Syrop skrobiowy furmana podboje

furman

Post autor: furman » 2012-11-06, 12:11

Panowie kupiłem na test: Syrop skrobiowy wysokoscukrzony gęsty - 14 kg. Zrobię tak jak radził kolega bnp, podgrzeje do 60 stopni i dodam enzym scukrzający. Kwestia tylko jakimi drożdżakami to zaszczepić, planowałem fermiolami , lub bayanusami. Co myślicie?

bnp

Post autor: bnp » 2012-11-06, 12:43

Najlepiej dodać drożdże do zbożówek, które fermentują triozy i inne cukry wyższe. Ale jak zależy na czasie to turbo będą ok, z tym, że może spaść wydajność.

ps ile płaciłeś za kg ?

furman

Post autor: furman » 2012-12-10, 21:59

Dziś wystartowałem z tym syropem( syrop skrobiowy W ). Skład:

Obrazek

14 kg syropu + 35 litrów wody, podgrzane do 66 stopni. Dodałem podwójną dawkę enzymu scukrzającego. Jutro drożdżaki mam fermiole i red ethanole. W smaku słodycz, z maka i palonym cukrem.

Obrazek
Obrazek

Blg po dodaniu wody - 24,5. Cały nastaw ma około 45 litrów.

Dodano 11.12.2012 r.

Dodałem 50 gram Red-ów. Po południu zobaczymy jak pracują :)

furman

Post autor: furman » 2013-01-23, 23:39

Koledzy ciąg dalszy. Dziś chciałem przedestylować, ale niestety nie udało mis się. Chciałem sprawdzić Blg , niestety rozbiłem areometr. Na szczęście w domu mam drugi. Jutro wezmę i sprawdzę, ale śmiem twierdzić iż zeszło praktycznie do 0 z 24 Blg bo w smaku nie czuć słodkości. Po dwóch tygodniach od uwodnienia drożdżaków wydawało mi się iż wszystko stanęło, ale miałem inne tematy na głowie i zostawiłem. A tu dziś miła niespodzianka. Dziś beczka wylądowała przed garażem na mrozie- pięknie się wyklaruje. Jutro puszczam. Zdam relację.

bnp

Post autor: bnp » 2013-01-24, 00:05

haha
Czyli mój sposób działa :D
No jeszcze poczekajmy do właściwego pomiaru.

furman

Post autor: furman » 2013-01-25, 11:05

Dobra jestem po zabiegu. Nastaw miał około 2° Blg, więc na pewno zostały jakieś cukry nie fermentacyjne. Wyciągnąłem prawie 4 litry z około 42 litrów nastawu. Przedgon w ilości 500 ml, pogonu nie odbierałem. Jechałem typowo 1:4 na spiryt. Dziś rozcieńczę niech się przegryzie zobaczymy co i jak.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez furman, łącznie zmieniany 1 raz.

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2013-01-25, 13:01

Fermentacja się zatrzymała przy 2° Blg czy poprostu nie chciałeś dłużej czekać?
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

bnp

Post autor: bnp » 2013-01-25, 13:05

W syropie skrobiowym mamy tez niecukry podobnie jak i w winie, które wpływają na wzrost blg.
Myślałem, że zejdzie niżej ale i tak nie jest źle.

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2013-01-25, 13:13

Przy takim stężeniu powinno się odjąć 4blg na niecukry. Powinno zejść do zera na ballingometrze, ale może dochodzi jeszcze np. maltaza której drożdże bezposrednio nie trawią :nie_wiem
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

furman

Post autor: furman » 2013-01-25, 13:17

Czekalem od 10 grudnia. Wg zostalo to co jest nie fermemtowalne

bnp

Post autor: bnp » 2013-01-25, 13:37

Wyższe cukry drożdże do zbożówek powinny przefermentować.
Furmanie daj jeszcze certyfikat jakościowy syropu to zerkne ile tam było cukrów redukujących i innych śmieci

Awatar użytkownika
C2H6O
60%
60%
Posty: 286
Rejestracja: 2010-01-06, 21:14
Lokalizacja: RoI

Post autor: C2H6O » 2013-02-18, 14:25

rozcieńczę niech się przegryzie zobaczymy co i jak
Czy miałes już okazję degustować ten alkohol?

W jakiej cenie kupiłeś opisywany syrop skrobiowy?

furman

Post autor: furman » 2013-02-18, 14:51

Tak, już degustowałem. Puszczałam go na spiryt, wiec jest wyczyszczony, ale tylko jeden przebieg. Rozcieńczyłem do 45 % i dodałem kostkę 1x1 dębu francuskiego. W smaku jest ok. Nie potrafię dokładnie opisać smaku, jak koledzy z degustator-ni, ale mi i znajomym smakuje.

Ceny 2012-10-29

Gęsty - wiadra po 14 kg - 3 zł kg netto
Rzadki - wiadra po 40 kg - 3 zł kg netto

LINK
SYROP SKROBIOWY
Produkowany w następujących rodzajach:
- SYROP NISKO SCUKRZONY N (DE 30-38)
o zawartości ok. 15% glukozy i ok. 12% maltozy
- SYROP NORMALNIE SCUKRZONY C (DE 38-45)
o zawartości ok. 20% glukozy i ok. 18% maltozy
- SYROP ŚREDNIO SCUKRZONY S (DE 45-55)
o zawartości ok. 30% glukozy i ok. 20% maltozy
- SYROP WYSOKO SCUKRZONY (DE 55-65)
o zawartości ok. 60 % glukozy i ok. 25 % maltozy.
W GATUNKACH SYROPU ŚREDNIO I WYSOKO SCUKRZONEGO MOŻEMY DOSTOSOWAĆ PRZEDZIAŁ SCUKRZENIA (DE)
I GĘSTOŚCI STOSOWNIE DO WYMAGAŃ ODBIORCY.

Syropy charakteryzują się między innymi:
- zdolnością hamowania krystalizacji cukru
- łagodną słodyczą
- obniżeniem punktu zamarzania.
Dzięki tym zaletom mają szerokie zastosowanie w produkcji wielu środków spożywczych.
SYROPY ODPOWIADAJĄ NORMIE PN-82/A-74760

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości