywaną syntetycznie oraz naturalnie z krowich placków. http://pl.wikipedia.org/wiki/Wanilina


czym się różnią ?

Cukier wanilinowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Cukier_wanilinowy

Cukier waniliowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Cukier_waniliowy

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-16, 13:31

Kolego może źle ciągle źle piszę i sugeruję się wanilią. Używam 32 gr cukier wanilinowy Firmy Delekta. Dopiero teraz jak wziąłem opakowanie to widzę, że ciągle popełniam błąd wpisowni. Serdeczne dzięki za zwrócenie uwagi :D
___________________
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-10-16, 13:36

bnp raczej nie chodziło o błąd w pisowni, tylko o smak i zapach takiego cukru, może warto przejść na prawdziwą wanilię, myślę że trunek by dużo zyskał, a laski wanilii są teraz śmiesznie tanie - podawałem wilelokrotnie link do allegro.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości