GRZANKA
GRZANKA
Ostatnio w warunkach plenerowych zostałem poczęstowany alkoholem nazywanym GRZANKA. Wiem, że składał się z gorzkiej czekolady, kakao,........, i spirytusu.
Pije się to na ciepło, albo nawet podpalone.
Interesują mnie sprawdzone przepisy na ten trunek.
pzdr
Pije się to na ciepło, albo nawet podpalone.
Interesują mnie sprawdzone przepisy na ten trunek.
pzdr
Ostatnio zmieniony 2007-02-28, 13:04 przez a_priv, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: GRZANKA
Nie trzeba sobie wtedy depilować przydługich odrostów z nosa.a_priv pisze:Pije się to na ciepło, albo nawet podpalone.
Winiarek
Witam.
Oto przepis na grzankę mojego teścia. Lubił w niedzielę do południa sam zrobić po szklaneczce grzaneczki dla wszystkich:
1. do rondelka wsypać ok. 6 łyżek cukru i przypalić (im więcej cukru konsystencja grzanki gęściejsza stopień przypalenia trzeba dostosować do własnych upodobań metodą doświadczalną),
2. podlać niewielką ilością wody przypalony cukier i rozpuścić mieszając,
3. wrzucić pół tabliczki gorzkiej czekolady,
4. po rozpuszczeniu czekolady zdjąć z ognia, żeby nie doszło do pożaru, i wlać pół litra spirytusu.
W zależności od upodobań dodać na koniec łyżkę masła, ja dodaję ale to też zależy od jakości czekolady.
Szczególnie polecam gdy wróci się zimą zmarznięty. Pić mocno gorące i uważać, żeby się nie oparzyć. Efekt natychmiastowy i murowany, zaraz robi się gorąco i ponoć bardzo dobra jest przeciw przeziębieniu.
Życzę wszystkim smacznego i na zdrowie.
Oto przepis na grzankę mojego teścia. Lubił w niedzielę do południa sam zrobić po szklaneczce grzaneczki dla wszystkich:
1. do rondelka wsypać ok. 6 łyżek cukru i przypalić (im więcej cukru konsystencja grzanki gęściejsza stopień przypalenia trzeba dostosować do własnych upodobań metodą doświadczalną),
2. podlać niewielką ilością wody przypalony cukier i rozpuścić mieszając,
3. wrzucić pół tabliczki gorzkiej czekolady,
4. po rozpuszczeniu czekolady zdjąć z ognia, żeby nie doszło do pożaru, i wlać pół litra spirytusu.
W zależności od upodobań dodać na koniec łyżkę masła, ja dodaję ale to też zależy od jakości czekolady.
Szczególnie polecam gdy wróci się zimą zmarznięty. Pić mocno gorące i uważać, żeby się nie oparzyć. Efekt natychmiastowy i murowany, zaraz robi się gorąco i ponoć bardzo dobra jest przeciw przeziębieniu.
Życzę wszystkim smacznego i na zdrowie.
Witam.
Ja tam wolę pić profilaktycznie, ale ten przepis brzmi smakowicie... Ja bym może zmodyfikował słodki mlekiem skondensowanym, albo już karmelem z niego zrobionym. Taki turbo likier.
Pozdrawiam
adwokat
Ja tam wolę pić profilaktycznie, ale ten przepis brzmi smakowicie... Ja bym może zmodyfikował słodki mlekiem skondensowanym, albo już karmelem z niego zrobionym. Taki turbo likier.
Pozdrawiam
adwokat
Ostatnio zmieniony 2007-03-08, 08:01 przez adwokat, łącznie zmieniany 1 raz.
@adwokat
To co Kuba podał, to zdaje się jest klasyczna grzanka. Najlepiej smakuje w plenerze, w chłodne dni, podczas jakiejś fajnej imprezy towarzyskiej. Jak jest zimno to trzeba ją szybko wypić, bo jak stygnie, to mocno gęstnieje.
Twoja propozycja modyfikacji zmierza w kierunku Bailey's, ale nie wiem czy jest potrzebna. Tak naprawdę to trzeba wypróbować na sobie i często tę próbę ...powtarzać.
pzdr
To co Kuba podał, to zdaje się jest klasyczna grzanka. Najlepiej smakuje w plenerze, w chłodne dni, podczas jakiejś fajnej imprezy towarzyskiej. Jak jest zimno to trzeba ją szybko wypić, bo jak stygnie, to mocno gęstnieje.
Twoja propozycja modyfikacji zmierza w kierunku Bailey's, ale nie wiem czy jest potrzebna. Tak naprawdę to trzeba wypróbować na sobie i często tę próbę ...powtarzać.
pzdr
Podoba mi się twój tok rozumowania .adwokat pisze:turbo likier
Turbo-cola, nitro-woda, turbo-likier itd.
Paliwa przyszłości! Tak trzymać. Polecimy na orbitę i na zad jak nic .
Ciężko będzie się powstrzymać przed wypróbowaniem tego przepisu tylko skąd tu teraz zimno wziąć, próbowałem na sucho (bez turbo-likieru) w lodówce ale się nie mieszczę .
Pozdrawiam
Winiarek
Ostatnio zmieniony 2007-03-10, 17:02 przez winiarek5, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości