Przepalanka w/g Cieślaka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-07-20, 22:38

Ostatnia szansa, dużo czasu nie zostało by zrobić. Czytając forum zawsze miałem dylemat, które orzechy lepsze, te z galaretką, czy te o których autor piszę. W tym roku zrobiłem zaprawkę najpierw tych wodnistych w środku, o których niektórzy koledzy piszą, że lepsze, a teraz zrobię z takich, o których Cieślak pisał. Rozpoznanie które Cieślak poleca jest proste, podał wagę orzecha 35-40g, a te z galaretką średnio miały 22g. Jak zwykle brak mi spirytusu, więc do 0,5l destylatu 60% wrzuciłem 5 orzechów pokrojonych, wystarczy na zrobienie 50l przepalanki, to samo zrobię z tymi większymi. Później będę mógł robić zaprawkę do przepalanki z dodatkiem zielonego orzecha, o każdej porze roku i nigdy nie braknie, proporcje też proste, setkę półproduktu dolać do 0,9l reszty i mamy zaprawkę na na 10l.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-07-21, 00:07

Patrząc na tego dziwoląga co mi wyszedł, kończę z dodawaniem sklepowego koniaku, teraz tylko wino sklepowe, reszta już tylko nasza, a kierunek stara zbożówka, a nie brandy.

rbk
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2010-02-26, 21:14

Post autor: rbk » 2012-07-21, 07:58

A propos dodatków, zastanawiam się nad zastosowaniem albo „Winiaku luksusowego” (0,5 l. -26 zł) albo koniaku z „Lidla” – nie pamiętam nazwy (0,7 l. – 60 zł). Czy ktoś dodawał któryś z ww. alkoholi i mógłby sie podzielić swoją opinią w tym zakresie? Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-07-21, 09:08

Próby musisz sam wykonać, bo jest taka różnorodnośc.
Ja dodałem Brandy Stock XO i szczyptę wina czerwonego wytrawnego.Polecam włoskie gdyż są bardzo naturalne i nie wnoszą niepotrzebnych posmaków.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-07-21, 10:31

Ja ostatnio kupiłem w Kauflandzie wino winogronowe Mołdawskie-o nazwie Muskat.
Po smaku widzę,że powinno dobrze pasować do przepalanki.
Jako dodatek mocnego alkoholu dodawałem zawsze Johnie Walkera i była ok, ale spróbuję co wyjdzie z dodatkiem mojego jęczmienia z krótkiej rurki.
Pzdr.
OLO 69

andrysz
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2010-09-27, 16:58
Lokalizacja: PL

Post autor: andrysz » 2012-11-14, 21:43

Mam pytanie: Czy syrop cukrowy to cukier rozpuszczony w małej ilości goracej wody czy też wykonany w inny sposób? Jaki?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-11-14, 21:53

Wsypujesz cukier, dodajesz bardzo małą ilość wody- tak objętościowo około 1/2 ilości cukru, mieszasz. Wstawiasz na gaz i zagotowujesz, ciągle mieszając. Ja gotuję z 30 sekund od zagotowania. I w ten sposób powstaje syrop cukrowy.
Można dodawać nawet gorący.
Pzdr.
OLO 69

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Post autor: kwik44 » 2016-03-07, 21:10

Odgrzebuję temat - ale mam pytanie do osób, które robiły wersję wzbogaconą o winiak/koniak. Moglibyście podzielić się opinią o sklepowym winiaku/"koniaku" z dolnej półki, który można/warto dodać do zaprawki? Dochodzi mi i przepalanka i jarzębiak. Z własnych zapasów mam jedynie śliwowicę ale nie wiem czy dodawać...

Będę wdzięczny za sugestie.

kwik44

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2016-03-08, 18:40

Klubowy lub dobre efekty z tego co pamietam dawno temu daje Stock 84, dużą butla małe pieniadze.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zwyczajny, łącznie zmieniany 1 raz.
XXX

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Post autor: kwik44 » 2016-03-08, 22:55

zwyczajny - dzięki. To wypróbujemy Stocka. Mam w sumie jeszcze resztkę Meukowa ale tego mi wybitnie szkoda bo po prostu jest pyszny sam w sobie. A na przepalankę czy jarzębiach chwilę czekać też trzeba.

kwik44

kokornik
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2019-05-14, 01:27

Re: Przepalanka w/g Cieślaka

Post autor: kokornik » 2019-12-17, 00:45

Przepraszam za ogrzanie kotleta sprzed 3 lat, ale mam pytanko: czy jak zamiast zielonego orzecha włoskiego wrzucę takiego dojrzałego z drewnianą skorupką, to ujdzie? Czy lepiej odpuścić orzecha albo poczekać z przepalanką do przyszłego roku?

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 495
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Re: Przepalanka w/g Cieślaka

Post autor: elofura » 2019-12-17, 07:44

Będzie całkowicie inny smak. Jak masz nalew na orzechy zielone to też może być.
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

kokornik
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2019-05-14, 01:27

Re: Przepalanka w/g Cieślaka

Post autor: kokornik » 2019-12-17, 10:02

Może znajdę jakąś orzechówkę starą znajdę. Tylko nie wiem jak dobrać jej ilość do zaprawy Cieślakowej.
Może jednaj pominąć te orzechy?

Awatar użytkownika
ernoliko
101%
101%
Posty: 273
Rejestracja: 2009-05-18, 00:18

Re: Przepalanka w/g Cieślaka

Post autor: ernoliko » 2019-12-17, 10:53

Nie kombinuj. Jak nie masz składników to poczekaj do wiosny, to już niedługo a teraz zrób coś co masz.
W głuchej puszczy, przed chatką leśnika, Drużyna diabołów stanęła zielona; A u wrót stoi brać bimbrownicza, Tam w izdebce Marian wszak kona.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Przepalanka w/g Cieślaka

Post autor: zbyszko » 2019-12-18, 00:36

To zależy jak ją robiłeś. Jak jest smolista to kilka ml wystarczy, a jak taka pijalna to powiedzmy 50ml.
Dawkować mieszać i próbować.
czytam nie pytam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości